Podporte svoju imunitu. Na jar to treba!

Podporte svoju imunitu. Na jar to treba!

Publikované: 02.05.2018

Zobrazenie: 153

Chrípka, angína či nachladnutie nás môžu potrápiť aj na jar.

To, že svieti slniečko a teploty sa šplhajú do príjemných výšok, ešte neznamená, že bacily už „majú po sezóne“. Často to býva práve naopak. A pretože najlepšie je chorobe odolať, starajme sa aktívne o náš obranný štít – imunitný systém. Môžeme na to využiť mnoho pomocníkov z rastlinnej ríše – pŕhľavu, cesnak, podbeľ, bazalku, kapucínku, ibištek, jarabinu... Príroda je v tomto smere viac ako štedrá. Medzi najlepšie opory imunity patrí aj rakytník a echinacea.

O blahodarných účinkoch echinacey dobre vedeli už domorodí Indiáni, ktorí jej koreň žuli prakticky pri všetkých zdravotných ťažkostiach. Práve v koreni je totiž ukryté najväčšie množstvo bioaktívnych látok.

 

Echinacea podporuje imunitný systém, ktorý likviduje i chrípkové vírusy
Náš imunitný systém bojuje proti infekciám, ničí rad baktérií, vírusov a plesní – a to vďaka aktivite bielych krviniek. Echinacea, ktorá sa o imunitný systém stará, je v tomto smere vhodným pomocníkom. Nielen to, tradične sa odporúča aj pri respiračných ochoreniach, kedy je táto bylinka skutočne mocným spojencom. Je to vždy naša imunita, ktorá rozhoduje o tom, či ochorieme, alebo odoláme.
Pri ohrození infekčnými chorobami (chrípková sezóna, nachladnutie v rodine, jar, jeseň) sa odporúča užívať tinktúru z echinacey, ktorú si ľahko vyrobíte i doma: približne do tretiny zaváracieho pohára nasypte 30 dkg pokrájaných častí rastliny (od koreňa po kvet) a dolejte až po okraj 60-percentným liehom. Nechajte lúhovať 2 – 4 týždne, potom sceďte a uložte v uzatvárateľných fľaštičkách. Hotová tinktúra vám vydrží aj niekoľko rokov. Pri intenzívnej potrebe užívajte 2 lyžičky každé 3 hodiny (dlhodobo 2 lyžičky raz denne).

 

Rakytník je obria zásobáreň živín
Žiarivo oranžové bobuľky rakytníka sú niečo ako malý zázrak. Každá z nich je totiž doslova nabitá živinami – nachádzajú  sa tu vitamíny A, B1, B2, B6, C (ktorého je tu až 25-krát viac ako v citrusoch), D, E, F (esenciálne mastné kyseliny), K (fylochinón – látka, ktorá ovplyvňuje zrážanlivosť krvi) alebo P (skupiny rastlinných bioflavonoidov). Ďalej betakarotén, kyselina listová, organické kyseliny, triesloviny, minerálne soli, esenciálne mastné kyseliny omega-3, 6 a 9, ako aj veľmi vzácna omega-7.
Rakytník sa dá využiť na veľa spôsobov. Môžete z neho vyrobiť olej, tinktúru, sirup, víno, džem aj domáci džús (najlepšie v kombinácii s jablkami, aróniou alebo čiernymi ríbezľami). Dá sa aj zamraziť, marinovať, zavárať, pasterizovať a primiešať do medu. Ak máte bohatú úrodu,  bobuľky rakytníka môžete naložiť do cukru: čisté guľôčky zmiešajte v pomere 1:1 s cukrom, čiastočne pomliaždite (väčšina bobuliek by mala zostať celá) a dajte do pohárov. Navrch ešte zasypte cukrom a pevne uzavrite. Na chladnom mieste vám bez problémov vydrží až rok.
Ak chcete cielene podporovať svoj imunitný systém, môžete využiť aj niektoré výživové doplnky s vysokým obsahom kvalitného extraktu z echinacey a rakytníka, ktoré dopĺňajú hlivu ustricovú. Tá prirodzene obsahuje mnoho živín, ako sú vitamíny, minerály, stopové prvky a betaglukány – látky, ktoré v ostatných rokoch vzbudzujú veľký záujem vedcov. Tieto výživové doplnky si môžete voľne kúpiť v lekárňach alebo e-shopoch.