Čakáte bábätko?  Doplňujte si minerály!

Čakáte bábätko? Doplňujte si minerály!

Publikované: 01.05.2018

Zobrazenie: 6

Správna výživa ženy v priebehu tehotenstva je veľmi dôležitá.

Organizmus má v tomto období zvýšené nároky na príjem živín, aby mohol zabezpečiť nielen správny rozvoj dieťatka, ale aj zdravie matky. Základ jedálneho lístka by preto mala tvoriť pestrá vyvážená strava s dostatočným množstvom vitamínov a minerálov.

Hovorí sa, že tehotná žena by mala jesť to, na čo má chuť, a nemala by sa obmedzovať, ani pokiaľ ide o množstvo, veď je predsa za dvoch. Odborníci však majú iný názor. Zvýšenie energetického príjmu je v tehotenstve žiaduce iba o 15 %. Získaný tuk sa potom len veľmi obťažne zhadzuje a kilogramy navyše, ktoré žene zostávajú, predstavujú zbytočné zdravotné riziko. Budúce mamičky by si mali tiež uvedomiť, že obdobie tehotenstva v žiadnom prípade nie je vhodnou dobou na razantné zmeny stravovacích návykov včítane rôznych diét a pod. V jedálnom lístku by mali byť v zodpovedajúcom pomere zastúpené všetky zložky potravy (bielkoviny, cukry, tuky), strava by mala byť pestrá a chýbať by nemali ani minerály. Ktoré sú tie najdôležitejšie?

  • Vápnik na zdravé kostí

Tehotné ženy potrebujú dostatočný prísun vápnika, ktorý je nevyhnutný pre zdravé kosti a zuby, ale aj na podporu bunkového delenia, správnu zrážanlivosť krvi či dostatočnú hladinu energie. Ak je vápnika málo, organizmu nezostáva nič iné, len si ho vziať práve z kostí alebo zubov, čo následne môže viesť nielen k horšej kvalite zubov, ale aj k menšej hustote kostnej hmoty. U detí môže extrémny deficit vápnika zapríčiniť deformácie chrbtice a končatín a okrem iného spôsobiť aj predčasný pôrod. Vápnik je dôležitý aj pre správnu funkciu svalov, konkrétne spolu s horčíkom sa stará o svalovú kontrakciu a relaxáciu.
Prirodzeným zdrojom vápnika sú rôzne olejnaté semienka, jogurty, mlieko, syry, losos a sardinky, šošovica a fazuľa, mandle, mak, srvátka, niektoré druhy listovej zeleniny (predovšetkým špenát, kel a mrlík biely), rebarbora, tofu, figy a nezrelé sójové bôby (edamame).

  • Horčík na svaly a nervy

 Ďalší minerál, ktorý je pre tehotné bezpodmienečne nevyhnutný. Horčík je dôležitý pre správnu činnosť svalov (to, že vám chýba, poznáte aj podľa brnenia či tuhnutia končatín). Je dôležitý aj pre správny prenos nervových impulzov v tele.
K najbohatším prírodným zásobárňam horčíka patria banány, mandle, orechy, sušené marhule, datle, ľanové semienka, červená šošovica, kukurica, fazuľa, zelené listové šaláty, hovädzie mäso, treska, cícer, pohanka, listový špenát a niektoré druhy minerálok.

  • Zinok na riadnu imunitu

Zinok podporuje proces bunkového delenia a syntézu DNA, čo sú procesy aktívne najmä v tehotenstve. Je dôležitý pre imunitný systém, stav kože a plodnosť oboch pohlaví. Zinok pomáha telu správne využívať aj všetky makroživiny, ktoré prijímame, či už ide o sacharidy, tuky alebo bielkoviny. Ovplyvňuje aj našu náladu, pohodu a koncentráciu rovnako ako dôležité prejavy kognitívnych funkcií. Jeho nedostatok sa prejavuje nielen zhoršeným stavom nechtov, vlasov a kože, ale aj zníženou obranyschopnosťou a podráždenosťou.
Zinok sa nachádza hlavne v potravinách bohatých na bielkoviny, najmä v hovädzom, bravčovom a hydinovom mäse, vajciach a morských plodoch. Z ďalších zdrojov sú to obilniny, fazuľa, syry a orechy – tie však poskytujú zinok vo forme ťažšie prijateľnej pre ľudský organizmus.
Ak chcete mať istotu, že vám ani vášmu bábätku v priebehu tehotenstva nechýba žiadny z týchto dôležitých minerálov, využite vysoko kvalitné výživové doplnky s obsahom vápnika a horčíka v optimálnom pomere, obohatené o vitamíny D a B6, ako aj  zinok a meď, ktoré sú dôležité pre normálny imunitný systém. Tieto prípravky si môžete voľne zakúpiť v lekárňach či e-shopoch.