Užite si tehotenstvo v pohode

Užite si tehotenstvo v pohode

Publikované: 29.04.2018

Zobrazenie: 10

Deväť mesiacov, počas ktorých  sa budúca mamička teší na svoje bábätko, patrí bezpochyby medzi najkrajšie obdobia v živote ženy.

Zároveň však predstavuje značné nároky na jej organizmus a s tým súvisiaci životný štýl. Aby ste si tehotenstvo užili v pohode a bez zbytočného stresu a vaše dieťatko sa zdarne vyvíjalo, treba zvýšiť príjem niektorých živín – predovšetkým horčíka.

Tento stopový prvok hrá v našom tele veľmi dôležitú úlohu. Podieľa sa na syntéze bielkovín, vstupuje do celého radu enzymatických procesov a stará sa o správne delenie buniek (produkcia nových buniek). Je dôležitým elektrolytom v tele a výrazne ovplyvňuje elektrolytickú rovnováhu, ktorá určuje prítomnosť a transport minerálov vonku či vo vnútri buniek. Je dôležitý pre nervy a podporuje celú nervovú sústavu aj psychické funkcie, ako je nálada, precitlivenosť či svieža myseľ. Prispieva aj k správnej činnosti svalov (aj maternica je sval, ktorý potrebuje dobre pracovať). Tak ako väčšinu látok, aj magnézium získava plod z matkinho tela, a preto nie div, že  nastávajúce mamičky  tento minerál bezpodmienečne potrebujú.

  • Ako poznáte, že ho máte málo?

K typickým príznakom, ktorými sa prejavuje nedostatok horčíka, patrí únava, nervozita či podráždenosť, stuhnuté končatiny pri rannom vstávaní alebo ich brnenie v spánku. Na chýbajúci horčík môže upozorniť znížená schopnosť odolávať stresu, prípadne veľmi skleslá nálada či tras viečok. Tehotným ženám  spôsobuje deficit tohto prvku aj väčšiu kazivosť zubov alebo zvýšenú lámavosť nechtov, ale i horší stav vlasov.

  • Kde ho nájsť

Medzi najbohatšie prirodzené zdroje horčíka patria banány, mandle, orechy, sušené marhule, datle, ľanové semienka, červená šošovica, kukurica, fazuľa, zelené listové šaláty, hovädzie mäso, treska, cícer, pohanka, listový špenát a niektoré druhy minerálok. Pokiaľ máte pocit, že vaša strava nie je dokonalá, zvoľte pohodlnú a praktickú formu  kvalitných výživových doplnkov, ktoré obsahujú vyvážený pomer horčíka a vitamínu B6, čo je látka, ktorá podobne ako horčík prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania, podporuje energetický metabolizmus a normálne fungovanie nervového systému. Tieto doplnky dostanete voľne kúpiť v lekárňach a -e-shopoch.