Bezpečne do sauny i do bazéna

Bezpečne do sauny i do bazéna

Publikované: 27.04.2018

Zobrazenie: 326

Astronomicky je síce už jar, ale vonku občas ešte pekne priťahuje.

V takomto počasí nie je nič lepšie, ako si pár hodín zaleňošiť vo vyhriatej saune, alebo zaliezť do teplej vírivky. Môže sa však stať, že si okrem príjemného zážitku odnesiete aj nechcený „darček“ v podobe kvasinkovej infekcie.

Obávaná patália, s ktorou sa v živote stretne až 75 percent žien, nehrozí len v letných mesiacoch. Stretnúť sa s ňou môžete prakticky kedykoľvek, zvlášť ak rada navštevujete sauny a bazény s teplou vodou. Najčastejším pôvodcom tejto choroby býva kvasinka Candida albicans, ktorá sa v teplom a vlhkom prostredí cíti ako doma. Ba čo viac, doslova ho miluje.

  • Silné svrbenie a bolesť v podbruší

táto kvasinka bežne žije vo vnútri pošvy a za normálnych okolností o nej vôbec neviete. Problém nastáva až v momente, keď sa z nejakého dôvodu premnoží a naruší tým mikrobiálnu rovnováhu (prirodzené prostredie v pošve je kyslé, s pH medzi hodnotami 3,8 až 4,5). Ak dôjde k narušeniu pošvovej rovnováhy, poznáte to veľmi rýchlo. K typickým príznakom patrí veľmi urputné svrbenie alebo pálenie vonkajších genitálií a ďalej výtok, ktorý môže byť najprv riedky a neskôr nadobúda tvarohovú konzistenciu. Ženy často opisujú aj nepríjemný tlak v podbruší a bolesť pri pohlavnom styku či ťažkosti pri močení.

  • K vzniku infekcie prispieva aj chlór

Premnoženie kvasiniek môže podporiť aj chlórovaná voda v bazéne. Tá síce väčšinou  býva studenšia, ale v tomto prípade o teplotu nejde. Dôležitý je vysoký obsah chlóru, ktorý narušuje prirodzené pH pošvy. Podobne ako rôzne dezinfekčné prostriedky rozpustené vo vode, ktoré pri plávaní preniknú do vagíny, kde môžu zlikvidovať časť baktérií, ktoré sú súčasťou prirodzenej pošvovej mikroflóry. Niektoré ženy to riešia tak, že si do bazénu vezmú menštruačné tampóny, tým však môžu celý problém ešte zhoršiť – klasické tampóny nasiaknu vodou a ešte urýchlia vznik ťažkostí. Nepreháňajte to tiež s intímnou hygienou. Časté používanie voňavých mydiel a sprchových gélov, ale aj parfumovaných vložiek alebo tampónov môže zahubiť „priateľské“ mikroorganizmy, ktoré v pošve vytvárajú prirodzené prostredie.

  • Nestresujte sa a vyraďte biely cukor

To, či sa kvasinky premnožia alebo zostanú pekne krotké, však môžu ovplyvniť aj ďalšie veci – napríklad  dlhodobý stres, časté užívanie antibiotík alebo antikoncepcia a v neposlednom rade nadmerná konzumácia sladkostí (vyššie riziko pošvových zápalov hrozí diabetičkám). Ak teda trpíte občasnými zápalmi, mali by ste vyradiť rafinovaný cukor (bonbóny, sušienky, čokolády, kompóty, limonády, marmelády) a obmedziť aj príjem jednoduchých sacharidov (banány, hrušky, slivky). Načas  vynechajte tiež droždie, kysnuté pečivo, plesňové syry, hrozno a hrozienka, ocot, pivo a víno, prípadne na pár týždňov prejdite na bezlepkovú diétu. Naopak, do  jedálneho lístka  zaraďte stravu bohatú na vlákninu (celozrnné obilniny, ovocie, zelenina), ktorá funguje ako očistná kefa. Vhodný je aj cesnak, ktorý pôsobí ako účinné prírodné antibiotikum. Biely cukor nahraďte jačmenným, ryžovým či kukuričným sladom alebo sirupom z agáve.
V lekárňach a e-shopoch si voľne môžete kúpiť prípravky, ktoré umožňujú obnovenie vaginálnej bakteriálnej flóry a tým aj prirodzeného pošvového prostredia. Zároveň tak pomáhajú zmierňovať nepríjemné pocity, ako je pálenie, svrbenie, vaginálny výtok a zápach. Predávajú sa najčastejšie v podobe vaginálnych tabliet.