Ťažké kovy vážne ohrozujú naše zdravie

Ťažké kovy vážne ohrozujú naše zdravie

Publikované: 26.04.2018

Zobrazenie: 4702

Znečistené životné prostredie zapríčinilo, že v súčasnej dobe sú všetky živé organizmy na našej planéte vystavené škodlivému pôsobeniu toxických látok, človeka nevynímajúc.

K jednoznačne najnebezpečnejším patria ťažké kovy – predovšetkým arzén, olovo, kadmium a ortuť.

Ťažké  kovy majú schopnosť viazať sa v živých organizmoch na určité látky (ako sú bielkoviny, nukleové kyseliny a pod.) a poškodzovať ich vnútorné štruktúry. V tele pôsobia ako enzymatické jedy a vyvolávajú oxidatívny stres. Môžu podporiť vznik chronických infekcií a ochorení, narušujú normálnu činnosť imunitného systému a mnohé z nich sú karcinogénne. Ich nebezpečenstvo spočíva aj v tom, že sa kumulujú v organizme a pôsobia synergickým efektom (vzájomne sa podporujú vo svojich účinkoch). Navyše sú prakticky nerozložiteľné a smrteľné aj v pomerne nízkych koncentráciách.

  •  Príčinou je znečistená voda, vzduch i pôda

Do nášho tela prenikajú väčšinou ako súčasť potravinového reťazca. To znamená, že na začiatku stojí znečistená poľnohospodárska pôda, odkiaľ nahromadené toxíny prechádzajú do rastlín, ktoré sa tu pestujú. A z nich  sa potom tieto nebezpečné látky dostávajú do ľudského organizmu. Ťažké kovy sa nachádzajú aj v rybách ako dôsledok znečistenia vody v oceánoch (k najrizikovejším patria tuniak, mečiar alebo žralok). Tým však výpočet potenciálnych zdrojov nekončí. Ťažké kovy sú tiež všade v okolitom prostredí. Ťažobný a metalurgický priemysel, spaľovanie fosílnych palív, výfukové splodiny z áut, priemyselné hnojivá a mnoho ďalších faktorov spôsobuje, že ťažké kovy prenikajú aj do vzduchu, ktorý denne dýchame.

  •  Detoxikácia – účinný spôsob, ako sa brániť

Týmto nebezpečným látkam sa bohužiaľ vyhnúť nedá. V boji proti ťažkým kovom nie sme však našťastie celkom bezmocní. Účinným spôsobom, ako obmedziť ich negatívne pôsobenie na naše zdravie, je dôkladná detoxikácia (v prípade ťažkých kovov chelácia). Základom tohto procesu je nielen zmena životného štýlu (odstránenie rôznych škodlivých návykov, dostatok spánku a odpočinku, pravidelný pohyb), ale hlavne úprava jedálneho lístka. Práve stravou totiž zaťažujeme svoje telo škodlivinami zo všetkého najviac. A prostredníctvom čriev  dochádza aj k najväčšiemu vylučovaniu toxínov. Vo všeobecnosti platí, že akákoľvek detoxikácia má iba minimálny efekt, pokiaľ ju nepodporíme aj vhodnou stravou.

  • Obmedzte biely cukor, údeniny,  polotovary

Pokiaľ ide o konkrétne úpravy, odborníci odporúčajú vylúčiť najmä mäso a údeniny, ďalej mliečne výrobky, potraviny s rafinovaným cukrom a priemyselne vyrábané polotovary s obsahom syntetických prídavných látok. Naopak, zaradiť treba väčšie množstvo čerstvého ovocia a zeleniny, obilnín, orechov, semienok a celozrnného pečiva. Dôležitý je aj dostatočný príjem čistej vody, ktorá napomáha vyplavovaniu škodlivín. Všetky metabolické procesy, trávenie a vstrebávanie, činnosť pečene či lymfatického systému – to všetko sa odohráva s pomocou vody. S detoxikáciou nám môžu pomôcť aj niektoré konkrétne potraviny, ako je listová zelenina (špenát, kel, zelený petržlen, zelerová vňať), klíčky alebo mladé výhonky rastlín. Očistný proces môžeme podporiť aj bylinkovými čajmi (vhodná je pŕhľava, púpava, sedmokráska, koriander, pestrec, štiav či lucerna).

  • Využite očistné účinky chlorelly

Vynikajúcim pomocníkom pri očiste je aj chlorella. Táto sladkovodná riasa pomáha odstrániť ťažké kovy a pozitívne ovplyvňuje funkciu žlčníka, pečene a obličiek, to znamená orgánov, ktoré majú detoxikačnú funkciu. Podporuje metabolizmus a správne trávenie a pomáha udržovať optimálnu hladinu cukru a cholesterolu. Prispieva k normálnemu fungovaniu imunitného systému a jej pravidelné užívanie vedie k vitalite a osvieženiu organizmu. Výživové doplnky s obsahom vysoko kvalitného extraktu z chlorelly si môžete voľne kúpiť v lekárňach alebo e-shopoch.