Pozor na jarné úrazy!

Pozor na jarné úrazy!

Publikované: 23.04.2018

Zobrazenie: 36

Jarné slniečko nenechá nikoho na pokoji a doslova zvádza k tomu, aby sme si obuli tenisky a vybehli von, prípadne sa s nadšením vrhli na záhradku, ktorá sa po dlhej zime rýchlo prebúdza k životu.

Pri všetkých týchto aktivitách, ktoré sme museli v zime oželieť, však hrozí aj riziko úrazu. Myslite na to a nepreceňujte svoje sily. Po mesiacoch leňošenia je telo ešte trochu stuhnuté a nemotorné a treba ho rozhýbať postupne a opatrne.

S príchodom jari mnoho ľudí vytiahne von trampolínu alebo aspoň korčule, bicykel či kolobežku (tieto atrakcie už dávno nie sú výsadou tých najmenších). Detské ihriská a lanové parky sa plnia športuchtivými návštevníkmi a okolo domov sa to len tak hemží náruživými záhradkármi, ktorí sa už nemôžu dočkať, až zaboria ruky do hliny.

 Začnite kratšou prechádzkou

Mnohí navyše už myslia na leto a na to, ako sa čo najrýchlejšie dostať do kondície. V danom prípade však menej znamená viac. Jarná únava, vyčerpanie po zime, nedostatok slnečného svitu alebo nižší príjem čerstvých vitamínov – to všetko na našom tele zanechalo svoje stopy. Preto by sme ho mali zaťažovať zvoľna a postupne, a dopriať mu čas na to, aby si zvyklo na aktívnejší režim. Nikde nie je napísané, že len čo oschnú medze, musíme uraziť na bicykli minimálne päťdesiat kilometrov. Začnime radšej kratšími prechádzkami a postupne pridávajme na rýchlosti a intenzite.

Používajte prilby a chrániče

Odreniny z pádov, škrabance, rezné a tržné rany, podvrtnuté členky, pretrhnutie kolenných väzív, zlomeniny horných končatín a prstov – to sú najčastejšie úrazy, ktoré lekári ošetrujú počas jarných mesiacov. V prípade mužov je ich počet dokonca dvojnásobný, silnejšiemu pohlaviu evidentne prúdi v žilách väčšia dávka adrenalínu. Niektorým zraneniam môžeme predísť napríklad tým, že na bicykel nesadneme bez ochrannej prilby a pri jazde na kolieskových korčuliach budeme okrem prilby používať aj chrániče na nohy a ruky. Pri vyvádzaní na trampolíne je vhodné položiť okolo mäkké vankúše či matrace (nemôžete dopredu tušiť, ako sa vy a vaše ratolesti rozšantíte). Nikdy by tiež nemali skákať dve osoby naraz.

Opatrne s ťažkými bremenami

Chystáte sa v rámci jarného upratovania vypratávať pivnicu alebo vynášať z domu rôzne ťažké bremená? Tak sa na to poriadne obujte. Napriek tomu, že je už príjemne teplo a klíčiaca trávička priam láka rozbehnúť sa po záhrade len tak v žabkách alebo prezuvkách, vezmite si topánky s uzavretou špičkou. Ochránite tak svoje prsty pre prípad, že by ste náhodou zakopli a upustili bremeno na zem. Narazené prsty síce tiež pekelne bolia, ale zlomenina je horšia.  

Dajte telu čas na uzdravenie

Pokiaľ predsa len dôjde k úrazu, snažte sa dodržať dobu rekonvalescencie, ktorú vám odporučí lekár. Inak si len koledujete o ďalšie problémy. Hojenie môžete podporiť aj vhodnou stravou. Dbajte na to, aby ste prijímali dostatočné množstvo živín včítane kvalitných bielkovín a nenasýtených mastných kyselín (hovädzie a bravčové mäso, morčacie a kuracie prsia, vaječný žĺtok, tuniak, platesa, losos, sardinky, šošovica, fazuľa, cottage syr, grécky jogurt, ľanový a olivový olej, avokádo, semienka).

Podporte stav pohybového aparátu vhodnou kĺbovou výživou

Naše kĺby, kosti i koža tvorí z veľkej časti kolagén. Jeho správnu tvorbu podporuje vitamín C a tým tiež prispieva k správnej kondícii kostí, kože, kĺbovej chrupavky alebo napríklad aj cievnych stien. Naše telo si kolagén vytvára samo. S pribúdajúcim vekom však táto jeho schopnosť klesá. Existuje najmenej 27 rozdielnych druhov kolagénu. Kolagén typu I, tzv. hydrolyzovaný, je najhojnejšie sa vyskytujúci kolagén v ľudskom tele a nachádza sa napríklad v šľachách, koži alebo kostiach. Je bežnou súčasťou stravy, napríklad v želatíne. Kolagén typu II, tzv. natívny kolagén, nájdete hlavne vo vnútri chrupavky a naopak, je veľmi obťažné získať ho zo stravy, pretože sa znehodnocuje tepelnou úpravou. Pokiaľ teda chcete podporiť tkanivá pri procese hojenia, mali by ste telu pravidelne dodávať kĺbovú výživu. Tá obsahuje kolagén I. typu a kolagén II. typu, ktoré sa prirodzene vyskytujú v kĺbových chrupavkách, ako aj vitamín C, ktorý prispieva k správnej tvorbe kolagénu v tele. V lekárňach a e-shopoch si môžete voľne kúpiť výživové doplnky, ktoré obsahujú komplex všetkých týchto potrebných látok.