Pripravte organizmus na jarnú očistu

Pripravte organizmus na jarnú očistu

Publikované: 21.03.2018

Zobrazenie: 259

Hlavnou príčinou toho, prečo bývame na začiatku jari takí unavení, sú toxíny a škodliviny, ktoré sa nám v tele hromadili niekoľko predchádzajúcich mesiacov. Zbavte sa ich.

Načerpajte silu a energiu a povzbuďte spomalený metabolizmus, aby ste si mohli naplno vychutnať najkrajšie obdobie v roku.

Začnite od jedálneho lístka, v ktorom by sa malo objaviť čo najviac vitamínov, ideálne v ich prirodzenej podobe. Podporiť energiu môžete predovšetkým vďaka niektorým B-vitamínom a „céčku“. Bohatým zdrojom vitamínov B sú pivovarské kvasnice, ovsené vločky, celozrnný chlieb a pečivo, strukoviny, obilniny, listová zelenina, orechy, pečeň, vajcia, mlieko a mliečne výrobky. Ďalej tiež citróny, rajčiny, cibuľa, mrkva, kel, karfiol, kokos, biela reďkvička, uhorky, zemiaky, hrozno, slivky, špenát, banány a pomaranče. Vitamín C sa nachádza predovšetkým v šípkach a rakytníku (jediná guľôčka obsahuje odporúčané denné množstvo pre dospelého človeka), citrusoch, paprike (hlavne tej červenej), kapuste, rajčinách brokolici, ružičkovom keli a bobuľovom ovocí.

Raz do týždňa zaraďte pôst

Aspoň na niekoľko dní zaraďte odľahčenú stravu, v ktorej budú (okrem ovocia a zeleniny) prevažovať potraviny s vysokým obsahom vlákniny: celozrnné pečivo, strukoviny, pohanka, divoká ryža, ovsené vločky, orechy, olejnaté semienka. Dbajte aj na dostatok tekutín. Vypite denne 2 – 3 litre; najlepšia je čistá voda bez bubliniek. Prípadne si raz týždenne naordinujte pôst, pri ktorom budete celý deň popíjať len vodu. Vyplaviť škodliviny pomáhajú aj bylinkové čaje, napríklad pŕhľavový. Zvýšenú pozornosť venujte aj pečeni, ktorá je na jar najviac oslabená. Jej samočistiacu schopnosť výborne aktivujete šťavou z petržlenu a červenej repy, čajom z pestreca mariánskeho, púpavy lekárskej či zázvoru.

Vypláchnite si ústa olejom

Možno ste o tejto metóde už počuli, hovorí sa jej aj mlganie (prevaľovanie v ústach). Je veľmi jednoduchá a funguje ako perfektný detox. Na výplach potrebujete 1 polievkovú lyžicu rastlinného oleja, najlepšie slnečnicového či kokosového. Jazyk najprv jemne očistite škrabkou a potom si do úst vložte olej. Ústa pevne zatvorte a olej v nich pomaly prevaľujte. Nasávajte ho, „hryzte“ a sŕkajte medzi zuby. Po niekoľkých minútach pocítite, že olej zhustol. To je známka toho, že do seba vstrebal nežiaduce toxíny. Asi po 5 minútach ho vypľujte. Ale pozor, v žiadnom prípade ho neprehĺtajte! Výplach robte denne – najlepšie ráno, keď je jazyk pokrytý bielym (bielo-žltým) povlakom.

Zájdite si na lymfatickú masáž

Za to, že sa nám v tele hromadia toxíny, môže aj spomalená lymfa, ktorá za normálnych okolností odvádza z tela všetky škodliviny (baktérie, vírusy, bielkoviny, toxíny a dokonca aj rakovinotvorné látky). Miazgová sústava nemá vlastnú pumpu ako krvný obeh a na rozprúdenie lymfy potrebuje pohyb. Ak nie ste práve športový typ, zájdite si aspoň na lymfatickú masáž (alebo lymfodrenáž). Aj keď na prvý pohľad pripomína skôr jemné hladenie, je veľmi účinná. Masér pomocou špeciálnych hmatov odvedie lymfu až do oblasti kľúčnych kostí, kde prechádza do krvi. Tá sa potom postará o filtráciu cez obličky. Takto nazbieraná lymfa nakoniec odchádza z tela von močom. Pokiaľ si chcete dopriať skutočne dôkladnú detoxikáciu, absolvujte desať návštev v priebehu piatich týždňov.

Naordinujte si terapiu slnkom

Jedným z dôvodov, prečo sme koncom zimy unavení, mrzutí a náchylnejší na choroby, je nedostatok vitamínu D, ktorému hovoríme aj slnečný vitamín. Dá sa získať úplne ľahko – vzniká v pokožke pôsobením slnečných lúčov. Takže prekonajte lenivosť a vydajte sa každý deň aspoň na polhodinovú prechádzku. Slnko navyše podporuje tvorbu „hormónu šťastia“ – sérotonínu, ktorý okrem iného ovplyvňuje aj našu náladu.

Konzumujte naklíčené semienka

Nikde inde nenájdete toľko živín a energie ako v zárodkoch novej rastlinky. Zaraďte do jedálneho lístka mungo fazuľky, ktoré sú priam vitamínovou bombou. Okrem iného obsahujú aj hodne kyseliny listovej, ktorá nám v bežnej strave často chýba, a preto potom bývame unavení a podráždení. Čerstvé výhonky môžete jesť len tak samotné. Sú príjemne chrumkavé a šťavnaté a chutia ako mladý hrášok. Naklíčiť si môžete nechať aj lucernu, horčicu, cícer, pohanku, šošovicu, hrach alebo slnečnicu. Semienka najprv umyte a nechajte cez noc v miske s vlažnou vodou (na šálku semien použite 4 šálky vody). Potom vodu sceďte, semienka prepláchnite a nasypte do nádobky, kde budú klíčiť (napr.do pohára na zaváranie). V priebehu niekoľkých ďalších dní ich znova preplachujte. Naklíčené semienka využite do polievok, zeleninových zmesí alebo k dusenému mäsu. Môžete ich aj ľahko napariť a podávať ako prílohu.

Vyskúšajte extrakt z chlorelly

S jarnou očistou vám môžu výborne pomôcť aj tzv. zelené potraviny, ktoré sú kompletným zdrojom celého radu vitamínov, minerálov, aminokyselín a stopových prvkov. V organizme pôsobia ako nesmierne účinné antioxidanty, podporujú celkovú regeneráciu, pohodu a vitalitu.

Vyskúšajte napríklad chlorellu. Táto sladkovodná riasa pomáha odstrániť ťažké kovy a pozitívne ovplyvňuje funkciu žlčníka, pečene a obličiek, t. j. orgánov, ktoré majú detoxikačnú funkciu. Podporuje aj metabolizmus a správne trávenie a pomáha udržovať optimálnu hladinu cukru a cholesterolu. Prispieva k normálnemu fungovaniu imunitného systému a jej pravidelné užívanie vedie k vitalite a osvieženiu organizmu. Výživové doplnky s obsahom vysoko kvalitného extraktu z chlorelly voľne dostanete kúpiť v lekárňach alebo v e-shopoch.