Užite si jar v pohode a držte si choroby od tela

Užite si jar v pohode a držte si choroby od tela

Publikované: 20.03.2018

Zobrazenie: 5

Toľko ste sa tešili, až na tvári pocítite hrejivé lúče jarného slnka a svieži dych prebúdzajúcej sa prírody, ale teraz si pripadáte malátni, bez energie a máte čo robiť, aby ste premohli únavu, ktorá na vás deň čo deň tvrdo dolieha... 

Nezúfajte, nie ste v tom sami. Táto situácia nie je v tomto období ničím výnimočným. Na vine je oslabená imunita, ktorá v zime, keď sa telo muselo brániť zvýšenému náporu vírusov a baktérií, dostávala poriadne zabrať. Chcete, aby zas šliapala ako hodinky? Zamerajte sa na dostatok spánku, pravidelný pohyb a pestrú stravu s dostatkom čerstvých vitamínov. Okrem toho môžete využiť aj účinných prírodných pomocníkov.

Existujú byliny, ktoré nám môžu podať pomocnú ruku pri podpore našej prirodzenej odolnosti. Vďaka ich blahodarným účinkom si môžeme udržať naše zdravie a kondíciu, aj keď v okolí sa to chorobami len tak hemží. Príroda nám ich ponúka celý rad. Medzi najznámejšie a najdostupnejšie patrí echinacea a rakytník rešetliakový.

Echinacea

Echinacea obsahuje látky, ktoré podporujú normálne fungovanie imunitného systému. Zdravý imunitný systém využíva tzv. biele krvinky, ktoré likvidujú nielen škodlivé baktérie, ale aj niektoré vírusy včítane tých chrípkových. Echinacea pomáha udržovať túto obranyschopnosť a navyše má pozitívny vplyv aj na respiračné zdravie. Najbohatšou zásobárňou aktívnych zložiek je koreň, z ktorého si môžete vyrobiť tinktúru: 100 g koreňa prelejte 500 ml čistého 60 % liehu a za občasného pretrepania nechajte v uzavretej nádobe pri izbovej teplote týždeň odstáť. Potom výluh prefiltrujte a užívajte ráno nalačno 1 čajovú lyžičku.

Z čerstvých kvetov si zase môžete pripraviť sirup, ktorý je vhodný aj pre deti, pretože neobsahuje alkohol: pokrájajte 5 polievkových lyžíc kvetov echinacey, krátko povarte v pol litri vody a nechajte prikryté vychladnúť. Ku kvetom pridajte šťavu vytlačenú z jedného citróna, 500 gramov tekutého medu a starostlivo zamiešajte. V nádobe so širokým dnom nechajte na veľmi slabom plameni zhustnúť do sirupovej konzistencie, ale už nevarte. Podávajte 1 lyžičku trikrát denne.

Rakytník – prírodný multivitamín

Ker či malý stromček, pochádzajúci pôvodne zo Sibíri, sa dnes široko využíva nielen v bylinkárstve, ale aj v kulinárstve alebo na okrasné účely. Jeho plody obsahujú obrovské množstvo telu prospešných látok, vďaka ktorým býva rakytník často označovaný ako „sibírsky zázrak“ alebo „citrónik severu“. Žiarivo oranžové bobuľky sú doslova pokladnicou bioaktívnych zložiek – vedci ich zatiaľ identifikovali približne 200 druhov. Medzi najvýznamnejšie patria napríklad omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú správnu činnosť mozgu, zdravý rast a vývoj bábätka v brušku a majú aj blahodarný vplyv na srdce či tuky v krvi. V plodoch rakytníka sa ďalej nachádza 17 vitamínov včítane vitamínu C, ktorého je v nich až 25-krát viac než v citrusových plodoch. A práve prírodný vitamín C je jednou z najvýznamnejších látok z hľadiska podpory nášho imunitného systému. Aj rakytník môžete využiť v jednoduchých domácich receptoch. Celkovo povzbudzujúce účinky má napríklad rakytníkový med: 1 dcl čerstvo vylisovanej rakytníkovej šťavy zmiešajte s 3 dcl kvalitného tekutého medu, nalejte do pohára, dobre uzavrite a skladujte na tmavom a chladnom mieste. Denne užívajte 1 čajovú lyžičku. Blahodarné účinky (a to aj pri vonkajšom použití na rôzne kožné neduhy) má tiež rakytníkový olej: 2 lyžice drvených sušených bobuliek rakytníka zalejte pol litrom panenského olivového oleja a nechajte 14 dní lúhovať. Denne pretrepávajte, aby sa uvoľnili účinné látky. Potom preceďte, do hotového oleja primiešajte 1 lyžicu čistého 60 % liehu a uskladnite na chladnom mieste. Užívajte denne 1 čajovú lyžičku.
Ak chcete cielene podporovať svoj imunitný systém, môžete využiť aj niektoré z výživových doplnkov s vysokým obsahom kvalitného extraktu z echinacey a rakytníka, ako aj z hlivy ustricovej, ktorá prirodzene obsahuje mnoho živín, ako sú vitamíny, minerály, stopové prvky a betaglukány – látky, ktoré v ostatných rokoch vzbudzujú veľký záujem vedcov. Tieto doplnky si môžete voľne kúpiť v lekárňach alebo e-shopoch.