Ako si poradiť s príznakmi menopauzy?

Ako si poradiť s príznakmi menopauzy?

Publikované: 19.02.2018

Zobrazenie: 404

Menopauza je prirodzeným obdobím v živote ženy, ktorého sa netreba báť. Ide hlavne o to – skrotiť nepríjemné ťažkosti spôsobené poklesom pohlavných hormónov. To je to, čo nás skutočne obťažuje.

V období, keď dochádza k útlmu vaječníkov a hormonálnej produkcie, prebieha v ženskom tele mnoho zmien, ktoré vedú k vymiznutiu menštruácie a k prechodu do postproduktívnej fázy života. Asi u tretiny žien sa prechod prejaví len postupným vymiznutím menštruácie, zostávajúce dve tretiny však rôzne dlhý čas zápasia s ťažkosťami, ako sú návaly tepla, nočné potenie, búšenie srdca alebo rozladenosť. Zároveň sa vplyvom nižšej produkcie hormónov zvyšuje riziko degeneratívnych ochorení, predovšetkým aterosklerózy a osteoporózy. Pohlavné hormóny, ktoré predtým fungovali ako ochrana pred kôrnatením tepien a odbúravaním kostnej hmoty, sa totiž postupne prestávajú tvoriť. Našťastie, existuje celý rad spôsobov, ako sa o telo v tomto období prechodu starať a podporovať jeho kondíciu po vzniknutých zmenách.

Zvýšte príjem vápnika a horčíka
Vynechajte kofeín, alkohol, sladkosti, pikantné pokrmy, horúce polievky a nápoje, ktoré môžu vyvolávať návaly tepla a výkyvy nálad, a spôsobovať okyslenie krvi (to následne vedie k uvoľňovaniu vápnika z kostí). Naopak, zaraďte viac potravín bohatých na esenciálne mastné kyseliny, ktoré udržujú zdravie srdca a mozgu i správnu hladinu tukov v krvi. Nachádzajú sa hlavne v morských rybách (losos, makrela, sleď, pstruh) a rastlinných olejoch lisovaných za studena.

Kvalita kostí, ktoré tvorí z veľkej časti vápnik, úzko súvisí s príjmom vápnika, ale aj vitamínu D. Tento vitamín sa prirodzene tvorí v koži vplyvom slnečného žiarenia, vo vyššom veku je však jeho potreba väčšia, a preto je dobré dodávať ho telu aj stravou. Jeho bohatým zdrojom je rybie mäso, syry, vaječný žĺtok, pečeň a kvasnice. V období klimaktéria je vhodné doplňovať aj horčík, ktorý však musí byť v správnom pomere s vápnikom (samotný vápnik môže spôsobiť nedostatok horčíka a nadbytok horčíka zasa zhoršuje vstrebávanie vápnika). K potravinám bohatým na horčík patria napríklad celozrnné výrobky, banány, zemiaky, pomaranče, datle, sušené marhule alebo špenát.

Stavte na účinky fytohormónov
Väčšina ťažkostí v období klimaktéria vzniká nedostatkom či zníženou hladinou hormónov. Preto sa odporúčajú potraviny, ktoré obsahujú fytoestrogény. To sú látky, ktoré sa svojou štruktúrou podobajú ženským pohlavným hormónom – estrogénom a prispievajú k obnoveniu hormonálnej rovnováhy a úľave pri ťažkostiach. Na rozdiel od syntetických hormónov nemajú žiadne vedľajšie účinky, a preto sú vynikajúcou alternatívou či doplnkom k substitučnej hormonálnej liečbe. Nájdete ich napríklad v sóji a sójových produktoch, zemiakoch, celozrnných obilninách, červenej repe, zelených fazuľkách, cesnaku, reďkvičkách, fazuli, mrkve, granátových jablkách, datliach, kešu orieškoch alebo ľanových semienkach. Hormonálnu rovnováhu priaznivo ovplyvňujú aj niektoré byliny, ako napríklad angelika čínska, ďatelina lúčna, chmeľ obyčajný, ploštičník strapcovitý, dioskórea huňatá alebo jarabina vtáčia, ktoré môžu priniesť úľavu pri návaloch tepla, potení či podráždenosti.
30 minút denne venujte pohybu

Ženy, ktoré cvičia, zvládajú menopauzu oveľa lepšie, čo potvrdzujú mnohé štúdie. Aspoň 30 minút denne sa preto venujte nejakej fyzickej aktivite. Pravidelný pohyb prospieva nielen srdcu, ktoré, ako už bolo povedané, je teraz ohrozené viac než predtým, ale udržuje telo i myseľ v dobrej kondícii a pomáha predchádzať vzniku osteoporózy. Do ničoho sa však nenúťte. Vyberte si aktivitu, ktorá vás bude skutočne baviť. Vhodná je napríklad jazda na bicykli, plávanie, tanec, jogging alebo joga.

V lekárňach a e-shopoch voľne dostanete vysoko kvalitné výživové doplnky s obsahom vápnika a horčíka v optimálnom pomere, obohatené o vitamíny D a B6. Komplex je vhodný pre lepšiu vstrebateľnosť látok dôležitých pre udržanie zdravých kostí a svalov a na podporu normálnych funkcií imunitného systému.