Ako prežiť zimu s boľavými kĺbmi

Ako prežiť zimu s boľavými kĺbmi

Publikované: 23.02.2018

Zobrazenie: 2295

Zima je obávaným obdobím pre tých, ktorí trpia reumatoidnou artritídou. Bolesti kĺbov sa totiž v chladných mesiacoch môžu výrazne zhoršovať. Na vine je hlavne chlad a nedostatok pohybu.

Nízke teploty ovplyvňujú citlivosť nervových vláken v kĺbovom puzdre, takže s príchodom zimy sa bolestivé prejavy stupňujú. Ak k tomu pripočítame zníženú fyzickú aktivitu, zvýšený príjem energeticky výdatných jedál a s tým súvisiacu nadváhu, je jasné, že táto „konštelácia“ kĺbom neprospieva. O to viac by sme sa preto mali o kĺby v tomto období starať – pomôžu bylinné prostriedky, vitamíny a nesmieme zabúdať ani na niektoré dôležité živiny.

Od bolesti uľaví zázvorový obklad
Určite ste si niekedy varili zázvorový čaj. Koreň zázvoru sa dá však využiť aj zvonka. Už naši predkovia vedeli, že na boľavé kĺby pôsobí priam zázračne. Obsiahnutý gingerol má veľmi silné protizápalové účinky, takže sa dá využiť aj v boji proti reumatizmu a pri akejkoľvek bolesti kĺbov. Postup je ľahký – asi 2 centimetre zázvorového koreňa nastrúhajte na jemno, zabaľte do kúska gázy a priložte na postihnuté miesto. Potom ešte previažte šatkou alebo obvínadlom, aby vám obklad neskĺzol. Asi po hodine pocítite, ako sa tkanivá naspodku intenzívne prekrvujú a zahrievajú. Zábal nechajte pôsobiť cez noc. Opakujte niekoľko dní – tak dlho, kým sa bolesť nezmierni alebo celkom neodznie.

Pomôže aj citrón a jablčný ocot
Vynikajúcim pomocníkom je aj citrón. Kyselina citrónová totiž pomáha rozpúšťať kryštáliky kyseliny močovej, ktoré sa ako ostré ihličky zabodávajú do kĺbov a spôsobujú často až neznesiteľnú bolesť. Vyrobte si obklad. Citrón narežte na plátky a vložte do kúska gázy. Tú potom zviažte, ponorte na niekoľko minút do olivového oleja a priložte na bolestivé miesto. Nechajte pôsobiť asi 10 minút. Obklad meňte dvakrát denne.

Vyhnať z kĺbov kyselinu močovú môžete aj pomocou zeleninových štiav. Vložte do odšťavovača 2 plátky zeleru, šalátovú uhorku pokrájanú na kúsky, polovicu citróna (bez kôry) a asi 2 centimetre zázvorového koreňa. Hotovú šťavu popíjajte podľa závažnosti ťažkostí 1 – 3-krát denne.

Podobné účinky má aj jablčný ocot – rozrieďte 1 čajovú lyžičku jablčného octu v 200 ml vody a pite dvakrát denne.

Máte radi ananás? Toto obľúbené tropické ovocie obsahuje enzým bromelín, ktorý má silné protizápalové účinky a okrem toho tíši bolesť. Konzumujte denne 100 – 200 gramov čerstvého ananásu (nie toho z plechovky) alebo ananásovej šťavy.

Pružnosť kĺbov ovplyvňuje stav chrupaviek

Látkou, ktorá z veľkej časti tvorí chrupavku a je pre kĺby bezpodmienečne nutná, je kolagén – základná bielkovina spojivových tkanív. Chrupavka – pružný obal kĺbu, ktorý ho obklopuje, chráni, zmierňuje otrasy a umožňuje bezbolestný pohyb – je tejto nenápadnej látky doslova plná. Okrem toho kolagén obsahujú aj ďalšie spojivové tkanivá napr. pokožky, vlasov, nechtov i zubov. Existuje najmenej 27 rozdielnych druhov kolagénu. Kolagén typu I, tzv. natívny kolagén, je najhojnejšie sa vyskytujúci kolagén v ľudskom tele a nachádza sa napríklad v šľachách, koži alebo v kostiach. Kolagén typu II, tzv. hydrolyzovaný, nájdete hlavne vo vnútri chrupavky a je bežnou súčasťou stravy, napríklad v želatíne. Naopak, natívny kolagén sa zo stravy získava veľmi ťažko, pretože je degradovaný akoukoľvek tepelnou úpravou. Dávky natívneho kolagénu typu I, ktoré sa odporúčajú, sú výrazne nižšie než odporúčané vysoké dávky kolagénu typu II. Práve kvôli tomu, aký vzácny a preferovaný je tento kolagén, je dôležité ho získavať aj z iných zdrojov, ako len z potravy.

Kolagén si naše telo vytvára samo. S pribúdajúcim vekom však táto schopnosť klesá, čo najviac pociťujeme práve na svojich kĺboch. Chrupavka postupne stráca pevnosť a pružnosť a neskôr môže dôjsť až k jej trvalému poškodeniu, ktoré sprevádzajú komplikácie a bolestivosť pri pohybe.

Pokiaľ si teda chceme udržať zdravé a ohybné kĺby čo najdlhšie, mali by sme telu pravidelne dodávať kĺbovú výživu obsahujúcu kolagén I. typu, kolagén II. typu a vitamín C, ktorý prispieva k správnej tvorbe kolagénu v tele. V lekárňach a e-shopoch voľne dostanete výživové doplnky, ktoré komplex všetkých týchto látok obsahujú.