Zdravé srdce potrebuje správne palivo

Zdravé srdce potrebuje správne palivo

Publikované: 24.02.2018

Zobrazenie: 220

Takmer 50 % všetkých úmrtí v ČR majú na svedomí srdcové a cievne ochorenia. Jedným z hlavných rizikových faktorov je aj životospráva, ktorú však môžete ovplyvniť vy sami, ak sa rozhodnete, že sa budete k svojmu srdcu chovať ohľaduplne. 

Záľuba v tučnom mäse, sladkostiach a fast foodoch, nadmiera alkoholu a priemyslovo vyrábaných potravín, či naopak, nedostatok čerstvého ovocia a zeleniny, celozrnných výrobkov a kvalitných bielkovín – tieto nešváry v jedálnom lístku spôsobujú, že nášmu srdcu skôr či neskôr dôjde dych. Ako a čo by sme teda mali jesť, aby sme mu maximálne prospeli?

Rozdeľte si tanier na štvrtiny
Jednoduchou a praktickou pomôckou je tzv. zdravý tanier. V praxi to znamená, že si jedlo na tanieri rozdelíte nasledujúcim spôsobom: štvrtinu by mala tvoriť zelenina – čím rozmanitejšia, tým lepšie pre vás (zemiaky a hranolčeky sa nepočítajú, tie patria do úplne inej skupiny). Druhá štvrtina pripadá na ovocie, ideálne sezónne a čo najviac farebné. Môžete ho však nahradiť zeleninou, ktorá potom tvorí polovicu celého pokrmu. Kvalitné bielkoviny predstavujú ďalšiu štvrtinu (okrem mäsa a rýb môžete zaradiť aj strukoviny, vajcia, orechy či olejnaté semienka). Posledná štvrtina zahrňuje prílohy – skúste občas napríklad pšeno, ovsené vločky, kváskový chlieb alebo divokú ryžu. A vyhnite sa pokiaľ možno knedliam a cestovinám z bielej múky.

Obmedzte príjem „zlých“ tukov
Vhodné je tiež obmedziť príjem „zlých“ tukov, v ktorých prevažujú nasýtené mastné kyseliny a transmastné kyseliny. Najviac je ich v slanine, tučnom mäse, údeninách, plnotučných mliečnych výrobkoch, zákuskoch, rôznych polevách, sladkostiach a trvanlivom pečive. K potravinám, ktoré naopak obsahujú „dobré“ tuky, patria kvalitné rastlinné oleje (s výnimkou oleja z palmových jadier), vlašské orechy, semienka alebo tučné morské ryby (losos, sleď, makrela, sardinky). Z ďalších potravín, ktoré obsahujú veľmi dôležité živiny (antioxidanty, vitamíny, vlákninu), menujme špargľu, avokádo, brokolicu, špenát, fazuľu, artičoky, chia semienka, zelený čaj, škoricu, kurkumu, brusnice, granátové jablko, čučoriedky, hurmi kaki, melón, pomarančovú šťavu, hnedú ryžu, quinou alebo celozrnné cestoviny.

Starostlivosť už na bunkovej úrovni
Veľmi dôležitou látkou je koenzým Q10 (nazývaný aj ubichinón), ktorý je dôležitou súčasťou bunkových mitochondrií. Tie hrajú jednu z kľúčových rolí pri získavaní energie z potravy. Vysoké množstvo koenzýmu Q10 je obsiahnuté v tkanivách srdca, ale aj pľúc alebo pečene, teda orgánov, ktoré majú vysoké energetické nároky. Mitochondrie fungujú ako nenahraditeľné továrne na energiu pre všetky telesné bunky. Koenzým Q10 sa čiastočne vytvára priamo v našom organizme, ale jeho produkcia s rastúcim vekom postupne klesá. K jeho nedostatku môže viesť aj užívanie tzv. statínov, čo sú lieky určené na znižovanie hladiny cholesterolu. Koenzým Q10 sa síce nachádza aj v niektorých potravinách, ale tie väčšinou nekonzumujeme v dostatočnom množstve. Praktickým riešením preto môžu byť výživové doplnky s obsahom vysoko kvalitného koenzýmu Q10, ktoré voľne kúpite v lekárňach alebo e-shopoch.