Vaginálna mykóza hrozí aj v zime

Vaginálna mykóza hrozí aj v zime

Publikované: 25.02.2018

Zobrazenie: 2582

Nepríjemná infekcia, s ktorou sa počas života stretne až 75 % žien, nie je len výsadou letných mesiacov. Zaskočiť vás môže aj v zime. Zvlášť ak v tomto období rada navštevujete sauny, vírivky alebo bazény s teplou vodou.

Najčastejším pôvodcom tejto choroby býva kvasinka Candida albicans, ktorá si doslova užíva vlhké a teplé prostredie. Za normálnych okolností žije vo vnútri pošvy a nijako neškodí. Problém nastáva v momente, keď sa premnoží, naruší pošvovú mikrobiálnu rovnováhu a tým aj prirodzené kyslé prostredie, ktorého pH sa pohybuje v rozmedzí hodnôt 3,8 – 4,5.

Jasný varovný signál – urputné svrbenie
Prvým príznakom obyčajne býva silné svrbenie. Aj keď je tento pocit veľmi nepríjemný a zvádza k treniu si postihnutej oblasti, odolajte pokušeniu. Inak by mohlo dôjsť k ďalšiemu šíreniu nákazy. K bežným prejavom pošvovej mykózy patrí aj opuch a silné prekrvenie intímnych partií, pálčivé pocity pri močení, ďalej výtok, ktorý môže byť najprv riedky a neskôr nadobúda konzistenciu tvarohu, bolesť pri pohlavnom styku a nepríjemný tlak v podbruší.

Za premnoženie kvasiniek môže aj stres
K premnoženiu kvasiniek prispieva zvýšená hladina niektorých látok v krvi, napríklad cukru (vyššie riziko mykóz preto hrozí diabetičkám). Narušenie pošvovej rovnováhy spôsobuje aj užívanie antibiotík, najmä ak ich užívate opakovane a dlhodobo. Prostredie vo vnútri pošvy sa mení aj vplyvom hormónov – vaginálnou mykózou trpia častejšie ženy, ktoré užívajú antikoncepciu. Svoj podiel viny má aj stres. Telo totiž reaguje vyplavením určitých látok, ktoré môžu spôsobiť rozvoj mykózy.

Vynechajte načas cukor a bielu múku
Niektoré faktory neovplyvníte, niečo však napriek tomu urobiť môžete. Z jedálneho lístka treba striktne vyškrtnúť rafinovaný cukor a obmedziť jednoduché sacharidy (banány, hrušky, slivky). Pozor hlavne na sušienky, čokoládu, kompóty, limonády, marmelády a podobné potraviny. Keď si budete chcieť zamaškrtiť, dajte si hrsť mandlí alebo napríklad bonbón s javorovým sirupom či stéviou. Dobré je aspoň načas vynechať aj droždie, kysnuté pečivo, plesňové syry, hrozno a hrozienka, ocot, pivo a víno, prípadne na pár týždňov nasadiť bezlepkovú diétu (vhodnou alternatívou je predovšetkým pohánka a pšeno). Na premnožené kvasinky platí aj cesnak, a to vo všetkých podobách. Do jedálneho lístka zaraďte stravu bohatú na vlákninu (celozrnné obilniny, ovocie, zelenina), ktorá funguje ako očistná kefa. Namiesto bieleho cukru používajte med, sirup z agáve, jačmeňový, kukuričný alebo ryžový slad.

Nepreháňajte to s intímnou hygienou
Spúšťačom pošvovej mykózy môžu byť aj niektoré druhy hygienických prostriedkov. Časté používanie voňavých mydiel a sprchových gélov, ale aj parfumovaných vložiek alebo tampónov, môže zahubiť „priateľské“ mikroorganizmy, ktoré v pošve vytvárajú prirodzené prostredie. Majte tiež na pamäti, že všetkého moc škodí, a nepreháňajte to s umývaním intímnych partií.

V lekárňach a e-shopoch sú voľne na predaj prípravky, ktoré umožňujú obnovenie vaginálnej bakteriálnej flóry, a tým aj prirodzeného pošvového prostredia. Zároveň pomáhajú zmierňovať nepríjemné sprievodné príznaky, ako je pálenie, svrbenie, vaginálny výtok a zápach. Predávajú sa najčastejšie v podobe vaginálnych tabliet.