Do nového roku s novou energiou!

Do nového roku s novou energiou!

Publikované: 28.02.2018

Zobrazenie: 2

Cítite sa unavení a keby to šlo, prespali by ste zvyšok zimy ako medvede? Doprajte telu dôkladnú očistu a zbavte ho škodlivín, ktoré sa v ňom nahromadili počas predchádzajúcich mesiacov.

Náš organizmus denne zaplavujú toxíny, ktoré spôsobujú únavu a spomaľujú metabolizmus. V zime máme navyše tendenciu konzumovať stravu bohatú na kalórie, ale ruku na srdce – s ich výdajom je to už horšie. Väčšina z nás sa v tomto čase musí nútiť ísť na obyčajnú prechádzku, nieto ešte na nejaké „väčšie akcie“. Nie div, že nám chýba energia a do ničoho sa nám nechce. Na to však existuje ľahká pomoc. Stačí, keď stavíte na osvedčených detoxikačných pomocníkov.

Pestrec čistí pečeň
Zima predstavuje veľkú záťaž pre pečeň, ktorej môžeme pomôcť vďaka extraktom z pestreca mariánskeho, okrasného bodliaka známeho aj ako biely tŕň, strakáč, ostrolist alebo Kristova koruna. Obsiahnutý komplex liečivých látok, súhrnne nazývaných silymarín, podporuje samočistiacu funkciu pečene a jej schopnosť regenerácie, a stimuluje tvorbu žlče. Naordinujte si očistnú čajovú kúru. V lekárni alebo v obchode s bylinkami kúpite semená pestreca, ktoré musíte najprv rozdrviť. Čajovú lyžičku drvených semien potom prelejte ¼ litrom vriacej vody a nechajte 10 – 20 minút odstáť. Čaj preceďte a pite horúci po malých dúškoch dvakrát denne na lačný žalúdok – pol hodiny pred obedom a večer pred spaním. V priebehu očisty sa vyvarujte alkoholu, syntetických liekov a príliš mastných potravín. Pokiaľ je pre vás príprava príliš komplikovaná, zvoľte niektorý z výživových doplnkov, ktorý obsahuje silnú koncentráciu extraktu z pestreca v pohodlnejšej forme.

Bazalka vracia energiu
Podľa indickej tradície by sa mala pestovať v každom dome, má totiž silné očistné účinky. Nie náhodou sa jej v latine hovorí Ocimum sanctum – bazalka posvätná. V ajurvéde býva bylinkou prvej a poslednej voľby. Bazalka osviežuje vzduch a uvoľňuje ozón zo slnečných lúčov. Používa sa ako posilňujúci prostriedok pri liečbe mnohých ťažkostí včítane kašľa, chrípky, bolesti v hrdle a nachladnutia, ale aj chorôb krvi, srdca, pečene, obličiek, žalúdka, pľúc a nervov. Pomáha pri kožných chorobách, reumatizme, artritíde, alergiách, odstraňuje hlieny a ničí črevné parazity. Na duchovnej úrovni čistí myseľ a dodáva životnú energiu. Na očistu a celkové posilnenie popíjajte odvar z listov: 1 lyžičku sušenej bazalky prelejte 2 dcl horúcej vody a nechajte 5 – 10 minút lúhovať. Užívajte trikrát denne.

Pŕhľava rozpúšťa toxíny
Na celkovú detoxikáciu môžete využiť aj pŕhľavu. Veľmi účinne rozpúšťa usadené škodliviny (včítane kyseliny močovej) a pomáha ich odplavovať, čím bojuje proti únave. Dajte si štvortýždňový detox – trikrát denne vypite šálku pŕhľavového čaju (ráno nalačno, pol hodiny pred raňajkami). Vyskúšať môžete aj detoxikačnú pleťovú masku: 1 dcl silného pŕhľavového výluhu zmiešajte s niekoľkými lyžičkami medu a naneste na tvár. Nechajte pôsobiť 15 minút a potom zmyte vlažnou vodou. Účinné je aj oplachovanie pleti samotným pŕhľavovým výluhom.

Med zbavuje telo usadenín
Máte pocit, že potrebujete skutočne veľkú vzpruhu? Zájdite si na medovú masáž. Možno to neviete, ale med je úžasný aj tým, že dokáže zbaviť telo i mnohoročných usadenín. Pri masáži sa teplý tekutý med nanáša na oblasť okolo chrbtice, kde ho masér následne spracováva pomocou špeciálnych hmatov. To, či bola masáž účinná, poznáte veľmi ľahko. Podľa toho, ako veľmi je telo zanesené škodlivinami, mení med svoju farbu aj konzistenciu. Napríklad u silných fajčiarov stmavne a premení sa na hmotu podobnú roztečenej žuvačke. U ľudí, ktorí často užívajú antibiotiká, zase takmer zbelie. Medová masáž navyše blahodarne pôsobí aj na psychiku. Aby sa jej účinky mohli naplno prejaviť, mali by ste ju podstúpiť opakovane. Spočiatku pokojne aj dvakrát za týždeň, neskôr stačí raz za mesiac.

Aloe posilňuje imunitu
Vynikajúcou bylinkou ako stvorenou na očistu je aj aloe. Obsahuje vitamíny A, C a B včítane vzácne sa vyskytujúceho kobalamínu (vitamín B12) a kyseliny listovej (vitamín B9). Ďalej tiež 18 aminokyselín, tráviace enzýmy a ďalšie dôležité látky. Aloe posilňuje imunitu a tlmí zápaly. Harmonizuje trávenie, urýchľuje látkovú výmenu a vyplavuje z tela toxíny. Na užívanie je najlepšia prefiltrovaná šťava z listovej dužiny. Tu ľahko získate tak, že list zbavíte zelenej šupky a zostávajúcu dužinu rozmixujete alebo môžete použiť odšťavovač.

Chlorela viaže ťažké kovy
Táto sladkovodná riasa obsahuje kompletné spektrum výživných látok. Je mimoriadne bohatá na bielkoviny, vitamíny, minerály a stopové prvky. Má schopnosť naviazať na seba ťažké kovy a odviesť ich z tela; priaznivo ovplyvňuje funkciu žlčníka, pečene a obličiek, t. j. orgánov, ktoré majú detoxikačnú funkciu. Podporuje aj metabolizmus a správne trávenie, pomáha udržovať optimálnu hladinu cukru a cholesterolu. Prispieva k normálnemu fungovaniu imunitného systému a jej pravidelné užívanie vedie k vitalite a osvieženiu organizmu. V lekárňach alebo v e-shopoch sú voľne dostať výživové doplnky s obsahom vysoko kvalitného extraktu z chlorely.