Vyčarujte si pohodu uprostred zimy

Vyčarujte si pohodu uprostred zimy

Publikované: 26.02.2018

Zobrazenie: 6

Slniečka je poskromne a sychravé počasie lezie pod kožu.

Nie div, že sme často mrzutí a že nás dokáže vytočiť aj úplná maličkosť. S dobrou náladou však nemusíme čakať až na jar. Môžeme si ju vyčarovať i sami hoc aj hneď.

Typické príznaky „zimného splínu“, ako je zvýšená únava, celková skleslosť, precitlivenosť, zmeny nálad, poruchy spánku a pod., dokážu zmierniť bylinky, ktoré pôsobia ako účinné a zároveň veľmi šetrné prírodné antidepresíva.

Vypestujte si bazalku
Silice tejto úžasnej aromatickej liečivej rastliny pomáhajú tíšiť bolesti hlavy, znižujú stres, zaháňajú únavu i pocit úzkosti. Bazalku môžete mať doma čerstvú prakticky neustále – na záhonoch sa dá síce pestovať len ako jednoročná rastlina, doma v kvetináči vám však vydrží po celý rok. Lístky sa dajú použiť bez ďalšej úpravy. Môžete ju tiež naložiť do oleja, octu či soli, prípadne usušiť. Dá sa aj zamraziť alebo využiť na prípravu čaju.

Okoreňte jedlo šafranom
Šafran pochádza z Malajzie, kde slúži ako tradičný liečebný prostriedok proti skľúčenosti a depresiám, čo nakoniec napovedá už jeho krásna, žiarivo žltá farba, ktorá je symbolom energie a radosti zo života. Blizny tejto rastliny obsahujú účinnú látku safranal, ktorá v mozgu zvyšuje hladinu sérotonínu. Nedostatok tohto hormónu zvyšuje náchylnosť na depresie. Šafranom môžete zafarbiť a ochutiť rôzne pokrmy, napríklad ryžu, pilaf, syry, omáčky alebo cestá.

Skúste valeriánske kvapky
Ste večne nervózni a v noci nemôžete spať? Vyskúšajte valeriánu lekársku, jednu z najobľúbenejších byliniek, ktoré sa používajú pri nespavosti na podporu kvality spánku. Obsiahnuté valepotriáty a terpenické látky majú výrazné upokojujúce účinky. Valeriánu môžete užívať vo forme čaju, vyrábajú sa z nej valeriánske kvapky, býva súčasťou bylinných čajových zmesí alebo vo forme silných extraktov ako súčasť výživových doplnkov (pokiaľ však už beriete nejaké lieky na spanie či na upokojenie, poraďte sa vopred o jej užívaní s lekárom).

Vyrobte si vlastné potpourri
Osvedčeným prostriedkom na navodenie dobrej nálady a uvoľnenie je aj arómaterapia. Medzi najlepšie vône patria eukalyptus, ruža, ružové či santalové drevo a pomarančové kvety. Naopak, vyhnite si konvalinkám a jazmínu, z ich silnej arómy by vás mohla rozbolieť hlava. Prípadne si vytvorte vlastné „voňavé zátišie“. Potpourri si môžete vyrobiť aj doma. Zmes sušených kvetín a korenia nielen krásne vyzerá a nádherne vonia, ale pomáha aj so zaspávaním. Vyskúšajte napríklad kombináciu mandarínkových šupiek, harmančeka, levandule a škorice.

Ochutnajte zelený čaj matcha
Máte radi zelený čaj? Uvarte si matcha čaj. Je až desaťkrát silnejší než bežný zelený čaj a obsahuje nielen množstvo antioxidantov, minerálov, vitamínov a vlákniny, ale aj l-teanín a teofylín – látky, ktoré blahodarne pôsobia na nervovú sústavu. Pravidelná konzumácia navodzuje hlbokú relaxáciu bez stavu ospalosti, uvoľňuje hladké svalstvo v prieduškách, podporuje činnosť srdca a zvyšuje krvný tlak.

Zájdite si na ružovú masáž
Máločo dokáže navodiť taký dokonalý pocit uvoľnenia ako masáž. Vyskúšajte napríklad čokoládovú, ktorá stimuluje tvorbu dopamínu a uvoľňuje endorfíny a sérotonín. Krásnym zmyselným zážitkom je aj masáž ružovým olejom, ktorá je určená výhradne ženám. Tento ušľachtilý olej má okrem omladzujúcich účinkov blahodarný vplyv aj na psychiku. Zmierňuje smútok, mrzutosť a pocit vnútornej neistoty. Stimuluje činnosť ženských orgánov a na duchovnej úrovni pomáha „rozpúšťať“ nespracované emócie.

Naštartujte myseľ extraktom z ginka
Účinnou vzpruhou pre mozog a psychiku je aj extrakt z najstaršieho stromu na planéte – ginka dvojlaločného (Ginkgo biloba). Jeho listy obsahujú jedinečný komplex flavonoidov, terpénov a organických kyselín súhrnne nazývaný ginkgolides, ktorý nenájdete v žiadnej inej rastline. Ginkgo biloba má vplyv na prekrvenie periférnych častí tela, predovšetkým rúk, nôh či ušných lalôčikov, ktoré v zime jednoduchšie prechladnú. Tieto extrakty sa odporúčajú predovšetkým s pribúdajúcim vekom pre svoj blahodarných účinok na vitalitu, pamäť, mentálnu sviežosť i celkovú psychickú pohodu.

V lekárňach a e-shopoch si môžete voľne zakúpiť výživové doplnky s vysoko kvalitným extraktom z ginkga biloba, a to v kombinácii s ďalšími látkami (napr. horčík alebo DMAE – dimetylaminoetanol).