Vykročte do nového roku s novou energiou

Vykročte do nového roku s novou energiou

Publikované: 02.02.2018

Zobrazenie: 2

V novom roku si väčšina z nás želá hlavne zdravie a pohodu. Nezostávajte len pri symbolickom geste, ale urobte niečo pre to, aby ste sa tak skutočne cítili. Ako iste viete, telesná i duševná kondícia sú nerozlučne späté s pestrou stravou, ktorá obsahuje vyvážený pomer tých správnych živín. To isté platí o spokojnosti alebo o kráse...

Pokiaľ to so zdravím myslíte skutočne vážne, mali by ste začať pekne z gruntu a zo všetkého najskôr podporiť svoj imunitný systém, ktorý musí v zime čeliť každodenným nástrahám v podobe vírusov a baktérií. Chrípka, kašeľ, nachladnutie – s tými sa teraz stretávame doslova na každom kroku a jedinou účinnou zbraňou, ktorú máme, je naša imunita ako ochranný štít.

Silná imunita je základ

V zimnom období treba dbať na dostatočný príjem vitamínu C, ktorý podporuje správnu funkciu imunitného systému, prispieva k procesu celkovej regenerácie, ako aj k produkcii antistresových hormónov. Jeho bohatým zdrojom je surové ovocie a zelenina, hlavne šípky, rakytník, čierne ríbezle, červená paprika, kvasená kapusta, ružičkový kel, brokolica či zemiaky varené v šupke. Ďalším dôležitým spojencom našej imunity je vitamín D, ktorý telo získava dvojakým spôsobom – zo slnečných lúčov a prostredníctvom stravy (morské ryby, mliečne výrobky). Odolnosť organizmu závisí aj od stavu črevnej mikroflóry. Možno vás to prekvapí, ale práve črevá sú naším najväčším imunitným orgánom. Je preto vhodné zaradiť do stravy aj laktobacily a bifidobaktérie – živé organizmy, ktoré sú súčasťou zdravej črevnej mikroflóry. Nájdete ich napríklad v kvasenej kapuste, jogurtoch, kefíroch alebo v tradičnom cmare (čistá zvyšková tekutina pri výrobe masla).

Krása vychádza zvnútra

Dobré zdravie sa prirodzene odráža aj navonok. Vonkajší vzhľad svedčí o tom, že v organizme všetko funguje tak, ako má. Pri starostlivosti o pleť, vlasy a nechty sa preto nespoliehajte len na používanie drahej kozmetiky, alebo poskytnite telu aj správnu vnútornú výživu. Pre zdravú a pružnú pokožku je dôležitý vitamín A, ktorý udržuje pleť jemnú a vláčnu a pomáha redukovať vrásky. Medzi potraviny bohaté na tento vitamín patrí smotana, maslo, syry, tučné jogurty, vaječný žĺtok, pečeň, ryby, karotka, špenát, paprika, marhule a pod. Ďalším účinným pomocníkom je koenzým Q10 – látka, ktorá funguje ako katalyzátor  lepšieho využitia energie a je neoddeliteľnou súčasťou takmer každej bunky nášho tela. Jeho koncentrácia však s pribúdajúcim vekom prudko klesá. Nie náhodou býva koenzým Q10 hlavnou súčasťou kozmetických prípravkov, ktoré podporujú elasticitu pleti a pôsobia proti vzniku vrások. Krásnu zdravú pleť, vlasy a nechty podporujú aj B-vitamíny (hlavne niacín a biotín), vitamín E, zinok, meď alebo pupalkový olej.

Späť do kondície

Ruka v ruke so zdravím ide aj dobrá telesná kondícia. Cvičenie a fyzická aktivita sú veľmi prospešné. Nielenže nám pomáhajú udržovať optimálnu telesnú hmotnosť, ale vďaka pohybu sa cítime mladší a príťažlivejší. A to je pocit na nezaplatenie! Aktívny život však závisí od správnej funkcie našich kĺbov, svalov a kostí, ako aj od správne fungujúceho metabolizmu potrebných živín. K tým patrí predovšetkým kolagén (hlavná bielkovinová zložka spojivových tkanív), vitamíny C a D, vápnik, horčík, zinok a chróm. Pravidelná denná dávka týchto nutričných látok podporuje svaly a kosti počas fyzickej aktivity, prispieva k správnemu metabolizmu tukov a sacharidov a pomáha telu s prirodzenou regeneráciou. Inými slovami, udržuje organizmus dlhodobo fit.

Hurá do pohody

To správne „palivo“ potrebuje pre svoje normálne fungovanie nielen naše telo, ale aj psychika, na ktorej sa z veľkej časti podpisuje hektický životný štýl. Popudlivosť, nervozita, únava, problémy so spánkom, nízka odolnosť proti stresu – to všetko sú neklamné znaky toho, že náš nervový systém volá o pomoc. Pokiaľ stres pretrváva dlhší čas (alebo prekročí určitú hranicu), môže spôsobiť  rad zdravotných problémov (napr. vysoký krvný tlak, tráviace ťažkosti), ale aj zvýšiť náchylnosť na rôzne ochorenia, lebo oslabuje imunitu. Riešením je opäť (okrem rôznych režimových opatrení) pestrá vyvážená strava, ktorá je dôležitá nielen pre telesné, ale aj psychické a emočné zdravie. Pri dlhodobom strese navyše dochádza vo zvýšenej miere k vyplavovaniu dôležitých látok – predovšetkým horčíka a vitamínov skupiny B, ktoré treba pravidelne doplňovať. Účinnú pomoc ponúkajú aj niektoré rastliny zo skupiny tzv. stimulantov, napríklad paulínia nápojová (Paullinia cupana), pochádzajúca z Amazónie, ktorej semená sú známe pod názvom guarana. Hlavná zložka guaranín stimuluje celý organizmus, a vzhľadom na to, že sa do tela uvoľňuje zvoľna a postupne, dodáva energiu  oveľa dlhší čas než tradičná šálka kávy.

Pokiaľ chcete nový rok prežiť skutočne naplno, aktívne a plní energie, môžete po novom využiť aj špeciálne „balíčky“ – výživové doplnky navrhnuté nutričnými expertmi na dobu 30 dní, ktoré telo dlhodobo zásobia prospešnými látkami potrebnými na podporu imunity, krásy, telesnej i duševnej kondície. Tieto doplnky sa dajú voľne kúpiť v lekárňach alebo v e-shope.