Podporte svoju odolnosť prirodzenou cestou

Podporte svoju odolnosť prirodzenou cestou

Publikované: 01.02.2018

Zobrazenie: 9

Zima je pre našu imunitu záťažovým obdobím. Chladné a sychravé počasie, prudké zmeny teplôt pri prechode zvonka do prekúrených miestností, nedostatok slnka a okolo množstvo ľudí, ktorí neurobia ani krok bez vreckovky... Aby váš organizmus nepodľahol, treba cielene posilňovať jeho imunitný systém. 

Iba dobre fungujúca a silná imunita vás dokáže spoľahlivo ochrániť pred útokmi choroboplodných zárodkov, ktorými sa to teraz vo vzduchu len tak hemží. Svoju obranyschopnosť môžete podporiť niekoľkými spôsobmi. Jedným z nich je pestrá skladba  jedálneho lístka, ktorý by mal obsahovať všetky dôležité vitamíny, minerály a ďalšie látky, ktoré sa podieľajú na budovaní imunity.

Základom je dostatok vitamínu C

Tento veľmi účinný antioxidant dohliada nielen na správnu funkciu imunitného systému, ale je  potrebný aj na  tvorbu kolagénu, spevňuje cievne steny, prispieva k celkovej regenerácii organizmu a napomáha tvorbu protistresových hormónov. Prirodzeným zdrojom vitamínu C je zelenina a ovocie: citrusy, šípky, rakytník, čierne ríbezle, kvasená kapusta, ružičkový kel,  brokolica, kiwi, papája a ďalšie. Radšej si však vyberajte z domácich produktov, ktoré obsahujú väčší podiel vitamínov než ovocie, ktoré dozrieva pod umelým svetlom a putuje k nám tisíce kilometrov.

Vitamín D chýba hlavne v zime

Pre imunitu je významný aj vitamín D, ktorého sa však zhruba 50-percentám populácie nedostáva v potrebnom množstve. Tento vitamín získava náš organizmus dvojakým spôsobom – zo slnečných lúčov, zvlášť počas jarných a letných mesiacov, a prostredníctvom stravy. Jeho prirodzeným zdrojom sú hlavne ryby, rybie produkty a mliečne výrobky. Ďalšiu alternatívu predstavujú tzv. fortifikované potraviny, do ktorých sa vitamín D umelo pridáva (napr. niektoré druhy cereálií).

Imunitu posilnia aj niektoré liečivé rastliny

K potravinám, ktoré môžu komplexne podporiť našu obranyschopnosť, patrí aj cibuľa, mrkva, zelená listová zelenina, zázvor, chren, orechy a, samozrejme, cesnak – známy ako tradičné a veľmi účinné prírodné antibiotikum. V jedálnom lístku by v zimnom období nemali chýbať ani kvalitné bielkoviny, ktoré majú významnú úlohu vo fungovaní obranného systému. Medzi prírodné „posilňovače imunity“ sa zaraďujú aj niektoré rastliny, ako napríklad echinacea purpurová, benedikt lekársky, kapucínka väčšia alebo rakytník rešetliakový.

Betaglukány – účinná prevencia

Ďalším silným spojencom v boji proti infekciám sú tzv. betaglukány, ktoré sa nachádzajú v bunkových stenách húb, v kvasinkách, riasach alebo lišajníkoch, ale aj v niektorých obilninách. Tieto látky podporujú odolnosť a schopnosť čeliť nežiaducim mikroorganizmom. Vhodné sú hlavne pre ľudí s oslabenou imunitou, ale slúžia aj ako účinná prevencia. Blahodarne pôsobia pri srdcových a pľúcnych ťažkostiach, astme, alergiách, rôznych chronických problémoch, a dokonca i nádorových chorobách. Napomáhajú tvorbu červených krviniek a znižujú hladinu škodlivého cholesterolu.

Odolnosť znižujú starosti a stres

Na zhoršení odolnosti sa veľmi často podpisuje stres, ktorý okrem iného prispieva aj ku vzniku autoimunitných ochorení (pri ktorých sa imunitný systém obracia proti svojmu „majiteľovi“). S krátkodobým napätím si naše telo bez problémov poradí, ale pokiaľ stres prejde do chronickej fázy, alebo mu je organizmus vystavovaný veľmi často, môže časom poškodiť jeho obranný systém. Prevenciou je dostatok spánku, dobrá organizácia práce, primeraný pohyb a v neposlednom rade pestrý vyvážený jedálny lístok.

Ďalšou možnosťou, ako získať späť stratenú energiu, podporiť imunitu a udržať si aktívnu kondíciu (a to aj v zrelom veku), je užívanie kvalitných multivitamínových výživových doplnkov, ktoré obsahujú všetky potrebné látky nevyhnutné pre správnu činnosť vášho imunitného systému (vitamíny C, D, B6, zinok, betaglukány, koenzým Q10, extrakt z echinacey, rakytníka, ženšenu atď.). Dajú sa voľne kúpiť v lekárňach alebo v e-shope.