Podporte imunitu prírodnými prostriedkami

Podporte imunitu prírodnými prostriedkami

Publikované: 12.03.2020

Zobrazenie: 799

V zime viac ako inokedy zúria rôzne respiračné ochorenia. Spôsobujú ich vírusy, takže nemá zmysel používať na ich liečbu antibiotiká, ktoré navyše predstavujú pre telo len ďalšiu záťaž. K zmierneniu príznakov vírusových ochorení prispieva celý rad účinných látok prírodného pôvodu.

Prípravky z liečivých rastlín odporúčajú v ostatných rokoch stále častejšie aj odborníci. Bylinné extrakty majú v porovnaní s klasickými, synteticky vyrábanými prípravkami veľkú výhodu – sú veľmi šetrné k ľudskému organizmu. Ich užívanie sa odporúča na posilnenie imunity, hlavne v zimnom období.  

Obľúbená a chutná Hliva ustricová

Dá sa bežne kúpiť v supermarkete, v lese ju nájdete na spadnutých stromoch (najčastejšie bukoch) či na pňoch, ale môžete ju veľmi ľahko vypestovať aj doma zo špeciálneho substrátu. Najcennejšou zložkou hlivy sú betaglukány. Ďalšou významnou zložkou je lovastatín, látka zo skupiny tzv. statínov. Hliva ustricová obsahuje aj rad stopových prvkov, vitamíny B, D, C, K a vlákninu, ktoré sú prospešné pre organizmus.

shutterstock_136502960.jpg

Kurkuma podporuje zdravie dýchacích ciest a kĺbov

Kurkume sa niekedy hovorí aj „koreň slnka“. Dokáže totiž rozjasniť náladu a vyhnať z tela rôzne neduhy. Krásne zlatožlté korenie sa používa na liečebné účely už najmenej 6000 rokov. Obľúbila si ho najmä ajurvéda, tradičná indická medicína. A nie div. Koreň rastliny Curcuma longa ukrýva celý koktail zdraviu prospešných látok. V kurkume je najcennejšie žlté farbivo kurkumín. Je to veľmi silný antioxidant a priaznivo pôsobí na zdravie dýchacích ciest a kĺbov. shutterstock_1523141261.jpg

Africký muškát pomáha pri ťažkostiach dýchacích ciest

Znovuobjavenou bylinou, ktorá sa dá využiť práve pri chorobách z nachladnutia, je muškát rastúci v južnej Afrike (Pelargonium sidoides). O jeho účinkoch vedeli už kedysi dávno tamojší šamani, ktorí ho používali na liečbu ochorení dýchacích ciest. Pred viac ako sto rokmi ním vykurírovali Angličana Charlesa Henryho Stevensa, ktorý trpel pokročilou tuberkulózou a do týchto končín vycestoval na akúsi „zdravotnú dovolenku“. Domov sa potom, na počudovanie anglických lekárov, vrátil úplne zdravý. A priviezol so sebou aj onú „zázračnú“ rastlinu, ktorá však po jeho smrti upadla na desiatky rokov do zabudnutia. Dnes sa extrakt z tejto byliny využíva na zmiernenie príznakov pri ťažkostiach dýchacích ciest.

Odolnosť posilňuje aj echinacea a baza čierna

K ďalším účinným prírodným prostriedkom, ktoré podporujú fungovanie imunitného systému a dýchacích ciest, patrí echinacea purpurová. K správnej činnosti imunitného systému a zdraviu dýchacích ciest prispieva aj  a baza čierna. Čaj z kvetov bazy čiernej bol oddávna tradičným liečebným prostriedkom ľudovej medicíny. Používal sa na zvýšenie obranyschopnosti, pri nachladnutí, horúčke na podporu potenia.

Nie nadarmo sa hovorí „pred harmančekom sa zohni, pred bazou si kľakni“ – naši predkovia skrátka nedali na bazu dopustiť. Hádam nebolo domácnosti, kde by v špajze nemali zaváranú bazu alebo fľašku bazového likéru. Pre všetky prípady...

K silnej imunite prispieva „céčko“ a vitamín D

Pokiaľ chcete komplexne podporiť svoju odolnosť, nemali by ste zabúdať ani na niektoré dôležité vitamíny, predovšetkým C a D. Vitamín C potrebujeme nielen kvôli dobrej imunite, ale aj na tvorbu kolagénu, zdravé cievy a správnu funkciu nervového systému. Jeho bohatým zdrojom je surová zelenina a ovocie (hlavne citrusy, šípky, rakytník, kvasená kapusta, ružičkový kel, brokolica a ďalšie). Z hľadiska imunity je významný aj vitamín D, ktorý nám však v zime pre nedostatok slnečných lúčov dosť chýba. Dá sa však získať i stravou, predovšetkým z rýb, rybích produktov a mliečnych výrobkov.

Na posilnenie odolnosti a celkovej kondície môžete využiť aj kvalitné výživové doplnky s obsahom látok, ktoré podporujú zdravie dýchacích ciest a správne fungovanie imunitného systému. Voľne ich kúpite v lekárňach alebo v e-shopoch.

Imunita u detí, voľte prírodnú cestu
17.02.2020

Imunita u detí, voľte prírodnú cestu

Každý rodič to dobre pozná. Dieťa nastúpi do škôlky či do školy a po niekoľkých dňoch je choré. Opakované infekcie u detí sú typické v období, kedy sa imunitný systém dieťaťa prvýkrát stretáva s patogénmi, rozvíja imunitnú odpoveď a organizmus si buduje imunitnú pamäť. Do určitej miery môžeme imunitu dieťaťa ovplyvniť tým, že ju budeme posilňovať. Ako? Najlepšie prírodnou cestou.

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 1117
Nedostatok vitamínu D trápi populáciu
02.05.2017

Nedostatok vitamínu D trápi populáciu

Podľa výskumu trpia nedostatkom vitamínu D až štyria z piatich ľudí.* Tento dôležitý vitamín je v tele zodpovedný za rad funkcií. Prispieva k dobrému stavu kostí, zubov, svalov, ale aj k správnemu fungovaniu imunitného systému. Je jedným z mála vitamínov, ktoré si naše telo dokáže vyrobiť, a to vďaka pôsobeniu slnečného žiarenia. Toho sa nám ale teraz aj napriek blížiacej sa jari príliš veľa nedostáva, aj preto je treba vitamín D telu dodať iným spôsobom. Jeho nedostatok totiž stojí za rôznymi nepríjemnosťami aj závažnejšími zdravotnými problémami.

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 290
Med a rakytník – spojenci vašej imunity
21.01.2018

Med a rakytník – spojenci vašej imunity

Väčšina ľudí okolo vás smrká a kašle, v práci zaľahla polovica vašich kolegov a vy nemáte ďaleko k tomu, aby ste ich nasledovali... Najvyšší čas siahnuť po osvedčených prírodných prostriedkoch.

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 695
Sú vaše deti unavené? Za všetkým hľadajte vitamíny!
05.04.2016

Sú vaše deti unavené? Za všetkým hľadajte vitamíny!

Dostatok vitamínov prijatých v strave je alfou a omegou zdravého vývoja všetkých detí. Čo však s prieberčivým potomkom, ktorý odmieta jesť zeleninu, ovocie alebo mliečne výrobky?

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 132