Čo robiť, keď život náhle stratí zmysel...

Čo robiť, keď život náhle stratí zmysel...

Publikované: 27.01.2018

Zobrazenie: 1638

Možno ste už zažili situáciu, keď ste pochybovali o sebe i o tom, čo robíte. Nič vás netešilo a mali ste pocit, ako by zo sveta zmizla všetka radosť. Odborníci to nazývajú syndróm vyhorenia (burn-out syndrom).

Podobný stav podľa odhadov zažije aspoň raz za život každý tretí až štvrtý človek. Ako to prebieha? Záleží na okolnostiach. Dajme tomu, že sa dlhé roky venujete profesii, v ktorej denne prichádzate do kontaktu s mnohými ľuďmi, čo je dosť náročné, ale napriek tomu vás to baví a snažíte sa to robiť čo najlepšie. Rovnako pristupujete aj k svojej rodine. Je preto logické, že na seba vám už veľa času nezostáva a vy sa cítite stále unavenejší. Zakaždým sa však vzchopíte a vybičujete k ďalším výkonom. Až jedného dňa pomyselný pohár pretečie...

Ísť na plný plyn sa nedá donekonečna

Naraz sa vám zatočí hlava, pocítite slabosť a čísla na faktúre, ktorú práve vypĺňate, sa vám roztancujú pred očami. Alebo sa ráno prebudíte s pocitom zvláštnej prázdnoty. Nemáte chuť ani silu vstať a pýtate sa sami seba, čo tu vlastne robíte, aký to má všetko zmysel. A keď sa predsa len donútite k nejakej činnosti, vnímate svet okolo seba iba ako pozorovateľ – bez emócií a bez záujmu o čokoľvek. Burn-out syndrom však okrem psychických prejavov sprevádzajú aj fyzické ťažkosti.

Nepodceňujte dlhodobú únavu

Patria sem hlavne bolesti svalov a chrbta, vysoký krvný tlak, väčšia náchylnosť na rôzne infekčné ochorenia, pribúdanie či naopak ubúdanie na váhe, bolesti hlavy a nespavosť. To všetko logicky vedie k ešte väčším konfliktom doma aj v zamestnaní. Je preto dôležité zakročiť včas a tieto problémy nepodceňovať. Bohužiaľ, dnes väčšina ľudí považuje únavu a stres za celkom bežnú vec, takže im nie je divné, že z práce domov chodia ako mátohy, nemajú silu sa rozprávať, nemajú chuť sa smiať... Nanajvýš si zasadnú do kresla pred televízor a odtiaľ sa potom presunú rovno do postele. Práve to však môže byť prvý varovný signál.

Zmeňte svoju životosprávu od základu

Nevyhnutnou podmienkou toho, aby sa človek „vrátil späť do života“, je zmena životosprávy, a to takpovediac z gruntu. Treba si dopriať viac odpočinku, naučiť sa znovu si veriť a radovať sa z maličkostí. Hodne pomáha aj zmena prostredia (aspoň dočasná, napríklad dlhší pobyt niekde v prírode), ale i konzultácia s psychológom. Vo všeobecnosti však platí, že čím ďalej necháme problém zájsť, tým ťažšie sú potom návraty...

5 krokov k lepšej psychickej pohode

  • Nájdite si nový cieľ: nemusí ísť o nič svetoborné. Skrátka, len sa pusťte do niečoho, čo vás bude skutočne baviť – začnite sa učiť španielsky, prihláste sa na kurzy flamenca, kúpte si domov hrnčiarsky kruh...
  • Urovnajte si vzťahy: nedorozumenia, staré krivdy, nevyjasnené konflikty – to všetko vás oberá o energiu. Urobte prvý ústretový krok, aby ste to urovnali. Pokiaľ dotyčný nebude súhlasiť, nevadí. Vám sa však rozhodne uľaví.
  • Naučte sa viac chváliť: pochváľte svojej kolegyni nový účes, kamarátke šikovného manžela, susedovi napríklad predzáhradku pri dome, o ktorú sa pravidelne stará...Využite zákon akcie a reakcie. To, čo vyšlete, sa vám neskôr vráti – dokonca niekoľkonásobne!
  • Nebojte sa prehrávať: robiť chyby je ľudské (koniec-koncov bez chýb by sme sa nič nenaučili a človek sa predsa učí celý život). Pokiaľ navyše otvorene priznáte svoj omyl, ostatní si vás budú o to viac vážiť. Je totiž sympatické, keď dá človek najavo svoju „ľudskú stránku“.
  • Nakŕmte mozog energiou: mozog a nervy potrebujú niekedy dôkladnú vzpruhu. Využite účinky ginka dvojlaločného (ginkgo biloba). Jeho listy obsahujú jedinečný komplex flavonoidov, terpénov a organických kyselín súhrnne nazývaný ginkgolides, ktorý nenájdete v žiadnej inej rastline. Extrakt z ginkga biloba je aj súčasťou výživových doplnkov určených na podporu kognitívnych funkcií a mentálnej výkonnosti, ktoré dostanete voľne kúpiť v lekárňach či v e-shope.