6 najväčších mýtov o kŕčových žilách

6 najväčších mýtov o kŕčových žilách

Publikované: 12.01.2018

Zobrazenie: 593

Nohy vás nosia celý život. Venujte im trochu viac pozornosti.

Aj keď tento problém trápi približne 60 percent populácie, väčšina ľudí ho podceňuje. Čiastočne aj preto, že o kŕčových žilách koluje celý rad mýtov a poloprávd. Viete, ktoré sú tie najčastejšie?

1. Kŕčové žily nebolia.

Opýtajte sa tých, ktorých sa to týka, a hneď zmeníte názor. Najmä ľudia, ktorí majú rozsiahle kŕčové žily, pociťujú bolesť často sprevádzanú nočnými kŕčmi. Ťažkosti sa zhoršujú počas dňa a maximálne sú navečer (u žien aj v dobe menštruácie). 

2. Je to iba kozmetický nedostatok.

To rozhodne nie je. Ide o jasnú známku obehového zlyhania. Povrchové žily sú preťažované veľkým objemom krvi, je narušená ich pevnosť a môžu sa začať rozširovať. Pokiaľ sa tento problém včas nelieči, môže spôsobiť závažné poškodenie cievneho zásobenia dolných končatín a následne aj rad ďalších nepríjemností (zmena štruktúry a farby pokožky, v horšom prípade vznik vredu predkolenia známeho aj ako „bercov vred").

3. Kŕčové žily hrozia hlavne športovcom a ťažko pracujúcim ľuďom.

Práve naopak. Žilový systém dolných končatín funguje na princípe svalovej pumpy – to znamená, že tok krvi v žilách je poháňaný a podporovaný práve pohybom svalov. Varixy preto vznikajú hlavne u ľudí, ktorí trpia nedostatkom pohybu, majú sedavé zamestnanie alebo v práci cez deň dlho stoja. Športovci síce mávajú výraznú žilovú kresbu, to je však iba dôsledok menšieho množstva tukového tkaniva, ale nie poškodených žíl.

4. Ako prevencia stačí, keď budem nosiť kompresné pančuchy.

Bohužiaľ, nestačí. Tieto pančuchy síce môžu čiastočne znížiť riziko vzniku varixov, ale samy osebe vás pred kŕčovými žilami neochránia. Tou základnou a najdôležitejšou prevenciou je pohyb. Vhodná je predovšetkým svižná chôdza, plávanie a bicyklovanie. Zároveň je však dobré vyhýbať sa športom, pri ktorých sa skáče alebo behá. Tento druh pohybu totiž spôsobuje nárazy, ktoré vedú k zvýšenej záťaži na žilové chlopne.

 5. Nadváha s kŕčovými  žilami nijako nesúvisí.

Bohužiaľ, jedno podmieňuje druhé. Každý kilogram váhy navyše spôsobuje zvýšenie tlaku v žilách dolných končatín, ktoré časom strácajú svoju elasticitu, dochádza k poškodeniu chlopní a vakovitému rozšíreniu žíl.

6. Pocit ťažkých nôh ešte nič neznamená. Ide len o sezónnu záležitosť.

Je pravda, že v teplých mesiacoch je obehový systém zaťažený viac ako inokedy, čo platí aj pre žily. Krv z dolných končatín zle odteká, hromadí sa a dochádza k vzniku opuchov, ktoré bývajú často sprevádzané únavou a slabosťou v nohách, pocitom ťažoby či nepríjemným mravčením. Aj zdanlivo nevinné prejavy, ktoré často odznejú s letom, však môžu byť prvým príznakom, ktorý poukazuje na možný vznik varixov. Netreba ich preto podceňovať a, naopak, treba začať s vyššie opísanými preventívnymi opatreniami.

Ak sa rozhodnete aktívne sa starať o svoje cievy, existujú aj výživové doplnky s obsahom bylinných extraktov, ktoré podporujú zdravé a pevné cievy (napr. pagaštan konský, listnatec tŕnitý, pupočník ázijský, čučoriedky). Dajú sa voľne kúpiť v lekárni alebo na e-shope a prinášajú úľavu pri pocite ťažkých a unavených nôh.