Nenechajte si rozhodiť trávenie

Nenechajte si rozhodiť trávenie

Publikované: 09.01.2018

Zobrazenie: 460

Kto dobre trávi, býva spokojnejší.

Každý z nás občas zápasí s nadúvaním, zápchou alebo „ťažkým“ žalúdkom. Najčastejšie môžu za to nesprávne stravovacie návyky a stres. Okrem úpravy životosprávy pomôžu aj niektoré bylinky.

Doprajte si na jedlo dostatok času

Spomínate si, ako krásne to voňalo v kuchyni u babičky a aká tam vládla pohoda? Príprava jedla bola ako malý rituál, nikto sa nikde neponáhľal a všetci si svoju porciu, ako sa patrí, vychutnali. Časy sa však menia. Dnes mnoho ľudí  ráno, cestou do práce, v pokluse zahryzne do pečiva a zalieva ho kávou z automatu; obed sa snažia čo najrýchlejšie odbiť v najbližšom fast foode. Nie div, že sa žalúdok búri.

Zmeňte jedálny lístok aj spôsob úpravy

Trápi vás plynatosť? Skúste feniklový čaj. Zaberal, keď ste boli malí, zaberie aj teraz. Fenikel zmierňuje kŕče v žalúdku a v črevách a pomáha proti prekysleniu. Pokiaľ sa však nadúvania chcete stoj čo stoj zbaviť, vyškrtnite z jedálneho lístka (aspoň na nejaký čas) všetky „rizikové potraviny“ – strukoviny, kapustu, brokolicu, cibuľu, kel a papriku. Alebo zvoľte iný spôsob úpravy. Napríklad šošovica bude oveľa stráviteľnejšia, keď vodu pri namáčaní niekoľkokrát vymeníte. Tým sa odplaví časť látok, ktoré spôsobujú nadúvanie.

Pravidelne užívajte horké  byliny

Pri kŕčoch, plynatosti a ďalších zažívacích problémoch výborne pomáha aj mäta. Mentol, ktorý obsahuje, podporuje odtok žlče a tráviacich štiav. Na črevné a žalúdočné problémy sa osvedčili aj harmanček, majoránka, šalvia alebo levanduľa. Výborný je aj puškvorec, ktorý sa vďaka horkej chuti zaraďuje medzi najlepšie žalúdočné lieky, podobne ako ďalšie „horčiny“, napr. palina, jablčník alebo zemežlč. Vyskúšajte nálev z rovnakého dielu puškvorca a paliny (musí sa však nechať lúhovať len chvíľku, aby ste ho boli schopní prehltnúť). Povzbudiť trávenie môžete aj čajom z očianky. 

Zmiernite kyslé prostredie v žalúdku

Podráždené sliznice príjemne upokojí nastrúhaný zeler alebo petržlen, ale aj slabo rozvarená ryža, ktorá vytvára na povrchu zrniek špecifický „šliam“. Doslova balzamom pre žalúdok je zelený čaj. Pite ho po lyžičkách a nesladený, vždy pol hodiny pred jedlom. Na pálenie záhy zasa najlepšie zaberá ibiš, ktorý pridávali do výdatných pokrmov už starí Rimania. Táto bylinka obsahuje liečivý sliz, ktorý chráni žalúdočnú sliznicu a zmierňuje pálenie v pažeráku.

Tipy na lepšie trávenie

Pridajte vlákninu: pomáha formovať stolicu, ktorá sa tak jednoduchšie posúva tráviacim traktom. Správne vyprázdňovanie udržuje potom črevá v kondícii. Nájdete ju hlavne v ovocí a zelenine, v strukovinách, obilninách, mandliach, hnedej ryži a celozrnnom pečive.

Obmedzte mastné jedlá:  pokrmy bohaté na nasýtené tuky (mastné mäso, paštéty, údeniny, maslo, šľahačka) spomaľujú proces trávenia a často spôsobujú zápchu.

Jedzte pravidelne: rozdeľte si jedlo na 5 – 6 menších porcií za deň, tým sa vyhnete návalom „vlčieho hladu“.

Poriadne prežúvajte: potrava sa premieša so slinami. Tie obsahujú enzým ptyalín, ktorý už v ústach začína rozkladať škroby na jednoduchšie látky a šetrí tak prácu žalúdku.

Doplňujte probiotiká: tieto živé mikroorganizmy sú prirodzenou súčasťou správne fungujúcej črevnej mikroflóry, ktorá pokrýva sliznicu čreva. Rovnováha týchto mikroorganizmov v čreve môže byť narušená nevhodným jedálnym lístkom, užívaním liekov či nesprávnym životným štýlom. Probiotiká môžete dodať telu bežnou stravou či pomocou výživových doplnkov, ktoré sú voľne dostupné v lekárňach alebo na e-shopoch.