Rakytník – oranžový poklad zo záhradky

Rakytník – oranžový poklad zo záhradky

Publikované: 19.12.2017

Zobrazenie: 12

Drobné kyslé bobuľky plné vitamínov...

Chrípka, kašeľ, nachladnutie sa ozýva na každom rohu. Jeseň testuje našu odolnosť. Našťastie nie sme tak úplne bezbranní. Naša imunita pôsobí ako ochranný štít. V období zvýšených nárokov na obranyschopnosť organizmu je dôležité starať sa o svoje zdravie a podporovať odolnosť – napríklad „zázračnými guľôčkami", na ktorých si pochutnávali aj ruskí kozmonauti.

Tí ich užívali jednak preto, aby sa vyrovnali s nedostatkom vitamínov, ale  zároveň aj ako ochranu pred voľnými radikálmi z kozmického žiarenia. Plody rakytníka rešetliakového však zaujali svojimi schopnosťami už dlho predtým, ako si ich všimla moderná veda. Napríklad v antickom Grécku sa používali na podporu metabolizmu a celkovej kondície. Ľudia totiž vypozorovali, že zvieratá pasúce sa v oblastiach, kde rástol tento ker, doslova prekypovali zdravím. Rakytník bol známy aj v Mongolsku, Indii, Číne, na Sibíri (kde ho miestni nazývajú tiež citrónik severu) i v Tibete, kde ho už tradične používali na podporu imunitného systému, trávenia, zdravia srdca aj kože.

Bobuľky nabité na prasknutie

Sýto oranžové plody sú priam nabité aktívnymi látkami (vedci dosiaľ identifikovali asi 200 druhov). Obsahujú bohatý koktail organických kyselín, flavonoidov i alkaloidov a pýšia sa aj obsahom trieslovín a silíc. Rakytník môžeme často nájsť aj na najvyšších pozíciách v tabuľkách, pokiaľ ide o množstvo  vitamínov či minerálov. Jeho oranžovú farbu tvoria sčasti karotenoidy a obsahuje tiež oleje, ktoré sa používajú v kozmetike a na obohatenie pestrej stravy, pretože sú nabité vitamínmi a ďalšími aktívnymi látkami rozpustnými v tukoch, ako aj esenciálne mastné kyseliny.  

Recept dva v jednom – krása i vitalita

To je aj dôvod, prečo býva rakytník často prirovnávaný k elixíru zdravia a mladosti. Obsiahnuté látky totiž okrem pozitívnych účinkov na imunitu a trávenie podporujú aj kvalitu pokožky a vďaka obsahu antioxidantov brzdia procesy oxidácie – starnutia buniek. Rakytník sa dá spracovať mnohými rôznymi spôsobmi. Môžete si z neho pripraviť čaj, bylinný med alebo ocot, posilňujúci nápoj či prášok, ktorý stačí zapiť vodou. Výborné sú aj kompóty, pretlaky, sirupy, džem alebo likér. Nie každému však rastie rakytník v záhradke. V takom prípade stačí zájsť do lekárne či na e-shop a vybrať si niektorý z výživových doplnkov s kvalitným a vysokým obsahom extraktu z rakytníka.

Tip na podporu imunity
Popučte hrsť rakytníkových bobuliek, pridajte k nim hrsť šípok zbavených jadierok a chĺpkov a všetko zalejte 1 litrom kvalitného bieleho vína. Nechajte 14 dní lúhovať na teplom mieste a denne pretrepávajte. Potom sceďte a plody ešte poriadne vyžmýkajte. Nalejte do pohára a dobre uzavrite. Skladujte na chladnom a tmavom mieste. Užívajte denne jeden štamprlík.