Ženy infarkt často nepoznajú

Ženy infarkt často nepoznajú

Publikované: 13.12.2017

Zobrazenie: 2224

Príznaky sú nenápadné a iné ako u mužov.

Pálčivá bolesť na hrudníku, ktorá vystreľuje do ľavej ruky, ľadový pot a zúfalé lapanie po vzduchu... Tak nejako si väčšina z nás predstavuje náhlu srdcovú príhodu. U žien sú však varovné signály trochu odlišné a dajú sa ľahko prehliadnuť.

Pri akútnom záchvate býva bolesť na hrudi menej výrazná. Mierna bolesť sa môže objaviť v oblasti čeľustí, ramien, uší, krku alebo chrbta. Zato oveľa častejšie sa dostavuje nevoľnosť, slabosť alebo závraty  (pokiaľ vás prepadnú podobné ťažkosti, ale lekár na EEG nič nezistí, trvajte na ďalšom vyšetrení, napríklad záťažovom teste na rotopéde). Príznaky, ktoré varujú, že niečo nie je v poriadku, sa často objavujú týždne až mesiace vopred. Je teda len na vás, či sa ich rozhodnete ignorovať.

Prebdené noci a extrémna únava

Nejaký čas pred infarktom si 70 % žien sťažuje na silnú únavu. Tá však nemá nič spoločné s bežným vyčerpaním, s ktorým sa občas stretáva každý z nás. Predstavte si, že sa skoro nemôžete zdvihnúť z postele, a dôjsť si vedľa do kuchyne po hrnček čaju sa vám javí ako nadľudský výkon. Niektorí ľudia túto únavu prirovnávajú k pocitu slabosti pri chrípke. Hroziaci infarkt sa ohlasuje aj poruchami spánku. Nespavosť, samozrejme, môžu spôsobovať aj iné dôvody (hormonálne zmeny, problémy s trávením, bolesti kĺbov, nahromadený stres a pod.), ale pokiaľ dlhšiu dobu z neznámych príčin nemôžete v noci spať, nechajte sa radšej vyšetriť.

Dýchavičnosť, panika a pocit na vracanie

Trápi vás dýchavičnosť, ktorá vám komplikuje aj bežné rozprávanie, takže sa v polovici každej vety musíte dlho a zhlboka nadýchnuť? To môže byť ďalší z príznakov blížiaceho sa infarktu. Častým varovaním sú aj nevoľnosť a tráviace problémy (včítane vracania), ale aj náhly pocit úzkosti a situácia, keď vás z ničoho nič zaleje studený pot. Aj tieto ťažkosti by vás mali neomylne nasmerovať do lekárskej ordinácie.

Starostlivosť o zdravé srdce

Pravdou je, že srdce musí denne čeliť záťaži – počínajúc stresom cez stravu plnú nasýtených tukov až po nedostatok pohybu. Ak si ho chcete udržať v kondícii, musíte sa oň správne starať. Pravidelná aeróbna aktivita, kvalitný jedálny lístok i relaxácia zvyšujúca odolnosť voči stresu sú dôležitou súčasťou starostlivosti o vaše zdravie. Jednou z vecí, ktoré tiež môžete urobiť pre svoje srdce, je dostatočná konzumácia potravín obsahujúcich omega-3 mastné kyseliny – látky, ktoré pri minimálnom príjme 250 mg DHA a EPA pomáhajú udržať zdravé srdce. Naše telo si ich však nevie samo vytvárať, preto treba zaradiť do jedálneho lístka potraviny, kde sa tieto látky prirodzene vyskytujú. Sú to hlavne mastné morské ryby (losos, makrela, sleď, sardinky), ale aj kapor. Dobrým zdrojom sú aj semienka či orechy. V prípade, že nemáte v jedálnom lístku dostatok týchto potravín, adekvátny príjem omega-3 mastných kyselín vám môže zaistiť aj prísun kvalitných výživových doplnkov, ktoré môžete voľne kúpiť v lekárňach či na e-shope.