Pamäť potrebuje tréning a výživu

Pamäť potrebuje tréning a výživu

Publikované: 11.12.2017

Zobrazenie: 358

Vystáli ste dieru pred bankomatom, pretože ste si nemohli spomenúť na PIN? A už druhý deň márne lovíte v pamäti meno človeka, ktorý vás včera pozdravil na ulici?  Nie ste sami. Podobné problémy trápia mnohých ľudí. Pokiaľ si však chcete udržať mozog v kondícii, musíte ho začať trénovať.

Často sa divíme, ako je možné, že si bez problémov spomenieme, s kým sme v prvej triede sedeli v lavici, ale za nič na svete si nemôžeme vybaviť adresu firmy, kam sa budúci týždeň chystáme ísť na pohovor. Na tom však nie je nič čudné. Človek totiž disponuje dvomi druhmi pamäti – dlhodobou a krátkodobou. Tá prvá má takmer neobmedzenú kapacitu. Uchováva informácie získané počas života, ktoré sú pre  nás z nejakého dôvodu stále dôležité. Zabúdanie sa týka krátkodobej pamäti práve pre jej obmedzenú kapacitu. Existujú však spôsoby, ako ju rozšíriť.

Skúste mahjong alebo pexeso

Lúštite krížovky, osemsmerovky alebo sudoku? Radi čítate, prípadne sa učíte nejaký cudzí jazyk? Tieto činnosti sú na trénovanie pamäti priam ideálne. Výborné sú aj rôzne strategické hry, ktoré vyžadujú veľkú dávku sústredenia (napríklad šach, tradičný čínsky mahjong alebo hoci obyčajne pexeso). Rozvoj pamäti súvisí aj s kreatívnou činnosťou, bez ohľadu na to, či máte talent. Vezmite si pastelky a skicár a skúste si niečo nakresliť. Pusťte sa s partnerom do lepenia modelov alebo napríklad uháčkujte šál vnúčatám.  Každý deň sa tiež snažte získavať nové informácie – čítaním záujmových časopisov, sledovaním vzdelávacích relácií alebo jednoducho náhodným klikaním na záložky Wikipédie. Všetko sa ráta.

Tip na precvičenie pamäti

Pozerajte sa niekoľko sekúnd na týchto pár slov a potom ich zakryte:

CERUZKA – CIGARA – KRABICA – SOĽ – LAMPIÓN

Teraz nahlas vymenujte názvy všetkých mesiacov a dní v týždni a pridajte aj dnešný dátum (aby ste odviedli svoju pozornosť). Následne skúste odriekať všetkých päť slov, a to v poradí, v akom išli po sebe.

DAJTE NA PRÍRODNÉ EXTRAKTY

Je celkom príznačné, že látky, ktoré pomáhajú efektívne prekrvovať mozog a podporovať našu pamäť, pochádzajú z najstaršieho stromu na planéte. Ginko dvojlaločné (ginkgo biloba) si skutočne pamätá mnoho, jeho výskyt na Zemi vedci odhadujú približne na 200 miliónov rokov. Listy ginka obsahujú jedinečný komplex flavonoidov, terpénov a organických kyselín súhrnne nazývaný ginkgolides, ktorý nenájdete v žiadnej inej rastline. Nie náhodou sa tento „koktail“ už po stáročia využíva v tradičnej čínskej medicíne ako silný antioxidant s blahodarnými účinkami na pamäť a koncentráciu. Dajte na prírodu – extrakt z ginka biloba je aj súčasťou výživových doplnkov určených na podporu kognitívnych funkcií a mentálnej výkonnosti, ktoré si môžete voľne zakúpiť v lekárňach aj na e-shope.

Čo ešte dokáže ginko:

  • priaznivo pôsobí na krvný obeh a centrálny nervový systém,
  • podporuje periférnu mikrocirkuláciu (končatiny, uši, vhodné pri pocite studených nôh a rúk),
  • podporuje pocit duševnej pohody.