Imunita sídli v črevách

Imunita sídli v črevách

Publikované: 19.07.2018

Zobrazenie: 1509

V ľudskom tele zúri večný boj – spojenci verzus patogény...

Málokto tuší, že naším najväčším imunitným orgánom sú črevá, kde sídli významné množstvo buniek imunitného systému. Na nich záleží, či telo vstrebe všetky dôležité živiny a odolá útoku rôznych patogénov. Inými slovami, správne  fungujúce črevá sú nevyhnutnou podmienkou celkového zdravia.

Avšak ruku na srdce – priamu súvislosť medzi stavom našich čriev a zdravotnými ťažkosťami väčšinou nikto z nás nehľadá. Poruchy imunity sa pritom až v 90 % spájajú so stavom čriev. Črevnú mikroflóru tvorí 400-500 druhov baktérií v takmer astronomickom počte 1014 (dohromady vážia asi jeden a pol kilogramu). Ich hlavnou funkciou je úspešne kolonizovať črevnú sliznicu, ktorá je tak dostatočne obranyschopná proti preniknutiu nežiaducich patogénov z povrchu slizníc do vnútorného prostredia organizmu. Tieto mikroorganizmy majú aj schopnosť vyrábať látky (peroxidy, kyselina mliečna), ktorými samy seba chránia a ktoré vytvárajú nepriaznivé a nepríjemné prostredie  pre cudzorodé baktérie. Probiotické baktérie sú schopné riadne fungovať len dovtedy, kým majú optimálne životné podmienky a dostatočne početné kolónie.

Pozor na chémiu a prázdne kalórie

Črevnú mikroflóru (označovanú aj ako mikroflóra) narušuje celý rad vecí, z ktorých si však mnohí nerobia ťažkú hlavu, prípadne to berú ako „daň" dnešnej hektickej dobe. V prvom rade ide o nevhodnú stravu, v ktorej prevažuje nedostatok vlákniny a jednoduché cukry. Tie sa nachádzajú predovšetkým v sladkostiach, sladených nápojoch, džúsoch a pečive, ale aj v priemyselne vyrábaných potravinách (instantné polievky, omáčky, rôzne dochucovadlá a pod.), ktoré navyše obsahujú umelé príchute, konzervačné látky, syntetické sladidlá, glutamát sodný a množstvo ďalšej chémie. Nie div, že takýto „divoký koktail"  naše črevá pekne rozhodí. Podobne ako potraviny z fast foodu, ktorým síce chýba akákoľvek nutričná hodnota, zato sú však prepchaté prázdnymi kalóriami.

Probiotiká znova nastolia rovnováhu

Stav črevnej mikroflóry nepriaznivo ovplyvňuje aj konzumácia alkoholu, fajčenie, syntetické látky obsiahnuté v liekoch, ale aj prekonané choroby, rôzne hormonálne zmeny, vyšší vek a v neposlednom rade stres. Niektoré z týchto faktorov môžeme ovplyvniť viac, iné menej a ďalšie vôbec. Je preto dobré podporiť kolónie črevnej mikroflóry užívaním tzv. probiotík – živých mikroorganizmov, ktoré by mali byť prirodzenou súčasťou mikrobiálneho osídlenia každého jedinca. Správne fungujúca črevná mikroflóra zabezpečuje dobré trávenie, podieľa sa na odolnosti organizmu a syntéze niektorých druhov vitamínov a vytvára prostredie nepriaznivé pre škodlivé baktérie. Probiotiká môžeme dodať telu bežnou stravou alebo pomocou výživových doplnkov, ktoré sú voľne dostupné v lekárňach.

Najbohatšie prírodné zdroje probiotík:

  • jogurt so živými bakteriálnymi kultúrami
  • kefír
  • kvasená kapusta
  • tempeh (kvasený výrobok zo sóje)
  • kimchi (fermentovaný kórejský šalát)
  • miso (korenená sójová pasta)
  • kombucha (fermentovaný nápoj z čierneho či zeleného čaju)
  • nakladané uhorky
  • tradičný cmar (čistá zvyšková tekutina pri výrobe masla)