Pre zdravé srdce, cievy a krvný tlak

Pre zdravé srdce, cievy a krvný tlak

Publikované: 25.09.2017

Zobrazenie: 1423

Vedeli ste, že srdce ako svalová pumpa si nemôže nikdy oddýchnuť? Je to orgán, ktorý funguje nepretržite. Jeho hlavnou úlohou je rytmicky pumpovať krv tepnami a cievami po celom tele. Priemerne 72-krát za minútu, 2,5 bilionkrát za život. Kvalita funkcie srdca priamo aj nepriamo ovplyvňuje fungovanie ďalších orgánov a mechanizmov v tele. Je absolútne zásadné pre okysličovanie tkanív, transport živín v organizme, vitalitu aj celkové fungovanie organizmu. Srdcový sval je veľmi špecifický a nepodobá sa žiadnemu inému v tele.

FUNKCIA SRDCA, STAV CIEV A TLAK KRVI SPOLU VEĽMI ÚZKO SÚVISIA 

Stav ciev ovplyvňuje aj množstvo tuku obsiahnutého v krvi, ktorá nimi koluje. Udržiavať správnu hladinu tukov v krvi je teda nevyhnutné ako pre plynulý prietok krvi cievou, tak pre stav ciev. Kyseliny DHA (dekozahexaenová) a EPA (eikozapentaenová) majú skvelú vlastnosť: udržať hladinu tukov v krvi v prirodzených medziach. Bohatým zdrojom týchto tukov sú tučné ryby, ako losos, sleď, makrela či sardely. Prímorské štáty a oblasti ako Japonsko či Brazília sú tradične spájané s nižším rizikom výskytu kardiovaskulárnych ťažkostí. Táto situácia je ovplyvnená celkovým životným štýlom a stravou. 

Pravidelná konzumácia rybieho tuku napomáha udržať zdravé srdce a tiež optimálnu hodnotu krvného tlaku. 

Odporúčaná pravidelná konzumácia rýb má však niektoré úskalia, a to s ohľadom na zvýšené environmentálne znečistenie morí a tým zvyšovanie prítomnosti ťažkých kovov a dioxínov v rybách. Mnohí sa rybám vyhýbajú pre ich špecifickú vôňu, ale aj pre problémy s veľkým množstvom drobných kostí pri ich konzumácii. Preto je výživový doplnok Omega 3 rybí olej FORTE vo forme kapsúl veľmi praktickým a jednoduchým pomocníkom pri dopĺňaní týchto látok vďaka ich ľahkej dostupnosti, dlhšej trvanlivosti a aj eliminácii nepríjemného zápachu. Navyše tento tuk prechádza vysoko kvalitným čistiacim procesom a je získavaný z rýb žijúcich v ekologicky čistých oblastiach okolo Peru. 

Zvýšená hodnota krvného tlaku patrí medzi najčastejšie civilizačné choroby. V začiatkoch sa však nijako negatívne neprejavuje, často tak o nej ani nevieme. Môže sa ale prejaviť únavou či problémami so spánkom. Cievy sú vplyvom tlaku neustále vystavené vyššiemu opotrebovaniu a sú na nich kladené vyššie nároky, čo výrazne obmedzuje ich životnosť. Rizikovými faktormi pre zvýšenie krvného tlaku sú obezita, nadmerná konzumácia soli a alkoholu, nedostatok pohybu, stres i fajčenie. 

Z prímorských oblastí pochádza aj olivovník – rastlina s dobre známymi chutnými plodmi. Nepestuje sa však len kvôli chutným plodom či oleju, ktorý sa z nich lisuje. Zaujímavá je aj vďaka aktívnej látke oleuropein, ktorá sa v najvyššej koncentrácii vyskytuje v listoch olivovníka. 

Extrakt z olivových listov vykazuje vysoké antioxidačné vlastnosti, to znamená, že je schopný chrániť bunky před stresovými faktormi zo znečisteného životného prostredia. Jeho hlavný benefit je však už po stáročia v schopnosti pomôcť telu udržať optimálnu hladinu krvného tlaku. 

Mechanizmus tohto blahodarného účinku nie je úplne známy, pravdepodobne ide o súhru viacerých faktorov. Zaujímavé je, že v jednej tablete výživového doplnku OptiTensin môžeme nájsť toľko oleuropeinu ako v 4 litroch panenského olivového oleja. Prípravok OptiTensin s vysoko kvalitným extraktom z olivovníka je vhodné užívať dlhodobo. 

LÁTKY, KTORÉ TELU MÔŽU CHÝBAŤ PRI UŽÍVÁNÍ NIEKTORÝCH LIEKOV 

Bohužiaľ, užívanie niektorých liekov, ako napríklad diuretík, ktoré sa niekedy používajú pri liečbe vysokého krvného tlaku, môže viesť k trvalo zníženému množstvu niektorých dôležitých živín v tele. Napríklad magnézium je jedným z minerálov, ktoré užívanie liekov priamo ovplyvňuje.

Tento prvok zabezpečuje správnu funkciu nielen kostrových svalov, ale aj srdcového svalu. 

Magnézium sa vhodne dopĺňa s vitamínom B6 (Magnesium B6), ktorý tiež zaisťuje správnu funkciu nervového systému rovnako ako energetické mechanizmy v tele.

Ďalšou dôležitou látkou, ktorej hladinu by sme mali mať pod kontrolou, je Koenzým Q10, čiže ubiquinón. Tento provitamín je obsiahnutý takmer v každej ľudskej bunke. 

Srdce je jedným z orgánov s vysokými energetickými nárokmi a bola tu nameraná najvyššia koncentrácia koenzýmu Q10. 

Doplňovanie koenzýmu Q10 je odporúčané najmä starším osobám, ďalej pri užívaní „statínov" – liekov, liekov na liečbu vysokej hladiny cholesterolu, pretože ich užívaním preukázateľne dochádza k zníženiu hladiny koenzýmu Q10 v bunkách.