Nedostatok vitamínu D trápi populáciu

Nedostatok vitamínu D trápi populáciu

Publikované: 02.05.2017

Zobrazenie: 290

Podľa výskumu trpia nedostatkom vitamínu D až štyria z piatich ľudí.* Tento dôležitý vitamín je v tele zodpovedný za rad funkcií. Prispieva k dobrému stavu kostí, zubov, svalov, ale aj k správnemu fungovaniu imunitného systému. Je jedným z mála vitamínov, ktoré si naše telo dokáže vyrobiť, a to vďaka pôsobeniu slnečného žiarenia. Toho sa nám ale teraz aj napriek blížiacej sa jari príliš veľa nedostáva, aj preto je treba vitamín D telu dodať iným spôsobom. Jeho nedostatok totiž stojí za rôznymi nepríjemnosťami aj závažnejšími zdravotnými problémami.

Sila slnka a slnečného vitamínu

Tiež vám posledné mesiace často napadá, že sa v lete cítite oveľa lepšie ako v zime? Slnko nás nabíja nielen dobrou náladou a energiou, ale aj vitamínom D. Až 90 % vitamínu D totiž získavame zo slnečných lúčov. Vplyvom pôsobenia ultrafialového žiarenia si naše telo tento „slnečný" vitamín vie samo vyrobiť. Najmä v zimných obdobiach a na začiatku jari je však slnka nedostatok, a potraviny obsahujúce vitamín D nie sú zvyčajne konzumované v dostatočnom množstve (v strave bežne prijímame vitamín D len z 10 %), preto ho treba doplniť iným spôsobom (napr. pomocou doplnku stravy Megadéčko).

„Vitamín D je pre naše telo nevyhnutný. Hlavným účinkom je vstrebávanie vápnika črevom, má priamy dopad na kostné tkanivo, pôsobí na zachovanie dobrého stavu kostí a zubov. Svoju úlohu zohráva aj pri procese delenia buniek a podporuje funkciu nášho imunitného systému. Jeho nedostatok môže mať vplyv na svalovú silu, kardiovaskulárny systém, imunitný systém, bunkové delenie aj celkové fungovanie nášho organizmu. Najmä, ak nemáme dostatok slnečného svetla, pracujeme v kanceláriách či jednoducho nie je slnečné obdobie, je potrebné ho dopĺňať cielene," hovorí MUDr. Zuzana Kala Grofová, špecialistka na klinickú výživu.

Slnko, jedlo, kapsula

90 % vitamínu D sa v našom tele tvorí vďaka slnečnému žiareniu. Aj preto lekári odporúčajú, aby sme svoju pokožku bez ošetrenia ochranným faktorom vystavili slnku aspoň trikrát týždenne na 15 minút. Týmto spôsobom je možné podporiť prirodzenú tvorbu tohto vitamínu. Ochranný faktor (SPF) 15 totiž zapríčiní, že sa v tele vytvorí iba 1 % vitamínu D. Vitamín D je možné dopĺňať aj pomocou niektorých vybraných potravín. Nachádza sa v treščej pečeni, ustriciach, kaviári, ikrách a v niektorých častiach tučných rýb, ako je napr. losos atlantický. Ak ryby nepatria k vašim obľúbeným jedlám, vitamín D obsahujú tiež vaječné žĺtka či hovädzia pečeň. To ale nemení nič na skutočnosti, že z potravy prijímame iba 10 % tohto mocného vitamínu a slnko svojej pokožke tiež nemôžeme dopriať vždy. Preto je vhodné ho telu dodať napríklad pomocou doplnkov stravy. Správnu dávku ľahko vstrebateľného vitamínu D nájdete napríklad v doplnku stravy Megadéčko.

Keď chýba vitamín D

Keď telu vitamín D dlhodobo chýba, vie sa ozvať hneď niekoľkými spôsobmi. Môžeme cítiť väčšiu únavu, naše svaly sú oslabené, klesá naša vytrvalosť, sme precitlivení, trápi nás nespavosť aj zlá nálada či problémy s krvným tlakom. Oslabený imunitný systém nahráva rizikám pre vznik ďalších ochorení. Za všetkými týmito signálmi môže byť nedostatok vitamínu D v našom tele, a to nielen u dospelých, ale aj u detí.

Neexistuje skoro nikto, kto by déčko nepotreboval doplniť, ale niektorí sú jeho nedostatkom ohrození viac ako iní. Ide najmä o ľudí, ktorí sa málo vystavujú slnečným lúčom (pracujúci v kancelárii a pod.), dôchodcov, ľudí s tmavšou pigmentáciou, dojčatá, malé deti, tehotné a dojčiace ženy a ženy po menopauze. Rovnako sú k absencii tohto vitamínu viac náchylní obézni ľudia s narušeným procesom vstrebávania živín, alergici na mlieko, ľudia intolerantní na laktózu, vegetariáni a vegáni. Známe je už tiež aj to, že výdatné používanie ochranných prostriedkov proti slnku sťažuje telu tvorbu vitamínu D, rovnako ako odev, sklo či oblačné počasie.

Dopĺňajte do tela potrebné množstvo vitamínu D po celý rok a podporte tak svoje zdravie. 

* GINDE AA, LIU MC a CAMARGO CA JR. Demographic Differences and Trends of Vitamin D Insufficiency. Arch Intern Med. 2009

Príčiny nachladnutia? Ľuďom chýba vitamín D a slnečný svit, varujú vedci.
24.10.2016

Príčiny nachladnutia? Ľuďom chýba vitamín D a slnečný svit, varujú vedci.

Trápia vás zimné choroby? Príčinou môže byť nedostatok vitamínu D. Jeho nízka hladina ohrozuje viac ako polovicu populácie – oslabuje imunitu, súvisí s obezitou a podnecuje nádorové bujnenie.

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 222
Osem napovedajúcich signálov, že vášmu telu chýba vitamín D
26.04.2017

Osem napovedajúcich signálov, že vášmu telu chýba vitamín D

Vedeli ste, že len 10 % vitamínu D sa do tela dostáva potravou? Zvyšných 90 % déčka totiž naše telo získava zo slnečných lúčov. Až štyrom z piatich z nás ale tento „slnečný vitamín" chýba,* čo naše telo ani v najmenšom neteší. Jeho nedostatok môže súvisieť s radom nepríjemností aj závažných problémov.

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 35750