Skoncujte s cestovateľskou hnačkou, užite si dovolenku naplno!

Skoncujte s cestovateľskou hnačkou, užite si dovolenku naplno!

Publikované: 05.08.2016

Zobrazenie: 5

Hnačka je nočnou morou mnohých cestovateľov. Nenechajte si pokaziť dovolenku a buďte pripravení. Vybavte sa vhodnými prípravkami, dodržujte hygienické zásady, a aby sa neobjavili nepríjemné problémy, držte sa nasledujúcich odporúčaní. Kľudná a pohodová dovolenka začína pri zdravom trávení!

Skoncujte s hnačkou

Príčiny akútnych hnačiek

Za akútnu hnačku môžu spravidla najrôznejšie infekcie. Zdrojom nákazy býva kontaminovaná potravina alebo voda. Pri cestách do exotických krajín stačí i styk s novými druhmi baktérií.

Veľakrát je hnačka prejavom obyčajnej „cestovnej horúčky". Únava z časového posunu a zmeny klímy, hektické prípravy, strach z lietania a nadšené očakávania, to sú psychické záťaže, ktoré sa negatívne premietajú do kvality trávenia.

Klasickou chybou na dovolenkách je tiež náhla zmena v stravovacích návykoch. Ľudia si doprajú nezvyklé pochúťky, často sa prejedajú, využívajú rýchle občerstvenia a príliš holdujú alkoholu.

Diéta pri črevných problémoch

S prvými bolesťami v žalúdku však chuť na dovolenkové obžerstvo rýchlo mizne. Mastné jedlá sa postihnutému človeku priečia a starostlivo premýšľa, čo vložiť do úst. Žalúdok upokojí suché pečivo alebo malé množstvo ryže či zemiakov. Báť sa nemusíte ani mrkvy. Sladký banán dodá telu potrebnú energiu a ocenia ho i detskí pacienti.

Pozor na dehydratáciu 

Dostatok tekutín je pri akútnej hnačke extrémne dôležitý. Náhla dehydratácia postihuje predovšetkým deti a staršie osoby, ktoré horšie vnímajú pocity smädu. Čím teplejšie počasie, tým väčšie riziko hrozí. Optimálne by mal človek vypiť okolo troch litrov tekutín denne (závisí to ale i od toho akú energiu počas dňa vydáva). V prípade hnačkových príznakov sú najlepšie minerálne vody a sladený čierny čaj. 

Zásady hygieny pre cestovateľov

V niektorých turistických destináciách netečie z kohútikov pitná voda! Na konzumáciu preto kupujte len vodu balenú. Citlivejší jedinci ju môžu používať tiež na čistenie zubov. Sledujte miestnych obyvateľov, pre ktorých je úplne bežné kupovať i ľad do nápojov v obchode. Vyhnite sa zmrzlinám neznámeho pôvodu a na trhoch odolajte pestrej ponuke nakrájaného ovocia. Radšej si vyberte celé plody v šupke, ktoré si sami naporciujete. 

Pred cestou jedzte laktobacily 

Na exotickú kuchyňu môžete svoj organizmus pripraviť dopredu. Ideálnym pomocníkom na podporu črevnej mikroflóry sú prípravky s laktobacilmi, ktoré bežne dostať v lekárňach. Ich užívanie sa odporúča pár dní pred dovolenkou a po dobu jej trvania. Cestovnú lekárničku so živočíšnym uhlím a vrecúškami rehydratačného roztoku by ste pre istotu mali mať vždy po ruke. Na akútne hnačkové problémy si môžete so sebou zabaliť zdravotnicku pomôcku Tammex family, ktorý zastavuje a tak i lieči hnačku a je vhodný už pre deti od 1 roku, dospelých i seniorov. Prípadne Tammex family plus, ktorý navyše obsahuje patentovanú zmes prebiotickej vlákniny, ktorá pomáha obnovovať črevnú mikroflóru a obnovuje prirodzenú ochrannú vrstvu na sliznici hrubého čreva a tým ju chráni pred poškodením.

Prajeme vám príjemne strávenú dovolenku.