Priaznivý vplyv Guarany

Priaznivý vplyv Guarany

Publikované: 18.07.2016

Zobrazenie: 29

Guarana pomáhá povzbudzovať a udržovať fyzickú výdrž i mentálnu výkonnosť. Pomáha udržať  koncentráciu, bdelosť, je vhodná pri nervovom či fyzickom vypätí.

Priaznivý vplyv Guarany

Guarana, alebo Paulínia nápojová je popínavý ker, pôvodne z Južnej Ameriky. Práve kmene Indiánov v Južnej Amerike, tradične užívali plody guarany, ako magickú rastlinu.

Ako magická sa označovala nie len vďaka svojmu vplyvu na životnú energiu človeka, ale tiež napríklad pre svoj pozitívny vplyv na imunitný systém.

Guarana obsahuje mnoho aktívnych látok, hlavne xanthiny, ako je kofeín, katechín, tanín a prokyanidy.

Gurana pomáhá povzbudzovať a udržovať organizmus, udržuje fyzickú výdrž, ale tiež mentálnu výkonnosť. Pomáha tiež udržať koncentráciu, bdelosť, a je vhodná pri nervovom či fyzickom vypätí. Podporuje tiež kognitívne funkcie, medzi ktoré môžeme zaradiť práve schopnosť sústrediť sa, vyhodnocovať situácie, riešiť problémy, rýchle a pružne reagovať. Práve tieto schopnosti človek potrebuje napríklad pri šoférovaní, nočnej práci či iných vypätých a náročných situáciách. Ďalšia oblasť spadajúca do kognitívnych funkcií je schopnosť učiť sa, pamäť, vstrebávanie a ukladanie informácií.

Tieto schopnosti zase najviac využívame pri psychicky náročnej práci, ako má napríklad Priaznivý vplyv Guaranyzdravotnícky personál a štátne zložky, ale aj iné na psychiku náročné zamestnania. I študenti, v období skúšok potrebujú využiť svoje kognitívne schopnosti v plnom rozsahu, udržať bdelý stav a sviežu pamäť.

Guarana bola po stáročia tiež využívaná pre svoje blahodarné účinky na tráviaci  systém. Hovorí sa o pomoci pri upokojení žalúdku pri zvracaní a tiež pri metabolizme tukov.

Vzhľadom na jej vplyv pri metabolizme tukov, je tiež často odporúčaná ako podpora pri kontrole telesnej hmotnosti.

V neposlednom rade je guarana výborný prírodný antioxidant.