Aké látky pomáhajú pri zápale močových ciest

Aké látky pomáhajú pri zápale močových ciest

Publikované: 24.05.2016

Zobrazenie: 9138

Zápal močového mechúra postihuje častejšie ženy než mužov, a to pre odlišné anatomické stavby močového ústrojenstva. V Českej republike prekonalo niekedy zápal močových ciest 70 percent žien a 15 percentám sa zápaly opakovane vracajú.

Zápal močového mechúra postihuje častejšie ženy než mužov, a to pre odlišné anatomické stavby močového ústrojenstva. V Českej republike prekonalo niekedy zápal močových ciest 70 percent žien a 15 percentám sa zápaly opakovane vracajú.

Kto je v najväčšom ohrození:

  • ženy či dievčatá, ktoré nedodržujú správnu hygienu na toalete a pri pohlavnom styku
  • tehotné ženy
  • ľudia s vrodenou deformáciou v močovom systéme
  • muži so zväčšenou prostatou

Antibiotiká áno či nie ?

Pálenie či rezanie pri močení, bolesť v podbruší, časté nutkanie na močenie – to sú hlavné príznaky zápalu močových ciest. Dá sa vyliečiť aj bez užívania antibiotík? Z jednej štúdie holandských vedcov vyplýva, že sa s liekmi v niektorých prípadoch oplatí počkať.

Pri ľahších zápaloch je možné antibiotiká odložiť a u inak zdravých ľudí sa tak môžu mierne formy infekcie vyliečiť samovoľne. Toto má význam pri predchádzaní vzniku bakteriálnej rezistencie, ktorá môže nastať pre časté užívanie antibiotík. Môže dôjsť k tomu, že antibiotiká už nemajú taký účinok práve preto, že baktérie nie sú na ne citlivé pre ich opakované užívanie. 

Domáca liečba

Liečbu antibiotikami môžeme podporiť podávaním vhodných výživových doplnkov. Niektoré prírodné látky v nich obsiahnuté pomáhajú posilňovať imunitu alebo podporujú tvorbu a vylučovanie moču a tým vyplavovanie škodlivých baktérií z močového mechúra. Niektoré látky môžu brániť baktériám priľnúť na stenu močového mechúra a tým ich usídleniu v močovom trakte.

Je dobré užívať také prírodné prípravky, ktoré majú viac zložiek, a preto pôsobia na viacerých frontoch. Najčastejšou zložkou týchto prípravkov sú výťažky z rôznych rastlín užívaných tradične pre svoje blahodarné účinky na obličky, močový mechúr, močovú rúru a prostatu.

Priaznivo pôsobia napríklad výťažky zo zlatobyle, žihľavy, cesnaku, petržlenu alebo brezy. Odporúča sa aj kombinácia týchto rastlinných extraktov s vitamínom D, ktorý podporuje funkcie imunitného systému.

Zápal
17.05.2016

Zápal

Zápal je obranná reakcia organizmu na rôzne druhy poškodenia. Často súvisí s oslabenou imunitou. Prečítajte si o najčastejších typoch zápalov a ako sa im dá predchádzať.

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 577
Príznaky zápalu  močových ciest
08.06.2016

Príznaky zápalu močových ciest

Medzi prvé príznaky zápalu močových ciest patrí bolesť v podbruší. Človeka tiež často nutká na močenie, ale s produkciou iba malého množstva moču. Ďalej pri močení môžeme cítiť nepríjemne rezavú a pálivú bolesť, najmä ku koncu močenia.

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 44242