Padanie vlasov  a jeho najčastejšie príčiny

Padanie vlasov a jeho najčastejšie príčiny

Publikované: 23.06.2016

Zobrazenie: 384

Už ste zúfalí z toho, že po vás na zemi zostávajú chumáče vlasov a začínajú sa vám tvoriť nepekné lysiny? Prečítajte si, aké sú príčiny padania vlasov a ako sa im dá predchádzať.

Vypadávanie vlasov postihuje ako mužov, tak aj ženy, osoby choré i tie vo vyššom veku. Kvalita a vypadávanie vlasov je záležitosť individuálna a dedičná. Tzv. „plešaté" gény dedia skôr muži. Vypadávanie vlasov však postihuje napríklad aj príliš chudé dievčatá. Kvalita vlasov sa odvíja aj od stravy. Pestrá strava prospieva nielen vlasom, ale aj koži, nechtom a celému telu.

Príčiny vypadávania vlasov u mužov

Z veľkej časti zapríčiňuje padanie vlasov väčšia či menšia dedičná dispozícia na premenu hormónu testosterón na tzv. DHT (dihydrotestosterón), ktorý oslabuje vlasové cibuľky a spôsobuje vypadávanie vlasov.

Ďalšie možné príčiny: 

  • Alopéciu, čiže plešivenie, môže spôsobovať suchá pokožka a s ňou spojené lupiny. Je preto dobré dbať o vlasy použitím kvalitných vyživujúcich prípravkov a vitamínov.
     
  • Stres. Je preukázané, že stres je jednou z častých príčiny, pretože pôsobí na vlasové cibuľky produkciou tzv. voľných radikálov.
     
  • Nedostatok dôležitých prvkov, ako je železo, meď, zinok, vitamín B.
     
  • Vyššia produkcia mazových žliaz;zlá starostlivosť o vlasy – časté nosenie čiapok, klobúkov a ďalších pokrývok hlavy.

Príčiny padania vlasov u žien

Aj keď štatisticky sú na tom s vlasmi horšie muži, ženy sa týmto problémom zaoberajú častejšie. Problémy s vypadávaním vlasov u žien môžu byť prechodné (po pôrode, pri strese), ale nemusí tomu tak byť vždy.

Vypadávanie a slabnutie vlasov u žien spôsobuje tuhnutie tkaniva, ktoré oslabuje korienok, z ktorého potom rastú slabšie vlasy a začína napríklad presvitať pútec.

  • Zdravotné problémy so štítnou žľazou. Či už ide o zníženú alebo zvýšenú funkciu štítnej žľazy, v obidvoch prípadoch má táto porucha za následok padanie vlasov.
     
  • Hormonálne zmeny v období tehotenstva a dojčenie.
     
  • Znížená hladina estrogénu (ženského pohlavného hormónu) v období menopauzy.

Veľakrát pomôže zmena životného štýlu, jedálneho lístka a pomôcť môžu aj rôzne výživové doplnky. Ženám rednú vlasy aj v prvých šiestich mesiacoch po pôrode – v takomto prípade sa odporúča zaradiť do jedálneho lístka veľa rýb a ovocia a dbať na prísun vitamínov a minerálov.

Zdravým vlasom neprospieva ani nešetrné česanie alebo akákoľvek úprava pomocou tepla v podobe fénovania, kulmovania či žehlenia vlasov. Správna starostlivosť o vlasy vyžaduje viac ako iba umývanie.

Padanie vlasov  a jeho najčastejšie príčiny
23.06.2016

Padanie vlasov a jeho najčastejšie príčiny

Už ste zúfalí z toho, že po vás na zemi zostávajú chumáče vlasov a začínajú sa vám tvoriť nepekné lysiny? Prečítajte si, aké sú príčiny padania vlasov a ako sa im dá predchádzať.

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 384