Baktérie v tele: ako nám pomáhajú? Kľúčom k zdraviu je vyvážená črevná mikroflóra

Baktérie v tele: ako nám pomáhajú? Kľúčom k zdraviu je vyvážená črevná mikroflóra

Publikované: 06.06.2016

Zobrazenie: 898

Ako upozorňoval už Hippokrates: základ zdravého fungovania organizmu začína v čreve. Naopak – nevyvážená črevná mikroflóra spúšťa mnohé ochorenia a alergie. Ako sa starať o svoju mikrobiotu, aby nám bola prospešná?

Bakteriálne osídlenie tela sa podieľa na základných fyziologických procesoch ľudského organizmu. Od trávenia cez rast až po tvorbu vitamínov B12 a K, ktoré sú nevyhnutné pre prirodzenú funkciu imunitného systému. Z doterajších výskumov vyplýva, že telo obsahuje 10-krát viac baktérií a iných mikroorganizmov, než má ľudských buniek, a všetky ešte zďaleka nepoznáme. Ukazuje sa však, že ich rovnováha zásadne ovplyvňuje zdravie každého človeka.

Baktérie všade okolo nás

V druhej polovici 90. rokov, keď sa začali uplatňovať nové molekulárno-biologické technológie, došlo k rozvoju odboru mikrobiálnej ekológie. Zistilo sa, že v genóme buniek existuje oproti genómom vyšších organizmov obrovská rozmanitosť. Jedným z prekvapivých zistení bolo, že na planéte nie je miesto, kde by sa baktérie nevyskytovali. Jednoduché prokaryotické (rastlinné) bunky tvoria viac ako polovicu celej biomasy (zelenej hmoty) na Zemi.  

Mikroflóra ľudského organizmu 

V tele i v okolitom prostredí sú vedľa neškodných až prospešných baktérií aj baktérie patogénne. Tie môžu svojmu hostiteľovi spôsobiť ochorenie, ale tiež s ním žiť v symbióze. Termín mikrobiota označuje súhrn všetkých genetických informácií prítomných buniek. Podrobné študovanie zloženia slizničnej a kožnej mikroflóry, teda mikrobioty ľudského tela, začalo v roku 2010. Rozpútala sa vlna záujmu o jej vplyv na zdravie človeka.

Každý nosíme 1,3 kg baktérií 

Doterajší výskum napríklad odhalil, že v čreve žije okolo 1014 baktérií (každý z nás má v čreve približne 1,3 kg baktérií) spoločne s ďalšími vírusmi, plesňami a parazitmi. Črevná mikroflóra je u každého jedinca veľmi špecifická a jej nerovnováha môže viesť k chorobám typu Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, ale aj k alergiám, napríklad na lepok. Ďalšie štúdie poukazujú na súvislosť s diabetom I. a II. typu.

Baktérie proti obezite 

Dôležité súvislosti našli vedci vo vzťahu mikrobioty a váhy človeka. Zistilo sa, že zloženie a vlastnosti črevnej mikrobioty sú iné u jedincov, ktorí si váhu udržujú zložitejšie, ako u jedincov prirodzene štíhlych, ktorí sú schopní z potravy spracovávať viac živín a energie. Potvrdilo sa teda, že zloženie črevnej mikrobioty ovplyvňuje metabolické deje každého z nás.

Čím skôr, tým lepšie

Takzvaná „hygienická hypotéza" preukázala, že kolonizácia čreva telu prospešnými baktériami v ranom detstve má oveľa väčší efekt než kolonizácia neskoršia. Pre budúci vývoj jedinca je teda dôležitý už spôsob pôrodu – pokiaľ prebieha cisárskym rezom, je kolonizácia čreva oveľa nižšia. Podobne je zdôrazňovaný aj pozitívny vplyv dojčenia. 

Pomoc živých mikroorganizmov 

Do popredia záujmu sa v ostatných desaťročiach dostávajú probiotiká a prebiotiká, ktoré pôsobia blahodarne na zloženie črevnej mikrobioty a jej rovnováhu. Probiotiká sú orálne aplikované živé mikroorganizmy. Sú to prevažne baktérie mliečneho kvasenia (laktobacily, bifidobaktérie), ale aj iné druhy baktérií (enterokoky, niektoré kmene E. coli) a kvasinky. Prebiotiká sú látky, ktorými sa črevné baktérie živia; patria medzi ne niektoré sacharidové zložky (napríklad inulín a iná rozpustná vláknina). V lekárňach dostať aj synbiotiká, ktoré obsahujú ako probiotiká, tak aj prebiotiká. S ich pomocou dodáte telu rovnováhu potrebnú pre zdravé fungovanie a kondíciu.