Lámavé nechty: čo je na vine?

Lámavé nechty: čo je na vine?

Publikované: 03.06.2016

Zobrazenie: 1200

Potrebujete zistiť, čo stojí za zvýšenou lámavosťou vašich nechtov? Zoznámte sa s najčastejšími príčinami lámavosti nechtov.

Lámu sa vám nechty? Príčin môže byť hneď niekoľko. Niekedy môže ísť len o nedostatočnú starostlivosť, inokedy je na vine choroba. Lámavé nechty často postihujú starších ľudí, ide totiž o prirodzený prejav starnutia.

Ani mokré, ani suché

Umývanie riadu, časté namáčanie rúk alebo práca s chemikáliami... Aj to môže mať vplyv na zdravie vašich nechtov. Lámanie nechtov postihuje najviac tých, ktorých práca tieto úkony zahrnuje. Pokiaľ nechcú zmeniť zamestnanie, len ťažko sa mu vyhnú. Preto by nemali pri práci zabúdať na ochranné rukavice.

Za lámavé nechty môže na jednej strane prílišná vlhkosť, ale aj sucho. Napríklad nevhodné mydlo, ktoré vaše nechty vysušuje, sa pravdepodobne podpíše aj na ich pevnosti. To isté platí aj o niektorých saponátoch.

Svoj vplyv na lámavosť vašich nechtov však môže mať aj pleseň – najčastejšie sa týka dolných končatín. Niekedy sa tiež ako príčina lámavosti nechtov uvádza dlhodobý stres.

Skroťte choroby, pomôžete nechtom

Lámavé nechty môžu byť aj prejavom rôznych ochorení. Príčinu teda hľadajte vo svojej zdravotnej karte. Lámanie nechtov často spôsobuje znížená funkcia štítnej žľazy.

Štítna žľaza totiž tvorí hormóny, ktoré ovplyvňujú náš metabolizmus. Pokiaľ týchto hormónov tvorí málo, dochádza k nesprávnemu fungovaniu metabolizmu, a tak aj k nedostatočnej výžive nechtov. Pokiaľ sa vám podarí funkciu štítnej žľazy upraviť (rieši sa medikamentózne po dohovore s lekárom), bude sa lepšie dariť aj vašim nechtom.

Ďalšie z ochorení, ktoré má vplyv na lámavosť nechtov, je anémia, čiže chudokrvnosť. Anémia má mnoho foriem, jednou z nich je anémia z nedostatku železa.

V prípade tohto ochorenia dochádza k nedostatočnému okysličeniu organizmu, pretože telo nie je schopné vytvárať dostatok hemoglobínu. Liečbu by ste mali opäť konzultovať s lekárom. Malou mierou sa však môžete pričiniť sami – zvýšiť konzumáciu potravín bohatých na železo.

Dopomôcť si k zdravším nechtom môžete aj rôznymi výživovými doplnkami, ktoré dodajú vášmu telu potrebné vitamíny a minerály. Z nich práve zinok a selén sú tými najprospešnejšími.