Ako si zregenerovať kolenné kĺby

Ako si zregenerovať kolenné kĺby

Publikované: 15.06.2016

Zobrazenie: 1618

Stuhnutosť kolenných kĺbov a ich bolesť sa môžu objaviť znenazdania. Aby ste týmto problémom predišli, je dôležité pozorne sa venovať starostlivosti o kĺby.

Bolesť kĺbov sa často objaví náhle, bez ohľadu na vek. Ochorenie sa vyskytuje najčastejšie v kĺboch, ktoré sú vystavené väčšej záťaži, ako sú kĺby kolenné alebo bedrové. Kolenný kĺb je najzložitejším kĺbom ľudského tela a právom si zaslúži veľkú starostlivosť, či už v rámci prevencie, po vzniku zranenia, alebo pre chronické ťažkosti. 

Cviky na uvoľnenie kĺbov 

Ako predchádzať bolestiam kĺbov

Čo jesť, aby boli kĺby zdravé 

Ak chceme začať s regeneráciou kolenných kĺbov, musíme obmedziť v strave jednak prísun živočíšnych bielkovín, ale aj cukru. Mali by sme obmedziť aj pitie čiernej kávy a nápojov s kofeínom. Dôležité je zvýšiť príjem tekutín, predovšetkým čistej vody alebo čaju.

Tzv. vodná rovnováha je totiž dôležitá, pretože naše telo tvorí približne z dvoch tretín voda. Ak nepijeme dostatočné množstvo vody, dochádza k zahusťovaniu solí v tele a stúpa aj hladina odpadných látok a voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunky a tým aj kĺby.

Bolesťou kolenného kĺbu vo veľkej miere trpia aj bežci. Spravidla sa bolesť zväčšuje pri behu do kopca alebo z kopca. Pri behu nahor a dolu zo schodov je počuteľné vŕzganie, v najhoršom prípade sa môže objaviť opuch kolena.

Príčinou bolesti kĺbov je opotrebovanie kĺbovej chrupavky, ktorá stráca pružnosť a stenčuje sa. Aby ste sa vyhli prípadným ťažkostiam, treba sa o kĺby starať s dostatočným predstihom a dopriať im dostatočnú výživu.

Najčastejšie chyby:

  • ignorovanie bolesti v kolennom kĺbe;
  • nadváha – každé kilo navyše zvyšuje zaťaženie kĺbu;
  • preťažovanie kĺbu, jeho nadmerná a dlhodobá záťaž a zanedbávanie regenerácie.

Terapia bolesti kolenného kĺbu a jeho regenerácia sú individuálne. Spravidla sa odporúča laserová a ultrazvuková terapia, rázová vlna a elektroterapia; ďalej sú to senzomotorické cvičenia na balančných plochách a cvičenie nožnej klenby, ktoré významne pomáha stabilizovať koleno. 

Vhodná strava a cvičenie

Dôležitá je strava bohatá na látky potrebné na výživu kĺbov. Mala by obsahovať vitamíny C a E, selén, zinok, kremík. Pre zdravie kolenného kĺbu je najdôležitejší primeraný pohyb. Rýchla chôdza, turistika alebo plávanie kĺbom neublížia, naopak ich posilňujú. Pravidelný pohyb najmä s odľahčením dolných končatín, ako je jazda na bicykli alebo rotopéde, pôsobí priaznivo na kosti, kĺby i svaly.

Bez kolenných kĺbov by sme neurobili jediný krok. Slúžia nám po celý život a mali by sme sa teda o ne zodpovedne starať.