Ako si zregenerovať kolenné kĺby

Ako si zregenerovať kolenné kĺby

Publikované: 07.04.2016

Zobrazenie: 459

Bolesť kĺbov sa často objavuje náhle, bez ohľadu na vek. Choroba najčastejšie postihuje kĺby,  ktoré sú vystavené väčšej záťaži, ako sú kĺby kolenné alebo bedrové. Kolenný kĺb je najzložitejším kĺbom ľudského tela a právom si zaslúži veľkú starostlivosť, či už v rámci prevencie, po vzniku zranenia, alebo chronických ťažkostí.

Cviky na uvolnenie kĺbov                               Ako predchádzať bolesti kĺbov

Ak chceme začať s regeneráciou kolenných kĺbov, musíme obmedziť prísun živočíšnych bielkovín a cukru v strave. Mali by sme obmedziť  aj pitie čiernej kávy a nápojov s kofeínom. Je dôležité zvýšiť príjem tekutín, najmä čistej vody alebo čaju.

Tzv. vodná rovnováha je totiž dôležitá, pretože naše telo tvorí približne z dvoch tretín voda. Ak nepijeme dostatočné množstvo vody, dochádza k zahusťovaniu solí v tele a stúpa aj hladina odpadových látok a voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunky a tým aj kĺby.

Bolesťou kolenného kĺbu trpia aj bežci. Vo všeobecnosti sa bolesť zväčšuje pri behu do kopca alebo z kopca. Pri behu nahor a dolu zo schodov je počuteľné vŕzganie a v najhoršom prípade sa môže objaviť opuch kolena.

Príčinou bolestí kĺbov je opotrebovanie kĺbovej chrupavky, ktorá stráca pružnosť a stenčuje sa. Preto sa treba o kĺby starať s dostatočným predstihom a dopriať im dostatočnú výživu, aby ste sa vyhli prípadným ťažkostiam.

Najčastejšie chyby:

  • ignorovanie bolesti v kolennom kĺbe,
  • nadváha – každé kilo navyše zvyšuje zaťaženie kĺba,
  • preťažovanie kĺbu, jeho nadmerná a dlhodobá zaťaž  a zanedbávanie regenerácie.

Terapia bolesti kolenného kĺbu a jeho regenerácia je individuálna. Vo všeobecnosti sa odporúča laserová a ultrazvuková terapia, rázová vlna a elektroterapia. Dosť sa používajú aj senzomotorické cvičenia na balančných plochách a cvičenie nožnej klenby, ktorá významne napomáha stabilizovať koleno.

Vhodná strava a cvičenie

Dôležitá je strava bohatá na látky potrebné pre výživu kĺbov.  Mali by v nej byť vitamíny C a E, selén, zinok, kremík. Pre zdravie kolenného kĺbu je najdôležitejší primeraný pohyb. Rýchla chôdza, turistika alebo plávanie kĺbom neublížia, naopak ich posilňujú. Pravidelný pohyb najmä s odľahčením dolných končatín, ako je jazda na bicykli alebo rotopéde, pôsobí priaznivo na kosti, kĺby i svaly.

Bez kolenných kĺbov by sme neurobili jediný krok. Slúžia nám celý život a mali by sme sa teda o ne patrične starať.

Bolesť kĺbov: Ako jej predchádzať
24.03.2016

Bolesť kĺbov: Ako jej predchádzať

Boľavé kĺby nemusia byť váš prípad. Naučte sa, ako bolesti kĺbov predchádzať. Venujte sa vhodným športom, zamerajte sa na zdravý životný štýl a doplňte stravu o správne vybraté potraviny.

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 4000
Bolesť kĺbov: Cviky na uvoľnenie kĺbov
29.03.2016

Bolesť kĺbov: Cviky na uvoľnenie kĺbov

Správnymi cvikmi si uľavte od bolesti kĺbov. Udržte sa dlhodobo v pohybe a do svojho denného režimu zaraďte cviky, ktoré nájdete v našom článku.

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 24722