Tipy, ako celoročne posilňovať imunitu detí

Tipy, ako celoročne posilňovať imunitu detí

Publikované: 15.03.2016

Zobrazenie: 10

Ako sa postarať o to, aby vaše dieťa prečkalo chladné dni bez nepríjemného nachladnutia? Posilňujte celoročne jeho imunitu. Poradíme vám, ako na to.

Imunitný systém je potrebný pre dobré zdravie. Ľudské telo sa vďaka nemu dokáže brániť proti najrôznejším chorobám a vírusom, ktoré na nás útočia zo všetkých strán. Chúlostivý detský organizmus, jeho ochrana a podpora správneho vývoja, to je téma, ktorá zaujíma hádam každého rodiča. Rovnako tak detský imunitným systém – ako funguje, nakoľko je vyvinutý po narodení a v ranom veku dieťaťa, ako ho môžeme posilniť. Klub zdravia Walmark ponúka celý rad výživových doplnkov na podporu detskej imunity.

Detská imunita sa delí na imunitu vrodenú, ktorá chráni organizmus po pôrode, keď sa dieťa po prvýkrát stretáva s mikroorganizmami z prostredia mimo tela matky, a táto imunita má vplyv na imunitu získanú (tvorba protilátok), ktorá sa vytvára neskôr. Dieťa sa v ranom a predškolskom veku stretne s mnohými vírusmi, na ktoré jeho telo nie je pripravené, a organizmus na ne reaguje vytvorením vlastných obranných protilátok, čím sa posilní celkový imunitný systém dieťaťa. 

Ako posilniť detskú imunitu

  • V ranom veku dlhodobým dojčením a podávaním vhodnej dojčenskej stravy. Vhodné sú napríklad aj prípravky typu Marťankovia sirup, ktoré dodávajú dieťaťu dôležité vitamíny i minerály a ďalšie prospešné látky.
     
  • Dostatkom ovocia,  zeleniny a mliečnych výrobkov.
     
  • Sledovaním reakcií dieťaťa pri konzumácii  nových potravín alebo liekov;  v prípade možnej alergie sa treba obrátiť  na lekára.
     
  • Dostatočnou fyzickou aktivitou primeranou veku dieťaťa, nepreťažovaním organizmu bezprostredne po chorobe.

Najvhodnejším časom na posilnenie imunity je jeseň.

Ďalšou možnosťou je ešte posilnenie detskej  imunity prírodnou cestou, napr. pomocou byliniek. Tu je niekoľko tipov:  

  • rakytník – je zdrojom vitamínov A, C, E. Dostať ho vo forme šťavy či sirupu
  • tekvicové semienka – sú najbohatším zdrojom prírodného zinku, ktorý je pre funkciu radu orgánov aj celého organizmu nenahraditeľný
  • ľanový olej – obsahuje nenasýtené mastné kyseliny
  • vhodný je aj výťažok z rastliny echinacea, ktorý chráni pred nachladnutím a slúži ako prevencia proti zákerným bacilom a vírusom 

Základom zdravia detského organizmu je však strava, v ktorej by nemala chýbať surová zelenina, ovocie, šaláty, celozrnné pečivo, strukoviny alebo pohánka. [ŠM1]Prevencia – odstrániť  nesmieme použiť

Vitamín C a zinok – spoľahlivá podpora detskej imunity  (nielen) v zime
11.03.2016

Vitamín C a zinok – spoľahlivá podpora detskej imunity (nielen) v zime

Detský organizmus má v zime čo robiť. Okrem náročného vývoja musí čeliť častým nachladnutiam, najmä pokiaľ dieťa navštevuje detský kolektív. O tom, koľko stratí energie a či je jeho imunitný systém v dostatočnej kondícii, aby odolal, môžu rozhodnúť aj prijaté vitamíny a minerály.

Prečítajte si viac
Zobrazenie: 131