Stopový prvok, ktorý pomáha

Stopový prvok, ktorý pomáha

Publikované: 05.04.2007

Zobrazenie: 38

Mnoho manažérov sa stravuje spôsobom, ktorý im neposkytuje dostatok dôležitého stopového prvku - selénu. Dôsledok takto nevyváženej stravy je oslabenie prirodzenej odolnosti proti takým zdravotným problémom, ako je napríklad reumatická artritída.

S pribúdajúcim vekom, sedavým spôsobom života alebo, naopak, pri zaťažovaní kĺbov pri nárazových športových aktivitách (tenis, squash, posilňovňa), čo je typické pre manažérov, stúpa riziko, že aj oni budú mať problémy s kĺbmi.

V mnohých prípadoch je bolesť dôsledkom nesprávnej výživy či nedostatku esenciálnych živín v strave. Reumatická artritída je ochorenie spôsobené postupujúcim zápalom chrupavky kĺbov, ktorá je nárazovo preťažovaná. Zvýšený prísun selénu v potravinách (morské plody, ryby, para orechy a pod.) alebo výživovým doplnkom vo forme tabliet je vedecky podloženým spôsobom, ako zlepšiť odolnosť manažérov proti postupujúcemu opotrebovaniu chrupavky v kolene, ramenách či prstoch.

Zápal kĺbov spôsobuje aj napadanie tkaniva voľnými radikálmi. Sú to škodlivé reaktívne zlúčeniny kyslíka - peroxidy, ktoré vznikajú pri látkovej výmene v našom tele. Ak naše telo nie je schopné sa samo brániť, napr. v strese či v dôsledku pracovného vyčerpania, môže nasledovať opuch a zápal kĺbov a následné vyradenie manažéra z bežného životného tempa.

OCHRANA KĹBOV PROSTREDNÍCTVOM ANTIOXIDANTOV

Ako selén vlastne pôsobí? Selén je stopový prvok a dôležitý antioxidant, ale nie je to liek. Preto by manažéri nemali selén pokladať za liek proti reumatických ochoreniam. Mali by ho pokladať za doplnok výživy, ktorý potláča biologický pôvod bolesti iniciovaný voľnými radikálmi. Užívanie selénového doplnku výživy bolesť neodstráni, ale pôsobí proti postupujúcemu zápalu, ktorý bolesť spôsobuje. Selén je skôr ochranný prostriedok, ktorý chráni manažérov pred bolestivými procesmi pri nárazovom preťažovaní kĺbov.

ENZÝM ZÁVISLÝ OD SELÉNU

Naše telo ochraňuje vlastné bunky rôznymi prírodnými prostriedkami. Jednou z najsilnejších ochranných látok je antioxidačný enzým (glutathionperoxidáza), ktorý je závislý od dostatku selénu. Ak je z akéhokoľvek dôvodu hladina selénu v tele príliš nízka, negatívne sa to odráža na účinnosti tohto enzýmu. Vzorky krvi odobraté ľuďom trpiacim reumatizmom skutočne vykazujú zníženú aktivitu tohto enzýmu. To znamená, že existuje úzka súvislosť medzi hladinou selénu v tele a jeho ochranným účinkom. Tento nález bol mnohokrát dokázaný klinickými skúsenosťami, ktoré odhalili spôsob, ako selénové doplnky zvyšujú účinnosť tohto ochranného antioxidačného enzýmu.

POMALÝ ALE ISTÝ ÚČINOK

Selén nepôsobí v noci, to je dálší z hlavných rozdielov medzi doplnkom stravy a liekom. Môže to trvať týždne, kým sa selén patrične vstrebe do krvi a tkaniva a bude schopný obnoviť rovnováhu medzi voľnými kyslíkovými radikálmi a neškodnými molekulami kyslíka, ktorý dýchame. Je veľmi dôležité, že selénová tableta sa vyrába z organického selénu. Dôvod je jednoduchý: neorganický selén telo vstrebáva veľmi obmedzene. Organický selén má podstatne lepší účinok a jeho organická forma je tá, ktorú získavate z prirodzenej stravy. Ak je selén v tablete doplnený aj ďalšími antioxidantmi, ako je zinok a vitamíny, jeho účinnosť pri ochrane kĺbov pred zápalmi sa ešte zvyšuje.

O autorovi| Ing. Ivan Mach, výživový poradca