Zdravé veľkonočné recepty

Zdravé veľkonočné recepty

Publikované: 15.04.2019

Zobrazenie: 1423

Veľkú noc si nikto z nás nedokáže predstaviť bez klasických veľkonočných múčnikov akými je baránok alebo mazanec. Ako si ale užiť veľkonočné maškrtenie bez zbytočných kilogramov navyše? Máme pre vás pár zdravých veľkonočných receptov, vďaka ktorým budete maškrtiť zdravo a bez výčitiek.

Veľká noc sviatok jari

Prebúdzanie prírody zo zimného spánku, nádej, láska, zrodenie, tradície, zvyky a najväčší kresťanský sviatok, to všetko je Veľká noc. Pred mnohými rokmi bola Veľká noc oslavovaná predovšetkým v súvislosti so vzkriesením Ježiša Krista, ktoré malo nastať tri dni po jeho ukrižovaní.

V dnešnej dobe je Veľká noc predovšetkým o oslave jari, farbenie vajíčok, pletenie korbáčov a o tradičných veľkonočných receptoch. Veľkú noc bez baránka či mazanca si dnes vie predstaviť len málokto.

Veľkonočná tabuľa

A čo sladkého by nemalo chýbať na žiadnej veľkonočnej tabuli? Medzi najznámejšie sladké veľkonočné múčniky patrí baránok, mazanec a Judáše. Ako ale maškrtiť bez zbytočných výčitiek? Našťastie sa klasické veľkonočné múčniky dajú pripraviť tak, aby boli rovnako chutné a zároveň zdravé ako tie klasické, ale oveľa zdravšie.

Veľkonočné pečenie - ide to aj zdravo

Ak patríte medzi tých, u ktorých nesmia chýbať veľkonočný baránok, mazanec a judáše, verte, že všetky tieto obľúbené múčniky možno upiecť aj omnoho zdravšie, než ako ich poznáte. Pýtate sa ako? Najjednoduchším spôsobom, ako piecť zdravšie, je nahradiť pšeničnú múku múkou špaldovou. Biela pšeničná múka nám totiž z nutričného hľadiska vôbec nič neprináša, len krátkodobé zasýtenie a potom rýchly nástup hladu. Oproti tomu špaldová múka má vysoký podiel lepku a je vhodná práve na pečenie. Neobsahuje žiadne chemické látky, ľahko sa trávi a svojou chuťou pripomína oriešky. Organizmu dodáva horčík, vitamíny skupiny B, zinok, mangán, vápnik a draslík. A ako lahodné sú zdravé veľkonočné múčniky sa môžete presvedčiť sami.

Veľkonočný mazanec zo špaldovej múky

Budeme potrebovať:

  • 400 g špaldovej múky
  • 50 g masla
  • 1 polotučný tvaroh
  • 2 lyžice oleja
  • prášok do pečiva (v zdravej výžive možno kúpiť aj bez fosfátov)
  • hrozienka
  • nasekané mandle
  • 3 vajcia + 1 vajce na potretie
  • citrónová kôra

Postup: zmiešame múku a prášok do pečiva, pridáme rozpustené maslo, tvaroh, olej, vajcia, nastrúhanú kôru a šťavu z citróna, prisladíme medom a vanilkovým cukrom. Potom primiešame namočené hrozienka a mandle. Z vypracovaného cesta vytvarujeme mazanec, ktorý potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme mandľami. Pečieme vo vyhriatej rúre 30-40 minút na 180 °C.

Veľkonočný mrkvový baránok

Budeme potrebovať:

  • 150 g celozrnnej jemne mletej múky
  • 150 g špaldovej múky
  • 80 ml rastlinného oleja
  • 300 g jemne strúhanej mrkvy
  • 90 ml medu
  • 1-2 vajcia (podľa veľkosti)
  • 50 g orechov
  • 50 g sušeného ovocia (hrozienka, kustovnica, brusnica...)
  • prášok do pečiva (v zdravej výžive možno kúpiť aj bez fosfátov)
  • 150 g bieleho jogurtu (do 3% tuku)
  • 1 citrón
  • štipku soli

Postup: Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle a pokvapkáme šťavou z jedného citróna. V mise zmiešame múku so štipkou soli a práškom do pečiva. Pridáme zvyšné suroviny a všetko dôkladne zamiešame. Formu na baránka vymastíme olejom, nalejeme cesto a pečieme vo vyhriatej rúre 40 minút na 180 °C.

Judáše zo špaldovej múky

Budeme potrebovať:

  • 250 g celozrnnej alebo špaldovej múky
  • ¼ kocky droždia
  • 150 ml mlieka
  • 50 g trstinového cukru
  • 1 vajce
  • 50 g mletých orechov (najlepšie vlašské)
  • hrozienka
  • citrónovú kôru
  • vanilková pasta (1 lyžička)
  • zmes medu, masla a rumu na potretie

Postup: do vlažného mlieka s cukrom rozdrobíme droždie, rozmiešame a posypeme dvoma lyžicami múky. Necháme cca 10-15 minút vzísť kvások. Múku nasypeme do misy, pridáme orechy, vajcia, kvások, citrónovú kôru, vanilkovú pastu a hrozienka. Potom vypracujeme hladké cesto, ktoré ručne miešame ďalších 5 minút. Cesto necháme pod utierkou kysnúť (cca 30-40 minút). Cesto na doske vypracujeme, vytvoríme valček, z ktorého nakrájame asi 15 kusov. Z každého kusu cesta tvoríme špirálky, ktoré necháme na plechu kysnúť ďalších 15 minút. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C do zlatista. Ihneď po vybratí z rúry Judáše potrieme zmesou rumu, masla a medu.

Pre rovnováhu črevnej mikroflóry v náročnom období veľkej noci vyskúšajte Biopron!