Zamilujte si strukoviny
Publikované: 11.07.2019
Zobrazenie: 120
V rozvojových krajinách skonzumuje priemerný obyvateľ až 60 kilogramov strukovín za rok, u nás len asi dva kilogramy. Strukoviny obsahujú veľké množstvo minerálnych látok (železo, draslík, horčík a vápnik), rastlinných bielkovín a vlákninu. Majú veľmi malé množstvo tukov. Strukoviny nie sú len to, čo všetci poznáme zo školských jedální. Strukoviny si môžete zamilovať, pretože variť z nich možno naozaj čokoľvek. A že strukoviny nie sú nuda sa môžete presvedčiť sami.
Skúste napríklad obľúbenú a pikantnú indickú polievku z červenej šošovice. Pre tráviaci trakt je červená šošovica najstráviteľnejšou strukovinou, nenadúva a nemusí sa vopred namáčať. Uvarené máte behom chvíľky, veď komu by sa chcelo stáť v lete za sporákom. Polievka je veľmi ľahká, ale s celozrnnou bagetkou máte výdatný obed alebo večeru. Neveríte? Tak to skúste. A dobrú chuť!
Indická polievka z červenej šošovice
- 300 g červenej šošovice
- 750 ml zeleninového vývaru alebo vody
- 3 väčšie paradajky alebo malá konzerva lúpaných paradajok, 1 cibuľa, 1 mrkva, 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička korenia karí, 1/4 lyžičky mletej rímskej rasce, 1 hrsť čerstvého koriandra alebo petržlenu
- 3 lyžice oleja, soľ, korenie a bobkový list
V hrnci opražte cibuľku, pridajte na kolieska nakrájanú mrkvu, šošovicu, karí, mletú rascu a nechajte dusiť na miernom ohni 2 minúty. Pridajte paradajky, bobkový list a vývar alebo vodu. Varte cca 25 minút. Keď je šošovica mäkká, pridajte cesnak, osoľte a okoreňte. Pred podávaním pridajte čerstvo nasekaný koriander či petržlen. Milovníci ostrých chutí môžu pridať nasekanú chilli papričku.