S vitamínmi a minerálmi Vám pomôže sezónne ovocie a zelenina
Publikované: 20.08.2019
Zobrazenie: 1848
To, že sú vitamíny a minerály pre správne fungovanie organizmu nevyhnutné, je všeobecné známe. Už menej sa vie, že organizmus si väčšinu vitamínov a minerálov nedokáže sám vyrobiť. Preto je dôležité organizmus nimi v dostatočnej miere zásobovať. V zimných mesiacoch je vhodné užívať vitamíny a minerály vo forme rôznych výživových doplnkov, ale v týchto letných mesiacoch máme vďaka sezónnemu ovociu vitamínov dostatok, tak prečo to nevyužiť. Len je dobré vedieť, ktoré vitamíny a minerály kde nájdeme. My vám prinášame prehľad najznámejších vitamínov a minerálov, vrátane toho, v ktorom sezónnom ovocí a zelenine ich môžete nájsť. A potom už stačí len vyraziť do záhrady alebo do obchodu. Tak dobrú chuť!
Vitamín A (retinol): ovocie a zelenina so žltou alebo oranžovou farbou, tekvica, hrášok, mrkva, vňať petržlenu, listová zelenina, čerešne, červená repa, marhule apod. Nedostatok sa prejavuje šeroslepotou, precitlivenosťou na svetlo, pálením pod viečkami.
Vitamín B1 (tiamín): žerucha, zemiaky, fazuľa, cesnak, pšeničné klíčky, strukoviny, špargľa, listnatá zelenina apod. Nedostatok vitamínu B1 sa prejavuje nespavosťou, neschopnosťou koncentrácie, depresiami a únavou. Potreba vitamínu B1 stúpa v tehotenstve, pri dojčení a pri veľkej fyzickej námahe.
Vitamín B2 (riboflavín): listová zelenina, avokádo, zemiaky apod. Nedostatok sa prejavuje drobnými vrásky nad ústami, pálením a suchom v očiach, mastiacimi sa vlasmi, sčervenením viečok apod.
Vitamín B3 (niacín): slivky, obilné klíčky, avokádo, datle, figy apod. Nedostatok sa prejavuje nespavosťou, nepokojom, podráždenosťou, neschopnosťou sa sústrediť.
Vitamín B6 (pyridoxín): banány, kapusta, fazuľa, listová zelenina apod. Nedostatok sa prejaví nočnými bolesťami v lýtkach, brnením v rukách, zlým spánkom apod.
Kyselina listová: tmavé zelené listy zeleniny, mrkva, marhule, avokádo, tekvica, fazuľa apod. Medzi príznaky nedostatku patrí strata chuti do jedla, únava, popudlivosť. V tehotenstve vedie nedostatok kyseliny listovej k vývojovým vadám u detí.
Vitamín C: čierne ríbezle, paprika, jahody, pomaranč, petržlen, chren, žerucha, citrusy, brokolica, paradajky, karfiol, zemiaky, čerstvé i sušené šípky apod. Nedostatok postihuje centrálny nervový systém, ktorý sa prejaví rýchlou únavou, depresiami, nespavosťou, nepokojom apod.
Vitamín D: tresčia pečeň, rybí olej, slnečný svit, paradajky, huby a iné. Nedostatok sa prejaví rednutím kostí, bolesťami kĺbov a kostí, únavou, bolesťami svalov, horším hojením rán, depresiami apod.
Vitamín E: paprika, kukurica, paradajky, avokádo, orechy, ružičkový kel, listová zelenina, špenát, strukoviny a iné. Prejavuje sa predovšetkým neurologickými ťažkosťami, a to postihnutím fyzickej aktivity, problémami pri chôdzi, udržaní telesnej rovnováhy, svalovej sily apod.
Vitamín H (biotín): avokádo, maliny, banány, huby a orechy (mandle, arašidy, vlašské). Nedostatok vitamínu H môže vyvolať problémy na pokožke a v nervovom systéme.
Vitamín K: kapusta, špenát, karfiol, strukoviny, paradajky, mrkva, červená repa. Nedostatok sa prejaví zlou zrážanlivosťou krvi a zvýšeným krvácaním.
Jód: morské ryby, morské riasy. Nedostatok jódu môže vyvolať zväčšenie štítnej žľazy.
Horčík (magnézium): jablká, figy, avokádo, špenát pšeničné klíčky, sója, fazuľa, hrach, orechy, mandle, hrozienka apod. Nedostatok horčíka sa prejavuje svalovými kŕčmi, búšením srdca, depresiami, migrénami, únavou, nižšou schopnosťou koncentrácie, lámavosťou vlasov a nechtov apod.
Zinok: listová zelenina, semienka slnečnice apod. Nedostatok zinku poznáme podľa straty chuti do jedla, únavy a celkovej slabosti, častému nachladnutiu, popraskaných ústnych kútikov, bielych škvŕn na nechtoch, suchej šupinatej kože, slabých a lámajúcich sa vlasov a nechtov apod.
Mangán: hrášok, koreňová zelenina, hlávkový šalát, špenát, čučoriedky, jahody apod. Dlhodobý nedostatok mangánu vedie predovšetkým k problémom v cievnom systéme.
Železo: kaleráb, kel, hlávkový šalát, brokolica, pažítka, ríbezle, slivky, avokádo apod. Nedostatok môže znamenať dýchavičnosť, bledú kožu, bolesti hlavy, závraty, búšenie srdca apod.
Vápnik: kel, špenát, brokolica, petržlen, pór, pažítka, mrkva, fazuľa, citrusové plody, datle, brusnice, avokádo apod. V prípade nedostatku nám hrozí osteoporóza alebo rednutie kostí, svalové kŕče, únava, závraty apod.
Fluór: mrkva, marhule apod. Nedostatok fluóru sa môže prejaviť zníženou kvalitou kostí, menšou pevnosťou zubnej skloviny a zvýšenou kazivosťou zubov.
S doplnením vitamínov Vám pomôže: