Jedálny lístok pri Crohnovej chorobe

Jedálny lístok pri Crohnovej chorobe

Publikované: 18.10.2018

Zobrazenie: 24015

Crohnova choroba je chronické zápalové ochorenie tráviaceho traktu, ktoré sa najčastejšie vyskytuje v časti spoja tenkého a hrubého čreva. Pretože choroba môže postihnúť ktorúkoľvek časť tráviaceho traktu, sú príznaky s ňou súvisiace značne rôznorodé. To komplikuje jej správnu diagnostiku a ovplyvňuje aj liečbu. Aký jedálny lístok si zvoliť, aby bol podporujúci a nie zaťažujúci?

Ako spoznáme, že ide o  Crohnovu chorobu
Crohnova choroba býva svojimi príznakmi veľmi ľahko zameniteľná s ďalšími ochoreniami tráviaceho traktu (napríklad syndróm dráždivého čreva či ulcerózna kolitída), preto je na jej správne diagnostikovanie potrebný súbor lekárskych vyšetrení. Medzi najvýraznejšie prejavy patrí únava, veľké bolesti brucha, hnačky sprevádzané zvýšenou teplotou, bolesti v oblasti konečníka a pokiaľ dôjde k nepriechodnosti čreva, objavuje sa aj vracanie. Spolu s týmito príznakmi sa môžu objaviť aj zdanlivo nesúvisiace problémy, ako sú bolesti kĺbov, málokrvnosť či zápaly očí.

Jedálny lístok
Základom liečby Crohnovej choroby je aplikácia liekov potláčajúcich zápal, prípadne biologická liečba. Spolu s liečbou je však dôležité dbať aj na dostatočnú výživu, pretože pre časté hnačky sa živiny nestačia cez črevnú stenu vstrebať do tela v potrebnom množstve, čo telo (aj imunitu) naďalej oslabuje. Diéta je v prípade Crohnovej choroby veľmi individuálnou záležitosťou a líši sa aj podľa toho, či je pacient v akútnej zápalovej fáze, alebo v období pokoja. Toleranciu potravín musí pacient opatrne skúšať a potom vyhodnocovať, čo je pre neho vyživujúce, a čo naopak jeho stav komplikuje. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že základom stravy by mali byť proteíny, čo môže byť aj problém, pretože mäso sa pri tejto chorobe ťažko trávi. Vhodné sú teda morské ryby a morské plody. Dostatok proteínov sa dá zabezpečiť aj prostredníctvom vajec. Dobre znášanlivou potravinou býva biela ryža (jej podiel však nesmie prekročiť proteínovú/bielkovinovú časť) a ovsená kaša, ktorá navyše obsahuje vlákninu. Z ovocia sú vhodné banány, žltý melón, papája či avokádo, ktoré dodajú vitamíny i stopové prvky. Veľmi diskutabilná je otázka zeleniny, ktorá črevné steny väčšinou dráždi. Zaradiť sa však môžu rozmixované zeleninové či strukovinové kaše, ale v menšom množstve, a znášanlivosť treba vopred otestovať.
Spolu s Crohnovou chorobou sa často objavuje aj laktózová intolerancia, preto by ľudia s touto chorobou mali mlieko nahradiť inými nápojmi, napríklad mandľovým, ryžovým či ovseným.
Veľký vplyv na prevenciu proti bolestivým akútnym zápalom a zhoršovaniu stavu má aj fajčenie, preto by sa mu mali ľudia s týmto ochorením vyhýbať.

Podporte zdravé črevá
Správne fungujúce črevá sú základom kvalitnej obranyschopnosti nášho tela. Dôležité je, aby bola zabezpečená nielen vyváženosť črevnej mikroflóry, ale aj pružnosť a pevnosť črevných stien. To zabráni tomu, aby sa do krvi cez povolené spoje dostávali látky telu škodlivé a spôsobovali v ňom zápalové procesy. Správne osídlenie črevnej sliznice môžete podporiť aj vhodnými výživovými doplnkami. V prípade diagnostikovanej Crohnovej choroby je však ich užívanie vždy potrebné konzultovať s lekárom.