Hliva ustricová chutí aj lieči

Hliva ustricová chutí aj lieči

Publikované: 04.02.2020

Zobrazenie: 10

Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus) je široko rozšírená drevokazná huba, ktorú nájdeme najčastejšie na kmeňoch listnatých stromov, z ktorých si berie živiny. Dostupná je aj v obchodoch s potravinami a v sušenej alebo drvenej forme ako výživový doplnok v lekárňach. Hliva ustricová patrí do húb hlivovitých a označenie ustricová má vďaka farbe klobúka, ktorý pripomína odtieň sfarbenia ustríc. Má sladkastú chuť a intenzívnu vôňu, a preto je tiež veľmi obľúbená v kuchyni.

Huba hlivy ako koktail vitamínov a minerálov

  • Obsahuje vitamíny skupiny B, C, D a K.
  • Nájdeme v nej nenasýtené mastné kyseliny, steroly, proteíny i vlákninu.
  • Je bohatá na stopové prvky (selén, železo, zinok, meď, sodík, chróm a jód).
Najvýznamnejšími látkami, kvôli ktorým je hliva veľmi obľúbená, sú betaglukány. Hliva obsahuje telu prospešné látky v takom množstve a pomere, ktorý ľudskému organizmu maximálne vyhovuje.
 
 

Hliva ustricová ako výživový doplnok i hlavný chod

Tepelne spracovanú hlivu ustricovú možno pridávať do jedla alebo použiť ako prílohu či hlavný chod. Ak sa nám nechce variť, žiadny problém. Hliva ustricová je dostupná aj ako výživový doplnok vo forme kapsúl. Odporúčame Hlivu ustricovú PLUS, vysoko kvalitný extrakt hlivy ustricovej obohatený o echinaceu a rakytník na podporu imunity. Echinacea pomáha podporovať imunitný systém, prispieva k respiračnému zdraviu a udržiavaniu zdravia dolných močových ciest. Rakytník prispieva k normálnej funkcii imunitného systému a podpore metabolizmu. Vychutnať si hlivu môžeme na mnoho spôsobov. Výborná je varená, grilovaná, dusená, ale konzumovať ju môžeme aj v surovom stave. Vďaka svojej konzistencii hliva nahradí v pokrmoch mäso. A na záver prinášame recepty na zdravý a výborný obed.
 

Guláš z hlivy ustricovej

Ingrediencie: 500 g cibule, 1 kg hlivy ustricovej, 6 strúčikov cesnaku, paradajkový pretlak, majorán, drvenú rascu, repkový olej, sušený cesnak, sladká mletá paprika, soľ, korenie.

Postup: Cibuľu nakrájame nadrobno a smažíme dozlata. Pridáme nakrájanú hlivu, sladkú papriku a drvenú rascu. Orestovanú hlivu podlejeme vodou, pridáme prelisovaný cesnak, paradajkový pretlak a dochutíme soľou a korením. Potom hlivu dusíme a prilievame vodu, než je hliva mäkká. Guláš dochutíme majoránom a cesnakom a krátko povaríme. Podávame s chlebom.
hliva-(1).jpg

Rizoto z hlivy ustricovej

Ingrediencie: 300 g hlivy ustricovej, 200 g ryže, 2 cibule, 500 ml zeleninového vývaru, 200 ml bieleho vína, soľ, korenie, repkový olej, lyžica masla, parmezán.

Postup: Na panvici na masle necháme zosklovatieť cibuľku a potom ju zalejeme bielym vínom. Zmes necháme povariť, pridáme ryžu a zalejeme vývarom. Potom dusíme do zmäknutia ryže a nakoniec zamiešame strúhaný parmezán. Na druhej panvici orestujeme na cibuľke hlivu a ochutíme podľa potreby soľou a korením. Hotovú hlivu vmiešame do pripravenej ryže a posypeme parmezánom.