Bojíte sa hemoroidov? Zamerajte sa na stravu

Bojíte sa hemoroidov? Zamerajte sa na stravu

Publikované: 18.10.2018

Zobrazenie: 9013

Obávaný problém, ľudovo nazývaný „zlatá žila“, postihuje až 70 percent populácie. Mnohí z nás jeho riešenie odkladajú v naivnej viere, že ťažkosti časom samy odznejú. Opak je však pravdou. Čím skôr začnete s hemoroidmi čosi robiť, tým väčšiu šancu máte, že sa ich definitívne zbavíte. V prvom rade sa zamerajte na skladbu svojho jedálneho lístka...

Hemoroidy sú rozšírené žilové pletence v oblasti okolo konečníka, ktoré vzhľadom pripomínajú kŕčové žily na nohách. Môžu byť vonkajšie alebo vnútorné. S tými prvými sa vo svojom živote stretne takmer každý z nás.
 

Na vine býva dlhodobé sedenie

Vonkajšie  hemoroidy sú akési mäkké kožné výčnelky zvonku konečníka, ktoré nijako nebolia. Môžu vznikať v dôsledku dlhého sedenia (napr. pri dlhšom cestovaní). Človek ich spravidla objaví pri intímnej hygiene, mávajú tvar hrášku alebo malej hrudky. Vnútorné hemoroidy sa tvoria hlbšie v análnom otvore a ich typickým príznakom je krvácanie pri stolici, keď na toaletnom papieri zostávajú stopy jasne červenej krvi. Pôsobením tlaku môže dochádzať k ich dočasnému vytlačeniu, ktoré býva v pokročilom štádiu už trvalé, a vyprázdňovanie sa potom stáva veľmi bolestivým.
 

Pridajte zeleninu, kefír a vlákninu

Výskyt hemoroidov do značnej miery ovplyvňuje zloženie stravy, resp. zápcha, ktorej treba zabrániť. Hlavným liečebným opatrením je zmäkčiť stolicu, a tým zároveň uľahčiť vyprázdňovanie. Za týmto účelom je vhodné vynechať tučné a korenené jedlá a zaradiť do jedálneho lístka dostatok čerstvého ovocia a zeleniny (ideálna denná porcia predstavuje 400 gramov zeleniny a 250 gramov ovocia), ďalej potom kvasené mliečne výrobky a potraviny bohaté na vlákninu (ovsené vločky, otruby, strukoviny, orechy, celozrnné výrobky, ľanové semienka, hrozienka, sójové bôby, mandle, zelený hrášok, bobuľoviny a pod.).
 

Pri nadúvaní pomôže feniklový čaj

Je možné, že prechod na tento druh jedálneho lístka môže zo začiatku spôsobiť nadúvanie alebo plynatosť. Tieto ťažkosti účinne zmiernite feniklovým, rascovým, mätovým alebo zázvorovým čajom. Strukoviny pri príprave namáčajte dlhšiu dobu a často používajte korenie, ako je kôpor, bazalka, rasca, aníz, tymian alebo ligurček. Zvýšte aj príjem tekutín, ktoré vláknina potrebuje na to, aby zväčšila svoj objem a urýchlila pohyb čriev (v opačnom prípade by ste si mohli privodiť ešte horšiu zápchu). Začnite hneď ráno a dajte si nalačno pohár vlažnej vody. Pred každým jedlom skúste tiež zjesť lyžicu drvených ľanových semienok s trochou medu a citrónovej šťavy. Mierne preháňavé účinky majú aj sušené slivky a figy namáčané cez noc vo vode. Naopak, z jedálneho lístka vyškrtnite niektoré potraviny, ktoré môžu prispievať k vzniku zápchy – bielu lúpanú ryžu, zemiaky, prezreté banány, čučoriedkovú šťavu, vajíčka natvrdo, mlieko a syry, mäso, kakao, horkú čokoládu a čierny čaj.