Aby vás netrápili obličkové kamene

Aby vás netrápili obličkové kamene

Publikované: 19.10.2018

Zobrazenie: 19414

Ide o pomerne častý problém, ktorý sužuje množstvo ľudí. A tiež je veľmi bolestivý. Dostať kamienky von z obličiek totiž nejde práve dvakrát ľahko. Ľudia, ktorí už raz obličkové kamene mali, nimi navyše trpia opakovane. Riziko ich vzniku sa však dá znížiť pomocou jednoduchých dietetických opatrení.

Čo sú vlastne zač? Obličkové kamene vznikajú ukladaním tuhých odpadových látok v obličkách v podobe kryštálikov. Tie najčastejšie tvorí šťaveľan (alebo tiež oxalát) vápenatý. Pokiaľ majú obličkové kamene menšie rozmery, ani o nich nemusíte vedieť, pretože nespôsobujú  žiadne zásadné ťažkosti. Väčšie kamene však môžu zablokovať močové cesty, vyvolať veľmi silnú bolesť, vracanie a krvácanie (krv v moči býva jedným z najčastejších prejavov tohto ochorenia).
 
Dávajte si pozor na farbu moču
Hlavnou súčasťou prevencie je správny pitný režim. Tri, štyri šálky kávy denne a k tomu malý pohárik vody pri obede skutočne nestačia na to, aby sa moč dostatočne zriedil, čím sa potom stáva príliš koncentrovaným a môžu sa v ňom začať tvoriť kryštáliky. To, či dosť pijete, zistite ľahko podľa farby moču, ktorý by v ideálnom prípade mal byť číry, bezfarebný. Čím tmavší odtieň, tým viac telu chýba voda. Na zriedenie moču však môžu slúžiť aj ďalšie tekutiny, napríklad čaje, ovocné džúsy, a dokonca aj pivo (nie všetko, čo tečie, je však vhodné; pozor na sýtené a kolové nápoje a limonády, ktoré môžu k vzniku obličkových kameňov naopak prispievať).
 
Vynechajte špenát a fazuľu
Tvorbe kameňov bráni aj kyselina citrónová, ktorá sa nachádza v rôznych  druhoch ovocia a zeleniny, predovšetkým v citrusových plodoch. Jej najbohatším zdrojom sú citróny a limetky. Pri pravidelnej konzumácii citrónovej šťavy sa už v priebehu niekoľkých dní výrazne zvýši výkonnosť obličiek a močom sa začne vylučovať veľké množstvo usadenín (preto môže mať spočiatku tmavšiu farbu, takže sa ničoho neľakajte). Zároveň treba obmedziť potraviny s vysokým obsahom kyseliny šťaveľovej, ktorej zvýšený príjem vedie k tvorbe obličkových kameňov. Oxalát (aktívna forma kyseliny šťaveľovej) sa nachádza predovšetkým v špenáte, rebarbore, cvikli a fazuli. Vhodné je zvážiť aj menej časté podávanie zemiakov (maximálne trikrát do týždňa).
 
Obmedzte nadmerné solenie
K vzniku obličkových kameňov prispieva aj strava bohatá na živočíšne bielkoviny, ako je mäso, ryby a mliečne výrobky. Častá konzumácia týchto potravín môže zvýšiť vylučovanie vápnika a naopak znížiť hladinu kyseliny citrónovej v moči. Živočíšne bielkoviny sú navyše bohatým zdrojom purínov – látok, ktoré sa v tele rozkladajú na kyselinu močovú a môžu podporiť vznik tzv. urátových kameňov. Jedným z hlavných rizikových faktorov je aj vysoký príjem sodíka. Ľudia trpiaci týmito ťažkosťami by mali obmedziť konzumáciu soli. Tá spôsobuje zadržiavanie tekutín v tele, čo následne vedie k produkcii príliš koncentrovaného moču, v ktorom sa obličkové kamene tvoria oveľa ľahšie.
V rámci prevencie môžete využiť aj kvalitné výživové doplnky, ktoré obsahujú komplex látok určených na dlhodobú starostlivosť o močové cesty a imunitný systém (extrakt z kanadských brusníc, zlatobyľ obyčajná, vitamín D). Tieto prípravky si môžete voľne kúpiť v lekárňach a e-shopoch, a to v podobe toboliek alebo sirupu.