Omega-3 mastné kyseliny môžu posilniť zdravie obličiek u diabetikov
Publikované: 09.04.2010
Zobrazenie: 733
Omega-3 mastné kyseliny predstavujú potenciálny prínos pre skupinu obyvateľstva so zvýšeným rizikom ochorenia obličiek.
Funkcia obličiek sa hodnotí na základe merania hladiny kreatinínu. Vysoká hladina kreatinínu svedčí o poškodení funkcie nefrónov v obličkách. Nová štúdia uviedla, že omega-3 mastné kyseliny vedú k významnému poklesu jeho hladiny u diabetikov, čo naznačuje potenciálny prínos pre skupinu obyvateľstva so zvýšeným rizikom ochorenia obličiek.
Do štúdie bolo prijatých 97 ľudí s diabetom 2. typu a títo ľudia boli náhodne rozdelení do dvoch skupín. Jedna skupina dostávala 12 týždňov rybí olej (4 g denne, obsahujúce 42 % ikozánpenténovej kyseliny a 25 % dokozahexaénovej kyseliny), druhá skupina dostávala placebo (olivový olej).
Na konci štúdie boli jediné merateľné rozdiely v hladine kreatinínu, ktorá bola signifikantne nižšia v skupine dostávajúcej rybí olej.
Zdroj: Diabetic Medicine
Volume 27, Issue 1, p. 54- 60
„Fish-oil supplement has neutral effects on vascular and metabolic function but improves renal function in patients with Type 2 diabetes mellitus"
Autori: C.-Y. Wong, K.-H. Yiu, S.-W. Li, S. Lee, S. Tam, C.-P. Lau, H.-F. Tse