10 osvedčených rád proti páleniu záhy

10 osvedčených rád proti páleniu záhy

Publikované: 11.06.2021

Zobrazenie: 71361

Príčinou pálčivej bolesti za hrudnou kosťou je prekyslenie žalúdka, ktoré spôsobuje nielen konzumácia tučných a pikantných jedál, ale aj skutočnosť, že sa v jednom kuse stresujeme, jeme v zhone a vo voľnom čase sa oveľa radšej zaboríme do kresla pri televízii, namiesto toho, aby sme sa trochu pretiahli. 

K zvýšenej tvorbe žalúdočnej kyseliny prispieva aj káva, alkohol, koncentrované ovocné džúsy alebo perlivé nápoje. Na druhej strane existuje rad potravín, ktoré podráždený žalúdok príjemne upokoja.

1. Citrónová šťava

Navzdory svojej kyslej chuti pôsobí v tele ako veľmi účinná zásada, ktorá neutralizuje nadmernú produkciu kyseliny soľnej v žalúdku. Dajte si po obede pohárik vody s čerstvo vytlačenou šťavou z polovice citróna.

2. Jablčný ocot

Urýchľuje proces trávenia a pomáha potlačiť bolesť spojenú s pálením záhy. Rozmiešajte 2 lyžičky jablčného octu v pohári vlažnej vody a popíjajte po malých dúškoch. Úľava sa dostaví o niekoľko minút.

3. Zázvorový čaj

Pôsobí antibakteriálne a protizápalovo (pálenie záhy môže byť spôsobené aj bakteriálnou infekciou) a mierni bolesť. Asi 2 cm zázvorového koreňa pokrájajte na malé kúsky (alebo nastrúhajte) a zalejte vriacou vodou. Nechajte 10 minút lúhovať, preceďte a vypite. Pre lepšiu chuť môžete do mierne vychladeného čaju pridať malú lyžičku medu. Užívajte preventívne 2 – 3-krát denne medzi jedlami.

4. Strúčik cesnaku

V organizme funguje podobne ako zázvor. Zaraďte do jedálneho lístka viac cesnaku a pri problémoch rozžujte jeden surový strúčik. Chce to síce trochu odvahy, ale výsledok je zaručený.

5. Kurkumový med

Známe indické korenie podporuje trávenie a pomáha obnoviť sliznicu pažeráka, ktorá býva (najmä pri častých ťažkostiach s pálením záhy) podráždená a narušená agresívnym pôsobením žalúdočných kyselín. Kurkumu môžete preventívne používať pri varení (orientálne pokrmy, polievky, šaláty) alebo ju zmiešať s medom a užívať po lyžičke (1 polievkovú lyžicu korenia rozmiešajte v 100 g kvalitného, najlepšie domáceho medu).

6. Chrumkavá desiata

Máte radi mandle? Obľúbená pochúťka urýchľuje trávenie a vysoký obsah zdravých tukov neutralizuje aktivitu žalúdočnej kyseliny. V prípade akútnych ťažkostí (alebo preventívne) zjedzte 10 – 20 kúskov. Uvidíte, že sa vám skoro uľaví.

7. Medové pohladenie

Na podráždený pažerák pôsobí med ako hojivý balzam, ktorý upokojuje bolesť, vytvára jemný ochranný obal a bráni tak ďalšiemu vyčíňaniu žalúdočnej kyseliny. Okrem toho urýchľuje regeneráciu poškodenej sliznice. Rozmiešajte 1 – 2 lyžičky medu v pohári teplej vody a popíjajte počas dňa medzi jedlami.

8. Šťava zo zemiakov

Čerstvá šťava, ktorú pripravíte v odšťavovači, je zásaditá a pri pálení záhy príde veľmi vhod. Použite čo najčerstvejšie, neolúpané zemiaky, ktoré dôkladne očistite kefkou pod tečúcou vodou. Pite 60 ml 4-krát denne nalačno medzi jedlami.

9. Škoricový nápoj

Pri ťažkostiach uľaví aj toto nádherne aromatické korenie. Pridajte 1 lyžičku škorice do 2 dcl vody a povarte 10 – 15 minút. Potom primiešajte lyžičku medu a pite 2 – 3-krát denne medzi jedlami.

10. Horčica s vodou

Ďalší skvelý pomocník pri pálení záhy. Rozmiešajte 1 lyžičku plnotučnej horčice v malom poháriku vody a vypite. Bolesť o chvíľu zmizne.

Ďalšie tipy: 

  • Jedzte pokojne, každé sústo dobre rozhryzte a neprejedajte sa. 
  • Po jedle žujte semienka fenikla, kardamómu alebo rasce. 
  • Ochucujte pokrmy rozmarínom a do jedálneho lístka pridajte potočnicu, artičoky a čakanku.
  • Ako dezert po jedle si dajte kúsok čerstvého ananásu.
  • Konzumujte viac zeleniny a celozrnného pečiva.
  • Pri ťažkostiach vypite pohár vody s trochou jedlej sódy. 
  • Pri jedle seďte vzpriamene a (bezprostredne) po jedle necvičte. 
  • 2 – 3 hodiny pred spánkom už nič nejedzte.
  • Odpočívajte a spite na ľavom boku. 
  • Po jedle nefajčite.