Škorica – cukor pod kontrolou
Publikované: 20.12.2017
Zobrazenie: 419
Obľúbené aromatické korenie, ktoré radi pridávame do štrúdle a vianočných cukroviniek, má oveľa väčší potenciál, než mnohí z nás vôbec tušia. Jeho všestranné účinky sú známe už celé stáročia. Najnovšie štúdie potvrdili, že škorica je i nádejným podporným prostriedkom na udržanie zdravej hladiny cukru. Dávajte si pozor na hladinu cukru v krvi.
V ČR trpí diabetom takmer desatina populácie a každý rok pribúda zhruba 10 000 ďalších prípadov. Omnoho častejšie ide o cukrovku druhého typu, na ktorú sa lieči približne 800 000 ľudí. Riziko sa pritom netýka len tých, ktorí majú túto chorobu v rodine. Diabetes 2. typu totiž úzko súvisí so životným štýlom chorého a pokiaľ sa adekvátne nelieči, môže spôsobiť závažné poškodenie niektorých tkanív a orgánov (to sa týka hlavne očí, obličiek, ciev a periférnych nervov).
Vysoká hodnota glykémie dlhodobo škodí
Jej včasnému odhaleniu často bráni fakt, že hyperglykémia nebolí. Z dlhodobého hľadiska má však vysoká hodnota glykémie negatívny vplyv na telo. Ide o tzv. špecifické komplikácie diabetu, ktorých vznik je úzko spojený s hyperglykémiou; následne potom vznikajú problémy kardiovaskulárne, lebo hyperglykémia výrazne urýchľuje aterosklerózu a tak postihuje cievy a srdce. Pri pravidelných kontrolách u lekára, ktoré by mali u rizikových pacientov prebiehať minimálne dvakrát ročne, je z krvi stanovený parameter HbA1c, známy aj ako glykovaný hemoglobín (dlhý cukor – zdravý človek má mať hodnoty HbA1C medzi 20 – 42 mmol/mol). Z neho sa dá odvodiť, aká bola priemerná hodnota glykémie v posledných 3 mesiacoch.
Medzi rizikové faktory rozvoja diabetu patrí vek, výskyt ochorenia v rodine, zvýšená hladina tukov v krvi, zvýšený krvný tlak, nedostatok pohybu, fajčenie, nesprávny životný štýl, nezdravý jedálny lístok a predovšetkým nadváha.
Ako udržať hladinu cukru v optimálnych medziach
Pre optimálnu hladinu glykémie je dôležitá stredne intenzívna aeróbna záťaž, pravidelná strava i jej vhodná skladba. Zamerať by ste sa mali na komplexné sacharidy, dostatočný prísun kvalitných bielkovín a telu prospešných tukov. Rovnako dôležitá je pestrosť a kvalita stravy, ktorá zaručí prísun všetkých potrebných živín.
Vhodné je tiež zahrnúť do bežného jedálneho lístka škoricu. Výborne sa hodí do rôznych dezertov a múčnikov, ale aj ryžových či obilných kaší alebo do cukroviniek. Používa sa pri zaváraní ovocia a výborne chutí v rajčinovej omáčke alebo polievke. Bez škorice sa neobíde ani vianočný punč a pečené čaje, ktoré sú ako stvorené pre chladné mesiace. Škorica má totiž silné zahrievacie účinky, a po čom inom prahne v zime naše telo viac ako po teple?
Diabetici alebo ľudia, ktorí sa nachádzajú v štádiu tzv. prediabetu (stav, keď je hladina krvného cukru vyššia než normálne, ale nie je ešte natoľko vysoká, aby sa dalo hovoriť o cukrovke 2. typu), môžu ako súčasť diétneho režimu a ďalších opatrení užívať aj výživové doplnky s extraktom zo škorice a s ďalšími látkami (ako je napríklad chróm), ktoré pomáhajú udržovať zdravú hladinu cukru v krvi,. Tieto doplnky si dajú zakúpiť v lekárňach, ale aj na e-shope.