Horčík a jeho význam pre ľudské telo
Publikované: 30.05.2016
Zobrazenie: 5875
Horčík je minerál, ktorý naše telo potrebuje na správnu funkciu nervového a svalového systému. Prečítajte si ďalšie pozitíva horčíka a doprajte ho svojmu organizmu.
Horčík (latinsky magnesium) je ľahký kov s hustotou vyššou než voda. Bohato je zastúpený v zemskej kôre a zaraďuje sa na jedno z popredných miest, čo sa týka zastúpenia prvkov v prírode.
Ľudskému telu horčík prospieva okrem iného tým, že zmierňuje podráždenosť a nervozitu, uvoľňuje energiu z glukózy (krvného cukru) a ovplyvňuje správnu stavbu kostí. Udržuje v dobrom stave obehový systém a je prevenciou infarktu. Horčík ako výživový doplnok má teda pre naše telo pozitívny prínos.
Pozitívne vlastnosti horčíka pre ľudské telo:
- priaznivo ovplyvňuje nervový i svalový systém
- prispieva k zachovaniu zdravých kostí a zubov
- prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania
Horčík prijímame konzumáciou banánov, orechov alebo mandlí, ale obsahuje ho aj čokoláda. Pravidelne doplňovať horčík sa odporúča predovšetkým osobám, ktoré sú často vystavené stresu, ďalej ženám užívajúcim hormonálnu antikoncepciu, diabetikom alebo športovcom.
Prirodzeným zdrojom horčíka je tiež tmavá listová zelenina ako kel, špenát, brokolica, ďalej obilie alebo celozrnné pečivo.
Potraviny bohaté na horčík
Horčík je jeden z najdôležitejších prvkov v našom tele a väčšinou sa vyskytuje v kostiach a zuboch. V menšej miere sa nachádza v krvi a tkanivách. Je nezastupiteľný pri väčšine biochemických reakcií v ľudskom tele a jeho nedostatok zhoršuje priebeh prakticky každej choroby.
Pokiaľ sa na stránkach Klubu zdravia zaregistrujete, máte možnosť sa zúčastniť súťaží a vyhrať napríklad balíček plný zdravia v hodnote 20 €! Využite to, urobte niečo pre seba a staňte sa členom Klubu zdravia.